Cum sa iti atingi obiectivele

shutterstock 71806786Indiferent ca ti-ai propus un obiectiv pe termen lung – de exemplu, sa slabesti – sau ti-ai stabilit un obiectiv pe care vrei sa il indeplinesti cat mai curand, motivatia si ambitia nu trebuie sa lipseasca. Ambitia te ajuta sa nu te dai batuta la primul zid care iti apare in cale, iar motivatia te face sa iti doresti din ce in ce mai mult sa iti atingi obiectivele.

Odata ce ti-ai propus ceva, nimeni si nimic nu trebuie sa iti stea in cale, aceasta este definitia unei femei puternice care stie ce vrea. Si in plus, sa fim serioase, nimanui nu-i place o persoana care se da batuta din prima.

 

         1. Atunci cand iti faci un plan, ia in considerare si greutatile

Atunci cand vrei sa iti atingi un obiectiv, pune la punct toate elementele necesare. Ia in calcul si lucrurile care s-ar putea sa iti stea in cale si care sa nu iti dea voie sa treci la un alt nivel care sa te duca mai aproape de atingerea obiectivului tau. Peter Gollwitzer, un profesor de psihologie de la Universitatea din New York, in New York City, spune ca oamenii care nu iau in considerare si obstacolele pe care le-ar putea intampina in atingerea telului dorit sunt mai predispusi la esec decat cei care iau in considerare si aceste aspecte. Intr-un studiu realizat in anul 2009 si publicat in “Jurnalul American de Medicina Preventiva”, Gollwitzer a comparat doua grupuri de femei care isi doreau sa fie mai active in ceea ce priveste atingerea obiectivelor si indeplinirea planurilor. Ambele grupuri au primit informatii cu privire la rezolvarea conflictelor si la prevenirea obstacolelor. In plus, al doilea grup de femei a primit instructiuni despre cum ar trebui prevazute obstacolele. De exemplu, “chiar daca prognoza meteo arata ca maine va ploua, acest lucru nu ma va opri din a merge la alergat”. Nu este de mirare ca femeile din al doilea grup s-au descurcat mai bine. Michelle Tillis Lederman din New York City a practicat aceasta strategie atunci cand a scris o carte. Pentru a nu se opri din scris si pentru a termina ceea ce isi propusese, in cazul acesta cartea, Michelle si-a pus jaluzele la geamuri, si-a asezat biroul in fata usii pentru a minimiza intreruperile si a angajat un editor pentru a-i oferi feedback cu privire la fiecare capitol, pentru a nu fi oprita din drum. Ea si-a stabilit, de asemenea, norme, cum ar fi verificarea e-mailurilor o data la doua ore, si-a inchis telefonul personal si in felul acesta a reusit sa isi duca planul la bun sfarsit.

 

          2. Ai incredere in fortele tale

Majoritatea persoanelor se bazeaza adesea mai mult pe abilitatile pe care cred ca le au decat pe modul obiectiv in care pot rezolva anumite probleme, conform spuselor lui Albert Bandura, profesor de psihologie la Universitatea Stanford. Conform acestuia, persoanele care sunt constiente de eficienta lor si au convingerea ca pot face orice lucru au sanse mai mari de reusita decat cele care nu au incredere in fortele proprii. Psihologul este de parere ca increderea in fortele proprii ajuta la atingerea obiectivelor, indiferent de obstacolele care stau in calea atingerii lor.

 

         3. Fara asteptari nerealiste

Atunci cand obiectivele tale sunt atat de mari si de greu de indeplinit, aproape de imposibil, sa nu ramai surprinsa ca planul ti-a esuat. Noi vorbim aici de obiective care pot fi atinse cu multa munca si cu mult curaj, pentru ca, sa fim seriosi, iti trebuie curaj sa lupti cu o lume intreaga pentru a face ceea ce ti-ai propus. Atunci cand obiectivele tale sunt prea ambitioase, ele pot avea efecte inverse si te pot face sa devii demotivat, spune Lisa Ordonez, profesor de management in cadrul Colegiului de Management Eller, de la Universitatea din Arizona, Tucson. Nu trebuie sa ai scopuri nerealiste sau sa crezi ca iti poti lua, de exemplu, un apartament in decursul a 3 luni, pentru ca stii si tu cat de greu este. Incearca sa iti stabilesti obiective realizabile, care sa poata fi duse la bun sfarsit.

 

Text: Andreea Popescu