Sfaturile Antichitatii pentru frumusete

Ierburile si frumuseteaCosmetica moderna pare ca se conduce in multe privinte dupa masura Antichitatii. Cele mai faimoase institute de infrumusetare din Europa si America acorda o importanta deosebita curelor estetice intemeiate pe uzul plantelor, florilor, fructelor, exact asa cum faceau acum cateva mii de ani frumoasele si elegantele vremurilor trecute.

Masti, comprese, lotiuni, bai avand la baza ierburi si plante comune  sunt astazi la moda. Trebuie sa recunoastem ca aceasta moda este ispititoare, intai pentru ca este la indemana tuturor si nu pretinde cheltuieli mari, apoi pentru ca ea este inofensiva, deoarece in cazul cel mai rau, o lotiune de menta sau de urzica nu poate aduce nici o catastrofa pentru ten.

Retete naturale pentru frumusetea doamnelor
Doamnelor, daca va petreceti vacanta afara din oras, invatati sa alegeti si sa culegeti ierburile utile frumusetii dumneavoastra, spre a le folosi indata ce va veti inapoia acasa. Iata o lista de ierburi, frunze si flori pe care le gasiti foarte usor la tara si care va vor servi pentru prepararea bailor si infuziilor ale caror retete le gasiti mai jos: salvie, cimbru,  rozmarin, nalba, tei, levantica, crin, petale de trandafiri, urzica, frunze de nuc, de soc, musetel, izma. Frunzele si florile pe care le-ati cules trebuie uscate, fiecare separat, pe foi mari de hartie, sau de ziar, la loc aerisit, uscat, la umbra. Numai daca vremea este umeda ele vor fi lasate la soare doua sau trei ore, inainte de fi uscate pe hartie. Odata operatia uscarii terminata, ceea ce se cunoaste dupa usurinta cu care se sparg frunzele si petalele, materialele sunt inchise in cutii curate de tabla sau de carton, spre a le avea la indemana oricand vom dori.

Sfaturi utile
Apa de flori de sulfina este foarte buna pentru spalarea ochilor. O puteti folosi seara inainte de culcare, si dimineata dupa ce va treziti, daca pleoapele au tendinta sa se inroseasca. Genele se vor intari si ele si caderea lor, urmare a inflamarii pleoapelor, va inceta. Cu flori de crin puteti prepara comprese foarte bune pentru odihna ochilor dupa o zi obositoare. Fabricati doua saculete de panza subtire, mari cat orbita ochiului, umpleti-le cu petale si varsati deasupra lor apa clocotita. Dupa cinci minute, aplicati compresele calde pe ochii inchisi. Cand s-au racit, inmuiati-le in apa calda si repetati operatia de trei ori.
Din trandafiri puteti prepara singure, foarte usor, o apa de trandafiri care va va servi pentru improspatarea pielii si pentru spalarea ochilor. Alegeti petalele de trandafiri foarte parfumati (trandafirii de tara, desi nu au marimea si frumusetea celor pe care-i cumparati de la florarie, sunt foarte parfumati), puneti cam un kilogram intr-un vas de portelan, varsati deasupra un litru de apa distilata si 80 grame de sare si pisati cu un facalet de lemn timp de cinci minute. Lasati-le sa se macereze, acoperit, sase zile, reamestecand in fiecare zi cu facaletul. Filtrati apoi si pastrati in sticle bine inchise, conservate la racoare si intuneric.
Ca sa favorizati cresterea parului, fierbeti intr-un litru de apa o cantitate mai mare de frunze de urzica, pana cand lichidul scade la jumatate. Cu el, rece, frictionati pielea capului. Tot pentru intarirea radacinilor parului, puteti prepara o lotiune, fierband 75 grame frunze uscate de salvie si 10 grame frunze de rozmarin intr-un litru de apa. Amestecati bine, lasati sa stea in liniste trei zile, filtrati si adaugati in lichidul obtinut un sfert de litru de rom.
Un foarte bun otet de toaleta se prepara dintr-un kilogram se zmeura curatata si pusa sa macereze intr-un litru si jumatate de otet si vin rosu, care va fi aruncat fierbinte peste fructe. Adaugati un pahar de apa de trandafiri si lasati sa se macereze timp de o luna. Inainte de intrebuintare, filtrati din nou.
In sfarsit, daca la intoarcerea din vacanta vreti sa va recapatati mai repede culoarea naturala a pielii aurite de soare, fierbeti in apa flori de revent si cand fiertura e calduta aplicati-o in comprese pe fata si pe gat, repetand operatia cateva zile.

Text: Dr. Miruna Gavrila