Toti suntem obisnuiti, sau, cel putin, asa ar trebui, sa verificam termenul de valabilitate al produselor atunci cand le cumparam. Poate parea mai greu de crezut, dar iata ca exista si produse care nu expira niciodata. Daca, de exemplu, lactatele au termen mic de valabilitate sau, din contra, conservele au termen extins, aceasta categorie de alimente nu are restrictii si acestea pot fi consumate si dupa ani de zile. Iata care sunt produsele alimentare care nu-si pierd niciodata valabilitatea.
Alimente sanatoase care pot deveni periculoase
Mierea
Pe langa faptul ca mierea este un puternic antimicrobian, antiseptic si antioxidant, iata ca aceasta are si un grad de umiditate foarte scazut, astfel ca nu expira niciodata. Tineti cont ca daca mierea se cristalizeaza, sau, in alti termeni, se zahariseste, aceasta nu inseamna ca s-a stricat, ci, din contra, inseamna ca este naturala. Pusa intr-un vas cu apa fierbinte, aceasta isi recapata consistenta initiala.
Beneficiile mierii asupra organismului
Sarea
Sarea este, de asemenea, un puternic antiseptic si antimicrobian, fapt ce o impiedica sa expire vreodata. Acesta este si unul din motivele pentru care sarea este folosita in procesul de conservare. Sarea, utilizata in cantitatile recomandate de medic, este benefica sanatatii, fiind eficienta in ameliorarea durerilor in gat sau in calmarea intepaturilor de insecte.
Nervoasa? Consuma aceste alimente!
Zaharul
Motivul pentru care zaharul nu expira niciodata este faptul ca acesta are un nivel de umiditate scazut, adica este un mediu neprielnic dezvoltarii bacteriilor, iar microorganismele cu care intra in contact mor.
Alimente care reduc colesterolul
Orezul alb
Orezul alb, fata de cel brun, este un aliment, in principiu, fara termen de valabilitate si poate fi consumat chiar si peste un an de zile cu singura conditie ca insectele sa nu intre in contact cu acesta. De punctat, totodata, ca cerealele din faina integrala au calitatea de a putea fi consumate chiar si doi ani de la cumparare.
Iata ce alimente sa mananci daca te simti obosita!
Fasolea uscata
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, fasolea uscata poate fi consumata si la 30 de ani dupa ce a fost cumparata. Cu toate ca proteinele raman nealterate, din pacate, dupa 3 ani, vitaminele incep sa-si piarda proprietatile. Un alt dezavantaj al trecerii timpului este ca fierb si se inmoaie foarte greu. In aceasta categorie intra si lintea si nautul.
Beneficiile cerealelor integrale
Otetul din vin
Vinul, cu cat este mai vechi, cu atat este mai bun, deci valorificati-l in functie de acest aspect. De asemenea, otetul din vin, dar si bauturile spirtoase nu au termen de valabilitate si pot fi consumate peste ani de zile, insa, daca sticla a fost deja desfacuta, exista posibilitatea ca aroma sa se mai piarda.
Efectele alcoolului asupra creierului
Alte alimente care nu se altereaza in timp daca sunt depozitate in conditii optime sunt amidonul din porumb, migdalele, quinoa, extractul de vanilie si, daca este congelat, nici siropul de artar.
Text: Madalina Manole