Angelica

poza planta AngelicaDe la aceasta planta medicinala se pot utiliza in scop curativ atat radacina, frunzele cat si semintele. Intreaga planta este aromata, de aceea este folosita atat ca tratament adjuvant in anumite boli, dar si in prepararea dulciurilor si a unor bauturi. In compozitia plantei se gasec uleiuri volatile, acid valeric, acid angelic, zahar, substante amare dar si angelicin (un tip de rasina).

 

Frunzele si tulpinile plantei se vor recolta in lunile iunie sau iulie, iar fructele si florile in luna iulie. Angelica necesita un regim special de utilizare, pastrandu-si calitatile curative doar daca este folosita la maximum un an dupa recoltare.

 

Printre proprietatile specifice ale plantei angelica se intalnesc cele carminative (calmeaza durerile stomacale si ajuta la eliminarea gazelor intestinale). Planta actioneaza ca diuretic, antiinflamator, sedativ, expectorant, are efect astingent, tonic, antiaritmic si galactogog.

 

Intern, angelica se foloseste la: anemie, stare de slabiciune si oboseala generala, aciditate gastrica, varsaturi, balonari, enterite, aerofagie, bronsita cronica, tuberculoza, astm, boli hepatice, ameteli, impotenta, scorbut, migrene, rahitism, tulburari de menstruatie, leucoree.

Extern: dureri de articulatii de natura reumatismala, traumatisme, afectiuni bucale.

Vezi si alte plante cu A