Terapia de cuplu vs o relaţie care scârţâie?

terapia de cuplu

Nu este nici un secret că orice relație, indiferent de câtă iubire există între cei doi, are nevoie de efort din partea amândurora ca să se mențină că la început. Iar terapia de cuplu poate fi soluţia.

Dacă nemulțumirile nu se verbalizează, iar unul dintre voi doi începe să sufere, poți fi sigură că relația va avea de suferit. Puteți să rezolvați singuri disensiunea sau există calea de a cere ajutor specializat.



6 ani de nefericire

De cele mai multe ori, cuplurile merg la psiholog doar atunci când neînțelegerile devin foarte serioase și foarte greu de corectat. Când iubirea este serios afectată, iar nivelul resentimentelor este ridicat, din cauza conflictelor netratate imediat ce au apărut.

Cercetările indică faptul că un cuplu trăiește în nefericire timp de șase ani până se hotărăște să ceară ajutor de specialitate.

Desigur, agravarea problemelor din relație nu înseamnă că nu pot fi rezolvate. Doar că tu și partenerul va trebui să alocați și timp, și bani mai mulți, plus multă seriozitate de ambele părți pentru a depăși cu succes hopul.

Dacă te întrebi de ce unora le ia atât de mult timp pentru a vizita consilierul relațional, cercetările arată că oamenii cred că este nevoie de probleme vitale în relație pentru a implica un străin, fie el și psiholog, în rezolvarea lor. Alții apelează la acest pas în ultimul moment, ca să fie siguri că au încercat orice, dar nu s-a putut.

 Ce înseamnă terapia de cuplu

Este vorba de un gen de psihoterapie, în care un terapeut cu experiență clinică în rezolvarea problemelor de cuplu îi ajută pe cei doi să rezolve conflictele și să optimizeze părțile pozitive din relație prin utilizarea de metode specifice. Aceste metode depind de experiența practicianului, dar în general este vorba de elemente care se regăsesc, în mare, la fiecare terapeut.

Spre exemplu, atunci când este vorba de o problema specifică (dificultăți de natură sexuală, adicție de internet, gelozie), terapeutul încearcă să rezolve problema cu ambii membri ai cuplului, nu separate. Găsește soluții și spune care sunt obiectivele pe măsură ce conflictul se rezolvă.

Ședința de terapie de cuplu va începe cu câteva întrebări standard, atât despre istoricul relației, cât și despre familiile celor doi, valorile în care cred și background-ul cultural. Pe parcursul ședințelor, terapeutul va folosi aceste informațîi în intervențiile de criză, atunci când este necesar.

Teme pentru acasă

În timpul fazei de tratament, terapeutul va ajuta cuplul să înțeleagă de ce problemele nu au putut fi rezolvate de cei doi singuri, în timp ce va explica ambilor parteneri să înțeleagă  ce rol are fiecare în interacțiunile disfuncționale. 

Un alt aspect crucial al terapiei cuplurilor implică schimbarea comportamentelor și a modurilor de interacțiune. Psihologul va atribui adesea partenerilor teme pentru a aplica abilitățile învățate în ședințe.

Majoritatea cuplurilor renunta la terapia de cuplu, imediat ce au înțeles care este tiparul lor relațional și și-au dezvoltat abilitățile necesare pentru a comunica și rezolva problemele cu partenerii lor.

Cui îi este adresată terapia de cuplu?

Tuturor. Ea este benefică pentru orice tip de relație, indiferent dacă partenerii sunt straight, gay, de rasă mixtă, tineri, bătrâni. Se adresează și celor care se întâlnesc și se plac, se logodesc sau se căsătoresc. De exemplu, un cuplu întemeiat recent ar putea găsi in consilierea premaritală o oportunitate de neprețuit pentru a ști așteptările relației înainte de a se căsători. Un alt cuplu, împreună de 25 de ani, ar putea descoperi că terapia de cuplu este o metodă eficientă pentru ei de a se rebucura de sentimentele de emoție și romantism, pe care le aveau în trecut.

Terapia de cuplu poate rezolva o problemă actuală, poate preveni o exacerbare a problemelor sau pur și simplu oferă un „check-up” pentru un cuplu fericit care se confruntă cu o perioadă de tranziție sau stres crescut. Domeniile comune de îngrijorare abordate în terapia de cupluri includ probleme legate de bani, părinți, sex, infidelitate, probleme cronice de sănătate, infertilitate, jocuri de noroc, consumul de substanțe, distanța emoțională și conflictul frecvent.