Frumusetea gurii

shutterstock_62817880In cele ce urmeaza ne vom referi la cateva dintre cele mai obisnuite (si simple) indicatii pentru o ingrijire corespunzatoare si igienica a dintilor. Finalitatea acestor indicatii vizeaza (dupa cum lesne se intelege) esteticul.

Frumusetea gurii, in afara de taietura si volumul buzelor, este determinata si de forma, calitatea sau culoarea dintilor. Sanatatea, vigoarea si prospetimea tenului, ca si a intregului trup de altfel, tot de dinti sunt influentate, caci ei au o importanta majora in procesul de masticatie.

Dintii buni, sanatosi depind inainte de orice de hrana pe care a absorbit-o mama pe timpul gestatiei fatului, cat si de o corecta alimentatie dupa nastere. O alimentatie defectuoasa, lipsita de minerale are consecinte negative asupra dintilor; acestia cresc stramb, striati, incalecati, se clatina usor si sunt repede atacati de carii si de tartru; in acest caz, gingiile supureaza, imbolnavindu-se de pioree (o infectie alveolara) care le ataca.

O reteta indicata pentru intarirea gingiilor si pentru prevenirea gingivitei si pioreei cu bune rezultate dupa aplicarea ei este urmatoarea: 20 gr alcool de 90? si 2 gr de propolis se macereaza timp de doua saptamani intr-o sticla tinuta la intuneric. Apoi, in fiecare seara se vor freca gingiile cu aceasta solutie (cu degetul, nu cu periuta). Propolisul este antiinfectios si regenerator, cu o intreaga gama de consecinte pentru piele si organism.

Pentru ingrijirea gingiilor si a dintilor este necesar sa se acorde cea mai mare atentie igienei lor. Dat fiind faptul ca gingia are o membrana foarte subtire care protejeaza dintii de patrunderea microbilor, vom avea grija sa nu o ranim, periind prea brutal, atunci cand spalam dintii. Vom tine seama, de asemenea, ca in anemii, gingiile sunt foarte palide si fragile; le vom masa, de aceea, cu sare de doua ori pe saptamana, apoi le vom clati cu zeama de lamaie. Periatul dintilor este de cea mai mare importanta pentru mentinerea sanatatii cavitatii bucale; ei vor fi periati cel putin de doua ori pe zi, cu o perie nu prea aspra, nici prea moale. Folositi si ata dentara pentru a elimina resturile alimentare.

Pasta de dinti intrebuintata trebuie sa contina substante antiseptice si fluor, care previn cariile si infectiile. Este bine sa folosim uneori si praful de dinti deoarece acesta, dincolo de faptul ca patrunde usor chiar in cavitatile cariilor, contine saruri de sodiu care provoaca o reactie alcalina si degaja oxigen. Insa, daca este folosit prea des, va ataca smaltul.

Va mai recomandam ca :

  • In momentele de nervozitate (banuim ca nu este cazul in vacante), evitati sa scrasniti din dinti ori sa-i strangeti cu violenta ;
  • Nu spargeti in dinti bomboane, migdale, samburi de orice fel, alune, nuci, boabe de cafea ;
  • Evitati, pe cat posibil, folosirea abuziva a scobitorilor, caci ele, ca niste adevarate inamice ale gurii, pot rani gingiile ;
  • Nu consumati alimente prea fierbinti si nici prea reci; beti in schimb ceaiuri de plante si supe de legume ;
  • O reteta-miracol pentru ingrijirea dintilor este pasta pe care o recomanda japonezii inca din timpuri stravechi si care se obtine prin arderea unei vinete uscate pana la carbonizare, dupa ce a fost bine sarata; cu praful astfel obtinut se maseaza bine dintii si gingiile; datorita continutului bogat de potasiu, combate gingivita si durerile de dinti ;
  • Nu fumati si nu consumati bauturi colorate.

Cel mai important lucru ramane prezentarea la un medic stomatolog, care poate face cateva sedinte de albire. In urma acestora, este necesar a fi respectate sfaturile enumerate mai sus.

 

Text: Alexandra Lupu