Top 10 activități indoor cu copiii în sezonul rece

În sezonul rece toți părinții apelează la artileria grea când vine vorba despre ce să mai faci cu copiii. Și cum în articolul trecut menționam ce activități se pot face cu ușurință acasă cu copiii, acum să ne concentrăm atenția asupra opțiunilor din exteriorul casei, dar undeva în interior, să ne păzească de vremea rece de afară.

Și cum ideea de “top 10” pare a fi la îndemână pentru că transmite informația punctată și aerisită, haideți să alcătuim repede un top 10 de lucruri interesante de făcut pe la alții și nu pe la noi acasă, că doar cu toții știm că pe copii nu poți să îi ții mult timp locului și că acasă uneori se plictisesc și au nevoie de noi provocări. Care noi provocări, fie vorba între noi, ne prind atât de bine și nouă părinților, pentru că și noi avem nevoie de a ieși din cotidian și de a face lucruri noi și interesante, care să ne crească starea de bine.

  1. Haideți la film!

Fie că este la un cinema de sine stătător sau că este la cel din cadrul unui mall, filmele sunt întotdeauna o bună opțiune când afară plouă sau este vânt tăios. De regulă, rulează atât de multe filme pentru copii, încât cu siguranță veți găsi ceva pe gustul micuților, fie că este vorba de un film de desene animate sau film artistic dedicat copiilor.

  1. În vizită la un muzeu

Simplu și educativ! În toate orașele, că sunt mai mari sau mai mici, există muzee, iar în București varietatea acestora este suficientă cât să acopere toate gusturile, atât ale copiilor, cât și ale părinților, evident! Nu veți da greș dacă mergeți la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, unde copiii par a fi în elementul lor! De asemenea, puteți încerca să vizitați muzee mai puțin cunoscute, dar foarte ofertante și atrăgătoare pentru copii prin exponatele sale, cum ar fi Muzeul Național al Aviației Romane sau Muzeul Vârstelor.

  1. Un loc de joacă nou sau preferat

Nu poți greși vreodată când te duci cu copiii la un loc de joacă! Fie că este vorba de locul lor preferat de joacă, unde abia așteaptă să se întoarcă, fie că v-ați propus să mergeți într-un loc de joacă nou, veți avea asigurate câteva ore bune de distracție maximă pentru copii! Și nici părinții nu sunt uitați în aceste locuri, căci ei pot savura o cafea în zona dedicată părinților și astfel timpul trece mai frumos pentru toată lumea.

De precizat locurile de joacă tematice, specializate pe ceva anume și dedicate de regula copiilor un pic mai mari (mai mari de 5 ani). Din această categorie putem numi cu ușurință următoarele teme: cățărare, lasere, știintă (cu diverse experimente), escape room etc.

  1. Spectacole de teatru / circ / operă pentru copii

Copiii adoră să meargă la astfel de spectacole special concepute pentru ei! Fie că este pentru prima dată când văd un leu în realitate la circ sau că o văd pe Cenușăreasa „în persoană” la teatru sau la operă, aceste experiențe îi dezvoltă emoțional pe copii și le cultivă gustul pentru astfel de manifestari artistice. De asemenea, de urmărit spectacolele speciale, tematice, cu personajele preferate din desene animate, care sunt câteva pe an, susținute, de obicei, de mari trupe internaționale și adaptate în limba română.

  1. La mall

Și când am epuizat toate variantele posibile și imposibile, când nu mai știm ce să mai facem cu copiii, putem merge întotdeauana pe varianta „clasică”: la mall. De ce clasică? Deoarece câte familii nu ați văzut week-end de week-end în mall, deoarece orice mall are cam tot ce îți poți dori pentru o distracție de câteva ore, spre jumătate de zi, petrecută acolo: te poți duce la film, la joacă, la cumpărături, te poți duce să mănânci și, uite așa, a zburat o zi la mall și nici nu ți-ai dat seama când a trecut timpul!

  1. La bibliotecă

Dacă vrei să înveți copiii să iubească mult cărțile, puneți-vă în agendă să mergeți și la bibliotecă. Este un pic mai old school, dar când vor fi înconjurați de atâtea cărți și de mirosul lor specific, mustind a bogăție culturală, vă asigur că efectul va fi garantat! Se vor îndrăgosti de cărți și de lumile magice ale cărților! Nu ratați colțurile de joacă din fiecare bibliotecă, unde copiii pot îmbina perfect joaca și cărțile.

  1. „Dați-vă” în Carusel!

Dar nu în orice fel de carusel, ci in librăria Cărturești Carusel! Este un loc cu adevărat excepțional pe care merită să îl vizitați măcar o dată, indiferent că sunteți din București, din provincie sau din altă țară. Este o clădire monument, cu o arhitectură impresionantă, situată chiar în inima centrului vechi istoric din capitală, care înăuntru acoperă diverse comori, situate pe 6 niveluri. Este o bucurie și o sărbătoare să răsfoiești cărțile de acolo, să descoperi galeria de artă contemporană de la etajul 1 sau să savurezi din deliciile bistro-ului de la ultimul etaj.

  1. Mergeți la ateliere

Multe locuri de joacă sau centre pe care le frecventați în mod curent, ca adulți, au și activități dedicate copiilor, astfel că nu ratați aceste ateliere, care pot fi creative: de pictură, de modelaj etc sau educative: experimente științifice, chimia distractivă etc sau un mix între cele două laturi: atelier de lectură cărți educative combinat cu țopăială asiduă pe o mulțime de trambuline.

  1. Mergeți în vizită

O vizită la cei dragi, fie că sunt familie sau  prieteni buni, este întotdeauna un motiv de bucurie, atât pentru copiii care se vor juca până vor fi extenuați, cât și pentru părinții care abia așteaptă un respiro și o conversație plăcută.

  1. Iarna la piscină

Nimic nu se compara cu senzația de a merge la piscină când afară ninge! Evident că vorbim de o piscină indoor, dar acum acestea sunt atât de numeroase, încât cu siguranță veți găsi una pe placul vostru și al copiilor. Dacă punem la socoteală că există piscini care au și locuri de joacă și topogane incluse, atunci distracția este pe deplin asigurată!



Gusturi pentru toate buzunarele!

Prin opțiunile de mai sus am încercat să creionăm câteva variante de petrecut timpul împreună cu copiii pornind de la puțin, daca nu chiar de la gratis, către mai mult sau mai scump. Uneori poate că purtăm ochelari de cal și parcă nu știm să facem altceva mai mult decât „la mall”. Dar orașele și comunitățile noastre au atât de multe de oferit! Cât vă costă să vă duceți la bibliotecă? Nimic! Sau aproape nimic, dacă biblioteca decide să pună o taxă pentru emiterea cardului de membru. Iar intrările la muzeele clasice? Modice! De asemenea, un atelier poate să fie câțiva zeci de lei care oricum se risipesc pe nimicuri, așa că mai bine îi investiți în ceva educativ și distractiv pentru copii. Desigur, sunt și variantele mai costisitoare ca mersul la piscină sau la spectacole mai speciale, dar fiecare își cunoaște gusturile și buzunarele, așa că poate decide ce i se potrivește cel mai bine. Important este să ieșim cu copiii, să cunoaștem locuri noi, să experimentăm lucruri și să fim creativi în alegerile noastre! Din aceste experiențe creștem și ne îmbogățim bagajul de cunoștințe, atât noi, adulții, cât, mai ales, copiii! Și avem nevoie de copii care cresc frumos, armonios și bine ancorați în realitatea înconjurătoare!

Text Cristina Niculescu