Sarcina și nașterea în pandemie

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat tuturor stilul de viață, iar, printre cele mai afectate de aceste schimbări, se află și viitoarele mămici.

Sarcina și nașterea în timpul pandemiei sunt influențate de măsurile de distanțare socială și de pericolul infectării cu noul virus. Sunt însă motive serioase de îngrijorare sau temerile sunt exagerate?  Dr. Oana Solomon, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Elias, a vorbit despre acest subiect în cadrul unei noii ediții Super Mame cu Super Puteri, moderată de Ela Crăciun.



Fără prezența taților

”Singurul lucru care s-a schimbat pe urmărirea sarcinii este oarecum protecția. Mămica poartă mască, noi purtăm mască. Și cam atât, nu văd o mare diferență. Problema e la viitoarele mămici depistate pozitiv cu COVID-19. Ele au trebuit să meargă la maternități special destinate, dar unde au primit aceeași îngrijire ca și cum nu ar fi avut această infecție. O altă problemă ar fi aceea că tăticii stau în fața clinicilor, nu pot participa la controale, la naștere. Dar avem tehnologia la îndemână, putem trimite poze, filmulețe.

Cu și fără test

„Ne gândim care e data cea mai probabilă a nașterii și încercăm pe cât posibil să testăm pacientele înainte cu câteva zile. Astfel încât să nu întâmpinăm probleme la internare, atunci când pacienta vine la spital cu contracții. Dacă reușim să facem asta și nu se declanșează nașterea înainte de data probabilă, totul decurge relativ ușor. Vine pacienta cu contracții, testul îl avem deja făcut, o ducem la sala de nașteri și ne comportăm fix ca și atunci când nu era pandemie. Cu excepția faptului că, din păcate, tăticii nu le mai pot fi alături fizic mămicilor. Partea cea mai dificilă e la pacientele a căror naștere se declanșează mai repede și nu avem testul. Atunci trebuie să respectăm niște protocoale.”

Mămicile cu COVID-19

„Pacienta este luată, dusă într-o sală de nașteri singură. Moașa trebuie să stea doar acolo, cu echipament, medicul intră doar cu echipament. Vine și momentul nașterii. Luăm copilul, îl ducem la neonatologie, stă separat până când iese testul mamei. Și mama, la rândul ei, stă într-o cameră separată până când îi iese testul. Dacă testul iese negativ, toate bune și frumoase. Mama se întâlnește cu copilul. Dacă, în schimb, iese pozitiv, sunăm maternitatea destinată să transferăm mămica și trebuie testat bebelușul. Dacă el iese negativ, pleacă acasă separat de mămică”.

Rilastil Dermastil Pediatric este un tratament zilnic, potrivit pentru a proteja si a avea grija de pielea delicata a bebelusilor si a copiilor.

Mai puține cezariene

„Sunt mai multe nașteri pe cale naturală în pandemie. Dacă testul nu este făcut, protocolul spune că nu i se poate face anestezie. Așa că cezariana iese din discuție. Însă multe mămici care ar fi optat pentru cezariană, dar nu s-a putut, au fost fericite la final că totuși au născut natural!”, adaugă Dr. Oana Solomon – medic specialist obstetrică-ginecologie.

Gama STRETCH MARKS este linia de produse special concepute pentru prevenirea si tratarea activa a vergeturilor cauzate de ruperea fibrelor de colagen si elastina in sarcinii sau datorita schimbarilor semnificative si / sau rapide a greutatii corporale.

Cristina Dudău

Foto Shutterstock