Din punct de vedere profesional, anul asupra caruia ne pregatim sa tragem cortina s-a dovedit a fi unul plin de provocari si teste, pentru majoritatea oamenilor de cariera. Ne place sa credem ca 2012 ne va oferi mai multe sanse, insa adevarul este ca planurile pe care ni le facem acum si modul in care le vom implementa ne asigura succesul.
Cand privesti inspre trecut, poti invata din propriile tale greseli, fiind esential sa analizezi toate evenimentele cu un ochi critic si controlandu-ti emotiile. Chiar daca sunt firesti, regretele nu sunt constructive! Mai bine concentreaza-te asupra miscarilor pe care urmeaza sa le faci in noul an, descopera-ti punctele slabe si perfectioneaza-ti abilitatile profesionale.
Retrospectiva anului 2011
La sfarsit de an, este recomandat sa-ti faci un bilant care sa includa atat realizarile, cat si lectiile dure pe care le-ai avut de invatat. Pune-ti o serie de intrebari ce te vor ajuta sa intelegi mai bine deciziile pe care le-ai luat si evolutia ta la locul de munca:
* Care au fost inovatiile aduse de mine si realizarile pe care le-am avut la serviciu? Dar unde puteam salivrez un rezultat mai bun?
* Ce abilitate m-ar fi ajutat sa depasesc anumite momente critice? Poate fi vorba de orice, de la o limba straina la utilizarea unui program pe calculator.
* Cum am contribuit la bunul mers al echipei din care fac parte si cum mi-am sprijinit colegii in atingerea targeturilor companiei?
Strategii pentru 2012
Dupa ce ti-ai incheiat socotelile cu evenimentele din anul trecut, porneste increzatoare catre noul an si stabileste-ti o strategie de evolutie in cariera. Dezvoltarea la nivel profesional include opt factori importanti, pe care ii prioritizezi in functie de planurile si dorintele tale: comunicare, inovatie, responsabilizare, networking, lucru in echipa, sanatate, obiective realiste si un mentor care sa te ghideze in anumite momente.
Text: Raluca Mateescu