Mindfulness – igiena minții și a sufletului

Psiholog clinician şi psihoterapeut relațional, Gáspár este autorul cărților Copilul invizibil, Revoluția iubirii, Mindfulness urban și Love is fun.

„Starea de mindfulness ne oferă posibilitatea de a ne descoperi propriile sursele de fericire, de a ne răscumpăra sufletele și de a fi conștienți de faptul că viața noastră se petrece aici și acum”, spune Gáspár György.

Auzim tot mai des vorbindu-se despre practica mindfulness şi cât de cool este să fii mindful. Dar până la urmă, ce înseamnă mindfulness? Este un trend trecător sau este o formă sănătoasă de trăire a vieţii?



Ce înseamnă mindfulness?

Mindfulness înseamnă o stare de prezență conștientă în care ne concentrăm atenția într-un anumit fel: intenționat, în momentul prezent și fără judecată critică. Aceasta ar fi o definiție ca la carte.

Într-un limbaj mai relaxat, am putea spune că mindfulness înseamnă să avem atenția și, în general, mintea (cu tot ceea ce ține de gânduri și emoții) în același loc în care se află și corpul. De cele mai multe ori, trupul este într-un loc și mintea hoinărește undeva în trecut sau viitor (acestea sunt momente în care nu trăim în starea de prezență conștientă).

Cel mai surprinzător pentru oameni este să afle că, potrivit unor descoperiri științifice din ultima vreme, în aproximativ 50% din timp noi nu trăim o viață conștientă.

În ultima vreme, auzim tot mai des despre acest concept. Cum ajungem, totuși, să fim mindful?

Toată această filosofie de viață nu are nicio valoare, dacă nu este practicată în mod constant. Calea către a fi mindful este extrem de simplă: implică să practicăm în mod sistematic o stare de curiozitate ingenuă față de ceea ce se întâmplă, în fiecare clipă, în interiorul și exteriorul nostru. Iar schimbările pot fi resimțite după primele opt săptămâni.

Așadar, putem începe cu o practică formală, adoptând o postură de meditație, timp în care să ne observăm cu atenție respirația, trăirile, gândurile și mesajele transmise de corp. Sau putem alege să fim mindful (conștienți de noi înșine) în timp ce purtăm o conversație intimă cu cineva drag, în timp ce bem un ceai, mergem pe stradă sau chiar în timp ce facem sex.

Ce face, mai exact, meditația de tip mindfulness?

În primul rând, ne ajută să ieșim din starea de pilot automat și ne oferă posibilitatea de a gândi înainte de a vorbi, de a cugeta înainte de a acționa. Unii specialiști vorbesc despre diferența dintre „reacție“ și „răspuns“. „Reacționăm“ atunci când suntem impulsivi, când acționăm fără să ne folosim cu adevărat mintea, și „răspundem“ atunci când manifestările noastre sunt ghidate de valorile personale de viață, și nu de un instinct de moment.

Pe mine, starea de prezență conștientă mă ajută să dezvolt ceva mai multă înțelegere și compasiune față de propria persoană, în momentele în care greșesc sau atunci când nu sunt conform așteptărilor (standardelor) mele foarte crescute. Când sunt pe modul de pilot automat, mă judec și mă critic (ca și cum aș fi un educator extrem de dur și de neînțelegător).

Însă atunci când sunt mindful, reușesc să mă uit ceva mai obiectiv la comportamentele mele greșite și să le transform în contexte de învățare. Și pot să spun că există o persoană în familia mea care, practicând starea de mindfulness, a reușit să renunțe la comportamentul alimentar compulsiv și să-și gestioneze mai bine izbucnirile violente față de propriul copil.

Care crezi că este cea mai mare sursă de nefericire a oamenilor de astăzi?

Faptul că aleargă după fericire, fără să știe ce înseamnă fericirea pentru ei. Că și-au vândut sufletul, ca să mimeze perfecționismul. Că s-au lăsat seduși de mirajul multifuncționalității umane. Starea de mindfulness ne oferă posibilitatea de a ne descoperi propriile sursele de fericire, de a ne răscumpăra sufletele și de a fi conștienți de faptul că viața noastră se petrece „aici și acum“.

De ce Mindfulness urban? Cum ne mai găsim liniștea sufletească și echilibrul astăzi, în secolul vitezei, în agitația continuă, în aglomerația mentală de tip urban, înconjurați de alți oameni confuzi și debusolați, presați de termene-limită sau de povara creditelor?

Mindfulness urban poate fi „oază urbană“ a omului modern.Pentru că nu toată lumea poate sau vrea să se retragă în munți ori să se mute la țară, pentru a-și găsi starea interioară de bine. Și pentru că avem nevoie să ne identificăm modalitățile proprii de a face față problemelor și de a ne bucura de viață, în contextele noastre obișnuite de viață.

Mindfulness nu este neapărat despre „ce să faci“, ci mai ales despre „cum să faci“. Iar răspunsurile la toate întrebările despre „cum“ se reduc la a da dovadă de o prezență conștientă, indiferent de cât de plăcută sau neplăcută este realitatea în acel moment pentru noi.

În ce fel ne poate îmbunătăți mindfulness relația de cuplu? Dar viața profesională?

Experiența clinică îmi arată că, pentru a avea un nivel crescut de inteligență relațională practica mindfulness este o premisă esențială. Noi suntem aceeași persoană și în relația de cuplu, dar și în contextele profesionale. Dar este adevărat că uneori oferim mai mult acasă și alteori mai mult la job. Sau că există situații în care la serviciu purtăm mai multe măști decât acasă.

Dar, în esență, diferențele sunt mult mai puține decât asemănările. Fiindcă orice schimbare pe care o facem acasă ne va afecta și la muncă (și invers). Prin urmare, dacă mindfulness devine cu adevărat un stil de viață, atunci vom observa că oamenii chiar vor căuta compania noastră, cei dragi vor simți că ne iubesc mai mult, la job vom fi mai respectați decât înainte și, parcă, viața va începe să prindă cu adevărat culoare.

Asta nu înseamnă că vom fi scutiți de certuri, conflicte sau de greutățile vieții. Înseamnă doar că vom putea să ne certăm inteligent, vom putea să ne folosim cu adevărat resursele personale și vom avea mai multe șanse să savurăm această minunată călătorie numită viață.

Ce nu este mindfulness?

Din păcate, odată cu notorietatea conceptului, au apărut și o serie de mituri despre starea de prezență conștientă, unele izvorând din lipsa de înțelegere a ceea ce înseamnă mindfulness, altele din cauză că mintea omului – atunci când se întâlnește pentru prima dată cu ceva nou – reacționează prin respingere. Din punctul meu de vedere, mindfulness nu este o ideologie sau o gândire sectantă, nu este nici o formă de relaxare, nici vreo formă de autohipnoză sau de renunțare completă la sine.

Tehnica mindfulness

Cum putem integra cel mai ușor exercițiile de mindfulness în viața de zi cu zi? Există tehnici mindfulness pe care să le putem exersa acasă?

Ne putem propune să facem câte un exercițiu de respirație conștientă, timp de câte 2-3 minute, dimineața și seara. Ori să ne oferim un răgaz de 5 minute după ce am parcat mașina, pentru a ne curăța mintea și sufletul de toxinele psihologice acumulate peste zi, la muncă sau în oraș. Cum facem asta?

Adresându-ne câteva întrebări și permițându-ne să acceptăm răspunsurile. Întrebări de genul: Ce-a fost cel mai greu pentru mine azi? Care au fost emoțiile negative pe care le-am trăit cel mai intens? Ce m-a supărat? Ce m-a bucurat? Pentru ce anume sunt recunoscător? Și lista cu întrebări poate continua la nesfârșit. Este vorba despre un obicei de igienă a minții și a sufletului, exact așa cum ne facem igiena corporală.

Și, desigur, tehnica mindfulness cea mai veche, mai plăcută, mai eficientă și mai larg răspândită dintre toate: reflecția în urma lecturii. Cunoașterea te îmbogățește. Iar bogăția minții îți dă o stare de fericire.

 

Text: Alexandra Lupu

Photo: Freepik