Martisorul – timp de calitate petrecut cu copilul tau

Timpul de calitate pe care il petreci cu copilul tau este cel mai pretios timp din viata ta de parinte. Timpul petrecut cu cel mic construieste temelia relatiei nu doar cu parintii ci si a celorlaltor relatii pe care le va dezvolta copilul pe tot parcursul vietii. De aceea, cand timpul pe care il putem oferi copilului este si asa scurt, ceea ce facem cu el devine esential.

Unora dintre noi ne place sa ne jucam, altora mai putin. Unii gasim mai usor idei de joaca, pe altii ne inspira amintirile din propria copilarie, altii pur si simplu ii urmam pe copii acolo unde ii poarta imaginatia lor debordanta. Chiar si atunci cand suntem obositi si avem multe griji, joaca impreuna cu copiii ne ajuta sa fim cu adevarat prezenti in relatia cu ei si sa le oferim cea mai buna varianta a noastra ca parinti: relaxat, vesel, atent si deschis spre comunicare.



4 reguli de aur

  1. Timpul pe care il dedicam copilului trebuie sa raspunda nevoilor lui. Pentru ca, identificand nevoile copilului, stim mai bine ce sa-i oferim astfel incat el sa se simta confortabil, iubit, si sa se poata dezvolta.
  2. Timpul petrecut cu copilul trebuie sa fie predictibil, sa nu se schimbe in functie de starile parintelui. Trebuie sa ii dea copilului sentimentul ca are control asupra celor ce urmeaza sa i se intample.
  3. Sa fie interesant si atractiv pentru copil.
  4. Sa exerseze abilitati esentiale pentru viata. Copilul invata din familie sa ii placa propria persoana, sa aiba asteptari realiste fata de sine si fata de ceilalti, sa dezvolte relatii sanatoase cu ceilalti, sa gestioneze esecurile sau schimbarile, sa aiba interese variate si curajul de a incerca. Ele se invata de mic, prin exemplul adultilor din viata copilului, dar si prin experientele de invatare pe care parintii i le ofera.

Prin ceea ce facem zi de zi cu copilul, avem un impact direct si concret in viata lui. Experienta de zi cu zi este cea care modeleaza functionarea creierului.

Iar sarbatorile de primavara cu tot ce inseamna innoirea naturii si traditiile si obiceiurile de Martisor ne ofera ocazia sa desfasuram activitati de crafting, unele dintre cele mai apreciate de copii si cu multiple beneficii pentru dezvoltarea lor ulterioara, indiferent de limbajul de iubire la care el reactioneaza cu precadere.

O sarbatoare cu beneficii

Confectionand martisoare impreuna cu copilul dvs. aveti ocazia nu doar de a-l ajuta sa-si dezvolte manualitatea si abilitatile motrice, dar puteti sa exersati si mangaierile fizice, atingerile – luandu-va copilul in brate, atingandu-l pe umar sau crestet in mod dragastos, de apreciere.

Puteti sa-i adresati cuvinte de incurajare referitoare la activitatea pe care o desfasurati impreuna.

Martisorul este nu doar un simbol, ci si un dar pe care copilul invata sa-l faca pentru persoanele importante din viata lui. Daca vrei sa ai un copil generos, fii tu primul lui exemplu. Invata-l ce inseamna sa daruiesti, incepand cu lucrurile mici, dar pline de semnificatie.

In timpul confectionarii martisoarelor este un prilej bun de spus povesti despre Baba Dochia, istoria obiceiului sau care sunt simbolurile folosite cel mai des in confectionarea martisoarelor si semnificatia lor.

Legende

Conform credintelor populare, martisorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile pe munte, asemanator firului vietii omului tors la nastere de catre ursitoare. Culoarea alba reprezinta frigul iernii ce se incheie, iar cea rosie caldura verii ce urmeaza in mod firesc in calendar.

Originile sarbatorii se pierd in negura timpului. Cei mai multi specialisti in folclor spun ca obiceiul a luat nastere in vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit pe 1 martie, prima zi a primaverii. Numele lunii martie se trage de la Marte, zeul roman al razboiului, care simboliza totodata fertilitatea si vegetatia. Aceasta dubla simbolistica se regaseste si in culorile martisorului: albul semnifica pacea, iar rosul, razboiul.

Martisor este si denumirea populara a lunii martie, luna inceputului de an agrar.

Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.

Martisorul si copiii

In trecut, el era confectionat de catre mame, care adaugau la snurul bicolor, impletit din fire de lana cate o moneda de argint sau chiar de aur si-l legau la mana copiilor in dimineta zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui. Se credea ca, in felul acesta, copiii erau aparati de rele si de boli si ca aveau sa fie sanatosi, precum argintul, si rosii la fata, precum culoarea rosie din snur.

Martisorul era purtat de catre copii timp de 12 zile sau pana la anumite sarbatori de primavara (Mucenici, Florii, Paste ), pana la inflorirea pomilor fructiferi sau a unor arbusti precum macesul. Atunci, acesta se atarna pe crengile inflorite iar cu banul de la fir se cumpara vin rosu, paine si cas proaspat pentru ca purtatorii simbolului de primavara sa aiba fata alba precum casul si rumena precum vinul rosul.

In alte locuri, martisorul era purtat pana la sosirea pasarilor calatoare, cand era aruncat in directia de unde veneau acestea rostindu-se: „Ia-mi negretele si da-mi albetele”.

Cristina Dudau