Cum pastram culoarea alba a dintilor?

culoarea-alba-a-dintilorZambetul este un aspect strans legat de viata sociala, cantarind suficient de mult in modul in care interactionam cu cei din jur. Poate fi considerat un accesoriu al nostru si trebuie sa-l ingrijim asa cum ne ingrijim parul, unghiile, pielea sau orice alta zona a corpului. Si pentru ca un zambet frumos inseamna si o dantura impecabila, iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa va pastrati cat mai mult timp culoarea alba a dintilor.



Zambiti, va rog!

Inainte de a vorbi de culoarea dintilor, trebuie sa vorbim despre sanatatea lor. Daca ai fost inzestrat cu o dantura rezistenta, atunci viziteaza medicul stomatolog de doua ori pe an pentru un control de rutina. Orice carie nou aparuta, cat de mica ar fi, trebuie de indata tratata, in caz contrar aceasta va imbolnavi si ceilalti dinti. Periati-va dintii dupa fiecare masa si inainte de culcare si folositi o pasta de dinti cu efect de albire. Nu uitati sa utilizati ata dentara si apa de gura si sa realizati un detartraj complet o data la 6 luni.

Dantura ne tradeaza varsta

Este de la sine inteles ca o dantura impecabila poate fi o arma in procesul de seductie si ca un zambet perfect contribuie la cresterea increderii personale si a puterii de atractie intre doua persoane. Insa, dantura spune despre noi mult mai mult de atat. Dintii albi si stralucitori denota o stare de sanatate buna si transmit totodata informatii despre igiena personala. De asemenea, persoanele cu dintii albi sunt intotdeauna considerate mai tinere, deoarece odata cu inaintarea in varsta, se pierde culoarea naturala si acestia tind sa se ingalbeneasca.

Cum evitam ingalbenirea dintilor?

Culoarea alba a dintilor este data de dentina, zona mata care este situata imediat sub smalt, astfel ca orice afectare a acestuia isi va lasa imediat amprenta asupra dentinei si astfel dintii isi vor schimba culoarea. Pentru a proteja smaltul, in primul rand, trebuie sa respectati pasii de baza ai unei igiene orale corecte. De asemenea, nu spargeti cu dintii alimente tari, de exemplu bomboane, si nici nu le muscati direct, ci taiati-le bucati mici in prealabil. Evitati fumatul si alcoolul, obiceiuri care cauzeaza deteriorarea dintilor atat din interior cat si din exterior, si evitati consumul in cantitati mari al anumitor produse care pateaza smaltul. In aceasta categorie intra sucurile acidulate, cafeaua, ceaiurile inchise la culoare, sfecla rosie, ketchup-ul si dulciurile, in special ciocolata neagra si bomboanele intens colorate.

Albire naturala realizata acasa?

De partea cealalta a baricadei se afla alimentele care au actiune benefica asupra smaltului. Merele si capsunile au capacitatea de a curata dantura la fel cum o poate face si o pasta de dinti, improspatand totodata si respiratia. De asemenea, telina si citricele, in special lamaile, portocalele, grepfrutul si mandarinele, stimuleaza secretia salivara si astfel determina o auto-curatare a dintilor si, in plus, amelioreaza simptomele gingivitei. Se recomada ca dupa fiecare masa sa clatiti gura cu suc de lamaie diluat cu apa, insa acest proces nu este indicat a fi facut si seara deoarece sucul de citrice sensibilizeaza dantura. Pentru seara, cea mai buna optiune este bicarbonatul de sodiu. Acesta nu are doar efect de albire ci indeparteaza si placa bacteriana responsabila cu aparitia cariilor. In acest context, trebuie sa amintim si de albirea cu geluri si paste speciale pe care o puteti efectua chiar acasa, dar si de albirea profesionala realizata in cabinetele stomatologice, cu solutii speciale sau cu ajutorul laserului.

Beauty advsierii Catena recomanda produsele Listerine. Daca iti doresti sa-i oferi danturii tale o ingrijire speciala, atunci cu siguranta vei fi incantata de apa de gura Listerine Cool Mint! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole