Cum te poți opri din ronțăit gustări nesănătoase și inutile în izolare

Îți plac gustările prea mult? Ştim, şi nouă! Când vine vorba de binge snacking, există mai multe motive pentru care facem acest lucru. Stresul, anxietatea, plictiseala, rutina, interacțiunea socială redusă și lipsa activității fizice duc la o alimentație mult mai excesive. Gustările pe care preferăm să le mâncăm din oră în oră, din cauza stărilor provocate de izolare, nu sunt neapărat sănătoase pentru organism.

Dacă în ultima vreme tindem să ronţăim prea mult stând în casă, iată ce putem face ca să controlăm și, eventual, să împiedicăm alimentația nesănătoasă:



Motivul care declanșează pofta

Dacă înțelegem din ce cauză suntem determinate să mănâncăm tot mai mult, putem reduce sau chiar elimina sursa care ne influențează negativ. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive. Indicat ar fi să păstrăm un jurnal și să înregistrăm tot ceea ce mâncăm în fiecare zi. Ar trebui să notăm ce simțim de fiecare dată când facem asta, din punct de vedere emoțional. Se spune că trucul ne va ajuta să găsim factorul declanșator și că vom reuși să acționăm asupra acestuia din timp.

Înlocuirea snacks-ului nesănătos cu altceva… sănătos

După ce am aflat „cine” este de vină pentru toată patima acestor zile, vom putea compensa nevoia de a mânca ceva cu altceva, spre exemplu, cu un fruct sau o legumă, sau chiar alimente pe bază de ștevie. De asemenea, putem face și o activitate care să ne determine să uităm de nevoia de a ronțăi ceva, să ne țină „ocupate”. Putem începe cu niște exerciții fizice, meditaţii sau ceva ce ne place, cum ar fi să jucăm un joc de societate, să citim sau să pictăm.

Să începem pregătirea!

Trebuie să fim pregătite psihic pentru aceste zile de izolare, mai ales că nu se știe exact când se vor termina. Când mergem la magazin pentru cumpărăturile necesare, o dată sau de două ori pe săptămână, nu ar trebui să mai punem alimente nesănătoase în coș, cum ar fi ciocolata, biscuiții sau snacksurile. În locul lor putem cumpăra ceva sănătos, pentru că odată ce vom simți nevoia să luăm o gustare creierul nostru va şti că ne-am aprovizionat doar cu alimente sănătoase şi se va împăca cu această idee. Vom fi conștiente că nu există nimic nesănătos în casă, și vom apela doar la ce avem, ca să ne astâmpărăm pofta. Chiar dacă nu vom fi la fel de satisfăcute după o așa gustare, măcar nu vom pune kilograme pe fund.

Nu ne vom mai simți vinovate

Dacă simțim nevoia să mănâncăm ceva, hai să nu ne mai simțim vinovate, pentru că e ceva firesc. Hai să nu ne mai abținem din a ronțăi snacksuri, dacă asta asta ne dorim. Trebuie doar să  încearcăm să facem asta după un anumit program şi să mai tăiem din cantitate. Indicat este să nu abuzăm și să nu mâncăm de multe ori pe zi pentru că vom simți nevoia să mănâncăm tot mai mult, din cauza organismului care ne va cere asta. Dacă mâncăm sănătos, dar cu limită, și nu lăsăm aceste pofte să devină un viciu, poate că reuşim să ieşim din izolare cu aceleaşi kilograme.

Cu o gândire pozitivă şi cu mult calm vom reuşi să trecem şi peste asta

Hai să ne spunem des că este doar o fază prin care trec milioane de oameni din întrega lume, iar toate lucrurile se vor îmbunătăți curând. În câteva săptămâni ne vom putea întoarce la muncă, ne vom putea continua acivitățile fizice la sală sau că ne vom putea plimba din nou în parcurile noastre preferate, aflate în capătul celălalt al orașului.

UITE top 5 gustari surprinzatoare care imbunatatesc functiile creierului!!!

Totul vine din interior, așa că, o gândire pozitivă ne va face să înțelegem necesitatea de a nu abuza de o alimentație nesănătoasă în această perioadă. Ştim că după ce vom scăpa de izolare, vom fi nevoite să dăm câteva kilograme jos, dacă vom vrea să mergem la mare, iar scăderea în greutate nu este un lucru simplu. Aşa deci, hai să ne gândim la siluetele noastre, pe care ar fi păcat să le deformăm mâncând în exces în următoarea perioadă. Hai să fim echilibrate!

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik