Picanterii din București

Lucruri mai puțin cunoscute despre orașul lui Bucur

Orașul București e mai mult decât o metropolă super aglomerată, cu trafic infernal și blocaje în intersecții. Există în București multe destinații și locuri picante care dau gust vieții cotidiene de aici. Pe unele probabil le cunoașteți, pe altele cu siguranță o să le descoperiți acum.

Foto: Stefan Jurca

Casa Melik sau Muzeul Theodor Pallady

Casa Melik a fost ridicată în 1750 de Hagi Kevork Nazaretoglu, armean de origine, și se numără printre locurile mai puțin vizitate și fotografiate din București. Aici găsești peste 800 de desene vechi ale pictorului Theodor Pallady, realizate în perioada în care era la Paris. Tot in acest imobil poți să te bucuri de aproape 1300 de piese de colecție.

Sursa foto: miscareaderezistenta

Stația de metrou Politehnica ascunde un detaliu… picant

Aparent această stație nu spune foarte multe. O stație aflată pe magistrala Preciziei – Anghel Saligny, denumită după universitatea din proximitate. O stație cu două ieșiri și un design gri. Doar că elementele picante zac la picioarele tale. Mai exact, dacă deasupra te lovește Mileniul III, iar gura de metrou îți aduce aminte de anii Comunismului, la picioarele tale călătoria în timp ajunge până în perioada Cretacicului.

Adică poți să observi fosile vechi de 180 de milioane de ani. Daca ești atent, vei observa fosilele unor creaturi care trăiau pe Pământ pe vremea când exista doar oceanul planetar primordial. În plus, puțini știu că materia folosită la aceste pavaje a fost extrasă din Munții Apuseni. Practic ai la picioarele tale un ocean pietrificat, mai bătrân și decât dinozaurii.

Casa Mița Biciclista

Coana Mița Biciclista nu e doar un personaj anecdotic. “Mița Biciclista” a fost o femeie de viță nobilă care a cutezat să se împotrivească regulilor nescrise ale vremii și îi plăcea să pedaleze pe Calea Victoriei.

Numele ei adevărat, Maria Mihăescu, era o femeie intens curtată, inclusiv de poetul Octavian Goga, de regele Portugaliei și de regele Ferdinand. Casa în care a locuit Mița Biciclista poate fi vizitată pe o străduță din apropierea Căii Victoriei. Casa are o arhitectură semnată de arhitectul N. C. Mihăiescu.

Sursa foto: tarancutaurbana

Castelul Țepeș ascuns în parc

Castelul Țepeș este un obiectiv mai puțin cunoscut din Parcul Carol. Deși s-a vrut a fi un spațiu destinat unui rezervor de apă, aspectul medieval al clădirii și arhitectura sa amintesc mai degrabă de Cetatea din Poienari a lui Vlad Țepeș, de unde și numele pe care-l poartă în prezent. Castelul din Parcul Carol este astăzi sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor si poate fi vizitat doar de doua ori pe an: de Ziua Eroilor și de Ziua Armatei.

Cocktail picant cu palincă de la Bran, în inima Bucureștiului

Că tot am vorbit de Vlad Țepeș, în București există o cafenea aparte – Gold Bar Cafe, unde poți savura singurul cocktail urban picant cu palincă.

Picante are ca “main ingredient” palinca de mere din zona Subcarpaților, mere transformate în licoare aromată după o rețetă străveche din zona Branului, miere polifloră de cea mai înaltă calitate din zona câmpiilor Bărăganului, fresh de lămâie, suc de ananas, chilly uscat de sorginte mexicană și sirop din extract de fructul pasiunii. Numai bun de savurat într-o zi răcoroasă de toamnă.

Tot la Gold Bar Cafe mai găsiți și alte picanterii, de la cocktail-uri, la salate, de la cafea de specialitate, la deserturi atent asortate.

Autor: Bogdan Dărădan