Istoria cămăşii albe. Iată cum a început totul!

Frumoasă, comodă, de un alb imaculat, simplă sau cu dantelă, din in, mătase sau bumbac, ea este printre cele mai versatile item-uri din garderoba noastră. Însă tu ştii care este povestea ei?

Cămaşa albă de damă îşi are originile încă de prin secolul al 18-lea. Pe la 1783, Maria Antoaneta a fost pictată purtând o cămaşă lungă, de bumbac, ceea ce i-a cauzat şi câteva probleme în acea perioadă.

Pe atunci, modelul de cămaşa albă pentru femei era considerat lenjerie intimă, însă regina Franţei şi-a dorit să fie pictată într-o astfel de ţinută pentru a sublinia faptul că persoanele cu titlu regal pot îmbrăca şi materiale mai ieftine, precum bumbacul, nu doar mătase.

Producătorii de textile au observat impactul pe care l-a avut acest tablou al Mariei Antoaneta asupra oamenilor şi au început să încurajeze purtatul bumbacului la muncă, şi astfel, cu timpul a devenit cea printre cele mai căutate piese vestimentare din zilele noastre.

Impactul pe care l-a avut Maria Antoaneta asupra modei acelor vremuri se vede şi astăzi, chiar dacă denumirea de cămaşă albă era asociată cu ţinuta bărbaţilor în special, până în secolul al 20-lea.

În 1920, Coco Chanel, o susţinătoare a feminismului şi a modei masculine la femei şi-a încurajat clientele să poarte cămăşile soţilor lor, pentru a se simţi mai relaxate. Aşadar, Coco Chanel, prin promovarea purtării acestor cămăşi în combinaţie cu fuste, corsete sau pantaloni cu talie înaltă a reuşit să-şi pună amprenta în modă.

Cămaşa albă după ’40

Femeile influente ale anilor ’40, Katharine Hepburn, Ava Gardner, Marlene Dietrich and Lauren Bacall au reuşit să pună în lumina reflectoarelor cămaşa albă, astfel încât au făcut din acest item vestimentar un must. Cu mânecile suflecate, fie ele lungi sau scurte, cu centură în talie sau cu eşarfă la gât, divele acelor ani purtau piesa vestimentară aproape zilnic, în tot felul de combinaţii îndrăzneţe.

   

Anii au trecut, iar cămaşa a devenit tot mai prezentă în filme ca fiind, pe lângă un item fashion şi reprezentativ femeii moderne, un clişeu, atunci când piesa este purtată de protagoniste după o noapte romantică petrecută la el acasă. Astfel, cămaşa bărbătească devine foarte sexy pe corpul dezbrăcat al femeii.   

În anii ’90, brand-uri precum Calvin Klein şi DKNY au creat colecţii din care cămaşa era nelipsită, fiind urmate apoi de creatorii caselor Jil Sander, YSL şi Celine. Odată cu promovarea pe catwalk-urile internaţionale, item-ul a devenit piesă de rezistenţă şi pentru capetele încoronate, precum Prinţesa Diana.

Acum, piesa a devenit un must în garderoba oricărei femei, fie că este reinterpretată, fie că este clasică, ea merge purtată atât la fuste, la costum, cu pantaloni, geci din denim sau piele, cu sneakerşi, sandale sau pantofi.
Alte lucruri neştiute despre cămaşa albă

Strămoşul ei este este tunica de in, purtată în Imperiul Roman, în secolul al III-lea d. H. Aceasta se îmbrăca pe cap, era lungă până la genunchi şi strânsă în talie cu o curea. Era folosită atât de bărbaţi cât şi de femei, sub drapajele togilor şi peplurilor, fiind în realitate precursoarea lenjeriei intime.

Photo: Freepik, Unsplash, Harper’s Bazaar