Sfaturi pentru antrenamentele fizice facute de pacientii cu hipertensiune

Sesiunile de sport pot fi solicitante, dar, chiar si asa, acestea pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, va ofera mai multa energie si sunt o modalitate excelenta de a usura stresul si de a va simti mai bine. In timpul efortului, muschii primesc mai mult sange si, implicit, tensiunea arteriala creste, dar doar pentru o perioada scurta de timp.

Inainte sa incepeti o sesiune de exercitii fizice, este indicat sa vorbiti cu un medic de specialitate, care sa va spuna cat de pregatit sunteti pentru un astfel de angajament. Atat timp cat un stil de viata activ este bun pentru tensiunea arteriala, medicul va fi, cel mai probabil, de acord cu acest lucru si nu iti va interzice unele exercitii.



Recomandari pentru antrenamentele fizice facute de persoanele care sufera de hipertensiune

Exercitiile fizice cresc tensiunea arteriala, dar doar pe o perioada scurta de timp. Odata ce opriti exercitiile fizice, tensiunea arteriala ar trebui sa revina la normal, destul de repede. Medicii recomanda sa aveti un total de 150 de minute de exercitii moderate, 75 minute de exercitii viguroase sau o combinatie intre cele doua, in fiecare saptamana. In orice caz, incercati cel putin 30 minute de exercitii aerobice, aproape in fiecare saptamana, acasa sau la sala de sport.

Cele mai bune activitati fizice pentru hipertensivi

Exercitiile aerobice sunt o forma excelenta de a va mentine, dar si un „tratament” pentru scaderea tensiunii arteriale. Recomandarea specialistilor este folosirea unei benzi de alergat sau a stepperului eliptic. De asemenea, puteti incepe si cu sesiuni de exercitii de aerobica – incepeti prin a va alatura unei clase cu nivel de incepator si continuati cu sesiuni mai avansate. Yoga si Pilates sunt doua activitati pe care le puteti incerca, atat timp cat ele nu doar ca iti imbunatatesc starea fitness, dar iti reduc considerabil stresul.

Indiferent de activitatea pe care o alegeti in sala de sport, incepeti cat mai usor, si amintiti-va mereu sa va faceti incalzirea, inainte de orice tip de exercitiu, si sa executati sesiunea de recuperare post-antrenament. Construiti-va intensitatea antrenamentelor, putin cate putin, si opriti-va, atunci cand simtiti ameteli, insuficienta respiratorie, dureri de brate si maxilar, batai neregulate ale inimii sau oboseala excesiva.

Monitorizati-va progresul si masurati-va regulat tensiunea arteriala cu un tensiometru digital pentru brat, portabil, pe care sa il puteti lua la sala de sport sau pe care sa il tineti acasa. Acest lucru va tine sub control tensiunea arteriala si va va ajuta sa luati rapid masuri, in cazul unor schimbari de sanatate. De asemenea, va poate alerta rapid daca exercitiile fizice va ajuta sa reduceti hipertensiunea. Verificati-va tensiunea arteriala inainte de inceperea exercitiilor si la cel putin o ora dupa.

Ridicarea de greutati in sala de sport atunci cand aveti hipertensiune

Antrenamentele de rezistenta in sala nu sunt tocmai cele mai bune, intrucat pot provoca o crestere brusca a tensiunii arteriale. Totusi, pot fi incorportate in antrenamente greutati minime, de 4 kg sau chiar mai putin. Retineti, totusi:

  • Invatati tehnicile corecte de ridicare, pentru a reduce riscul de ranire;
  • Nu va tineti respiratia. Tinerea respiratiei in timp ce exercitati miscarile poate determina o crestere brusca a tensiunii arteriale;
  • Invatati sa respirati usor si continuu, pe tot parcursul antrenamentului;
  • Ridicati greutatile mici, in mod frecvent. Greutatile cu o masa mai mare solicita mai mult corpul, determinand o crestere a tensiunii arteriale. Incercati, in schimb, ridicarea greutatilor mai usoare si cresterea numarului de repetari.
  • Ascultati semnalele venite din corp. Opriti orice activitate, daca incepeti sa aveti stari de ameteala sau insuficienta respiratorie, ori daca simtiti dureri in piept.

Inainte de a va angaja intr-o sesiune de sport, este indicat sa consultati un medic de specialitate si sa ascultati de prescriptiile acestuia, inclusiv la nivel de medicamente, dispozitive necesare, echipamente si alte regimuri fitness.