Anghinare

poza beneficii anghinare

Cultivată pentru consum alimentar, planta de anghinare aduce beneficii notabile pentru organismul uman. Totuși, puțini sunt cei care o includ în dietele lor, cu toate că se găsește în supermarket pe tot parcursul anului.

Anghinarea este folosită și în formulele de preparate farmaceutice și este apreciată pentru proprietățile antispastice, dar nu numai.

Află din acest articol ce beneficii îți aduce dacă incluzi în dieta ta anghinare, dar mai ales în ce afecțiuni îți poate fi de folos.

Anghinarea – informații generale

Atunci când vorbim de anghinare, cei mai mulți se gândesc la o legumă însă, puțini știu că, de fapt, este bulbul unei flori de ciulin. Aceasta provine din zona mediteraneană însă, în prezent este cultivată în întreaga lume. Bulbul florii de ciulin este cules înainte de înflorire și consumat, fiert.

Aportul de anghinare în dietă prezintă multiple beneficii pentru sănătate, dar sunt puțini cei care gătesc acasă acest produs vegetal, iar în restaurante este considerat o delicatesă.

Anghinarea are un nivel ridicat de antioxidanți și fitonutrienți necesari organismului și, în plus, are un conținut slab de grăsimi. Printre beneficii se numără și prezența Vitaminei C, complexului Vitaminei B sau a Vitaminei K, dar și prezența mineralelor precum: fosfor, magneziu, potasiu, calciu, zinc și fier.

În comerț o găsești și sub formă de ceai de anghinare, capsule (supliment alimentar) tinctură sau pulbere.

Anghinarea – beneficii importante

O anghinare gătită, conține aproape 7 grame de fibre, o doză semnificativă din cea recomandată zilnic, 4 grame de proteine, 0,2 grame de grăsimi și doar 60 de calorii. Compoziția chimică a anghinării prezintă beneficii importante și s-a dovedit eficientă în diferite probleme de sănătate sau tulburări pentru că:

  • Reglează presiunea sanguină,
  • Susține sistemul digestiv,
  • Stabilizează nivelul de zahăr din sânge,
  • Susține funcția hepatică,
  • Detoxifică organismul,
  • Reduce colesterolul rău și-l crește pe cel bun.

Iată câteva motive pentru care ar trebui să incluzi planta de anghinare în dieta ta:

1.    Beneficii în privința colesterolului, hipertensiunii și a diabetului

Consumând ceai de anghinare pot fi observate creșteri ale colesterolului bun în sânge (HDL). Asta se datorează conținutului de fibre care împiedică absorbția colesterolului rău în sânge (LDL). Astfel, cei cu hipercolesterolemie își pot îmbunătăți situația colesterolului, dar și problemele de hipertensiune, având în vedere aportul de potasiu adus de anghinare.

De altfel, consumul de fibre are beneficii în digestie și controlul zahărului din sânge, iar studiile realizate în privința consumului de anghinare fiartă au arătat că reduce glicemia la 30 de minute după masă.

2.    Consumul de anghinare combate colonul iritabil și problemele digestive

Sindromul colonului iritabil poate provoca dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, flatulență sau constipație iar acestea pot fi ameliorate apelând la anghinare. Studiile au arătat că dacă este consumată timp de 6 săptămâni, a ajutat la ameliorarea simptomelor.

Indiferent de forma în care alegi să consumi anghinare aceasta are capacitatea de a sprijini sistemul digestiv, respectiv bacteriile bune din intestin. Asta, reduce riscul de apariție a cancerului.

3.    Cei cu probleme hepatice pot consuma anghinare pentru a susține regenerarea ficatului

Extractul de frunze de anghinare are beneficii semnificative în regenerarea ficatului și stimulează producția biliară, ceea ce sprijină eliminarea toxinelor din organism.

4.    Poate împiedica producerea de celule canceroase

Cercetările făcute de-a lungul timpului au arătat că frunzele acestei plante pot combate reproducerea celulelor canceroase însă, rezultatele nu au fost deocamdată confirmate, oficial. Anghinarea conține antioxidanți precum: quercitină, silimarină, acid galic și rutin, eficienți în reducerea apariției cancerului.

Negreșit, anghinarea este fantastică în organism, dar este necesar să știi înainte de consum că trebuie să ceri recomandarea medicului căci nu este indicată în cazul femeilor care alăptează, în cazul unei potențiale alergii ori pacienților cu calculi biliari.

Vezi si alte plante cu A