Copiii-minune din intreaga istorie a omenirii

shutterstock 18825058In timp ce unii copii de varsta lor inca invata cum sa vorbeasca sau cum sa mearga, copiii supradotati se concentreaza pe explorarea lumii si pe realizarea unor lucruri pe care nici adultii nu sunt capabili sa le faca.  Aflati mai multe despre cei mai importanti copii din istoria omenirii si despre ceea ce au realizat inca de la o varsta frageda.



  •     Robert James Fischer

Talentatul Robert Fischer avea doar 14 de ani cand a castigat primul loc in Campionatul Mondial de sah, victorie ce l-a facut sa fie cel mai tanar castigator. In acelasi an, el a atras atentia entuziastilor de sah din toata lumea, iar meciul de sah a fost considerat “jocul secolului”. Tanarul Fischer a doborat un alt record mondial, cand a fost primit ca un mare maestru international la varsta de 15 ani.

  •    Wolfgang Amadeus Mozart

La varsta de 3 ani, Mozart canta genial la clavecin si a inceput sa compuna la 6 ani. Chiar inainte de a implini 10 ani, Mozart a compus prima sa simfonie. Talentul sau impresionant a captat imediat atentia muzicienilor celebri de la acea vreme si nu a trecut mult timp pana cand a devenit “minunea” Austriei. Mozart a compus, de-a lungul vietii, peste 600 de piese.

  •     William James Sidis

La varsta de 8 ani, William a aratat lumii abilitatile sale matematice exemplare prin crearea unui nou tabel logaritmic, ce a fost bazat pe numarul 12. La un an de la inventarea tabelului logarithmic, el a tinut o prelegere la Universitatea Harvard. Tanarul William a stabilit, de asemenea, un record mondial fiind cea mai tanara persoana care a studiat intr-o universitate de prestigiu, la doar 12 ani, si care a absolvit prestigioasa universitate la varsta de 16 ani. Mai mult de atat, se pare ca William avea un IQ de aproximativ 250 (300 este IQ-ul celui mai inteligent om din lume) si putea vorbi si scrie in 40 de limbi.

  •   Pablo Picasso

Inca de mic, tanarul Pablo Picasso facea lucrari de arta complicate, incurajat de tatal sau, care a servit ca model baiatului. “Prima Impartasanie”, prima pictura in ulei realizata de Picasso la varsta de 15 ani, a fost expusa in Barcelona. Un an mai tarziu, pictura sa “Stiinta si Caritate” a castigat o medalie de aur in Malaga si mentiunea de onoare la o expozitie nationala de arte frumoase din Madrid.

  •   Kim Ung-Yong

Kim Ung-Yong a fost invitat sa participe la cursurile de fizica ale Universitatii Hanyang din Coreea de Sud, iar la 6 ani isi petrecea timpul alaturi de savantii de la NASA. Kim Ung-Yong a intrat in Cartea Recordurilor cu un IQ estimat la 210. Mai mult decat atat, el a inceput sa vorbeasca la 4 luni si a invatat sa citeasca texte in germana, engleza, coreeana si japoneza chiar inainte de a implini… 3 ani.

  •   Kathleen Holtz

La 10 ani, cand copiii de varsta ei erau inca in scoala generala, Kathleen era studenta la Universitatea de Stat din California, unde a absolvit cu Magna cum laude Facultatea de Filozofie. Cinci ani mai tarziu, s-a inscris la Facultatea de Drept, devenind astfel cel mai tanar avocat din California, la varsta de 18 ani. Avand in vedere faptul ca o persoana obisnuita ia examenul de barou in California la 30 de ani, Kathleen a fost intr-adevar cel mai tanar student al Facultatii de Drept.

  •    Jacob Barnett

Cu un IQ de 170, mai mare decat cel al lui Einstein, Barnett e favorit la premiul Nobel. Desi a fost diagnosticat cu sindromul Aspergers, o forma mai usoara de autism, Jacob a urmat cursurile Universitatii din Indiana la varsta de 8 ani si lucreaza de cativa ani la “propria teorie a relativitatii”. Se pare ca aceasta teorie implica cele mai grele probleme din astrofizica la ora actuala si oricine le va putea rezolva va lua premiul Nobel.

  •   William Rowan Hamilton

Tanarul de origine irlandeza a dovedit o inteligenta remarcabila la varsta de 5 ani, cand a inceput sa vorbeasca perfect 3 limbi – ebraica, greaca si latina. Cand a implinit 13 ani, el vorbea fluent alte 13 limbi, inclusiv italiana, siriana, araba, sanscrita si persana. Inca din timpul facultatii, Hamilton a fost numit profesor de astronomie, director al Observatorului Dunsink si astronomul regal al Irlandei.
 

Text: Oana Mircea