Sifilisul – boala cu transmitele sexuala

Sifilisul – boala cu transmitele sexualaSifilisul constituie principala boala venerica cu care a fost confruntata omenirea, transmisa predominant pe cale sexuala, dar si prin transfuzii de sange sau transplacentar de la mama la fat. Intre sifilis si celelalte maladii cu transmitere sexuala, exista cateva  caracteristici comune si anume: este contagios; se transmite predominant prin contact sexual; manifestarea primara apare foarte frecvent in regiunea genitala, dar nu exclusiv; nu confera imunitate de durata, deci reinfestarea este posibila;

Cat de rezistenti sunt germenii sifilisului in mediul exterior?
Sunt germeni fragili, care nu pot trai mult timp in afara organismului.

 Temperatura optima a organismului pentru multiplicarea treponeelor patogene si realizarea unei infectii specifice generalizate este in medie de 36-37 grade Celsius.

Treponema pallidum este sensibila la temperaturi mai mari de 38 de grade Celsius, ceea ce explica eficacitatea iretoterapiei utilizate inaintea descoperirii penicilinei; este sensibila la uscaciune si la antisepticele uzuale (sapun, alcool) care il distrug repede; frigul  ii  permite sa se conserve cateva luni; la temperatura  obisnuita traieste o jumatate de ora  pe obiectele umede: pahar, perie de dinti, etc. Acest microorganism prezinta cea mai mare sensibilitate la Penicilina.

Cum s-ar putea prezenta succint sifilisul in functie de manifestarile clinice?

Din punct de vedere al manifestarilor clinice, sifilisul prezinta urmatoarele stadii: sifilis primar, secundar, latent si tertiar . Sifilisul primar se caracterizeaza  prin  prezenta unei leziuni numite sifilom  (sancru dur) si a adenopatiei satelite. Sifilomul apare la locul de inoculare la 21 de zile de la contactul infectant. Exista si eventualitatea unei incubatii prelungite, cand sifilomul apare tardiv, la 60-90 zile dupa contactul infectant. Sifilomul este o eroziune rotund–ovala; diametrul 1-2 cm, bine delimitata, nedureroasa; contur regulat; cu suprafata neteda; acoperita de o secretie clara, bogata in spirochete, care da aspectul “lacuit”; neinflamator (devine dureros doar daca e suprainfectat sau traumatizat). Localizarea sancrelor este in 90% din cazuri in zona genitala si perigenitala; restul de 10% apar in zona extragenitala, aici  avandu-se in vedere si contactele orale si anale care determina aparitia  leziunii la buze, limba, amigdale, gingii si anala (dureri rectale, scaune sangerande, fisuri sau ulceratii anale).
Adenopatia luetica (marirea de volum a ganglionilor) apare la 7 zile de la constituirea sancrului, in teritoriul de drenaj al acestuia, cel mai frecvent ganglionii inghinali; este nedureroasa; dispare spontan dupa 2 saptamani sau luni de la vindecarea sifilomului.

Sancrul se vindeca spontan sau doar sub tratament?
Daca nu se intervine cu tratament, vindecarea se face spontan in 4-6 saptamani, in locul lui ramanand doar o pata rosiatica sau pigmentara care dispare in timp. Un sancru tipic cu evolutie normala, ca cel descris mai sus, nu lasa cicatrice. Spun tipic pentru ca exista o multitudine de tipuri de sancru care se pot clasifica dupa marime, localizare etc. Tocmai datorita faptului ca exista aceasta vindecare spontana, bolnavul este posibil sa nu ajunga la doctor,  crezand ca s-a vindecat. Dar boala continua, trecand in celelalte faze de evolutie si anume:
Faza secundara, dupa 3-6 saptamani de la aparitia sancrului; manifestarile sunt multiple. Apar fenomene de tip gripal, adenopatie,  splenomegalie, hepatomegalie dureroasa, dureri osoase, mialgii, astenie musculara, dureri epigastrice, varsaturi, fotofobie etc. Perioada secundara dureaza 2-3 ani si se insoteste de serologie pozitiva (care pune diagnosticul).  In continuare, netratat sifilisul secundar trece intr-un stadiu asimptomatic, in care singura manifestare sunt testele serologice pozitive. Starea de latenta poate dura toata viata sau poate fi intrerupta de recaderi, cu semne si simptome specifice stadiului secundar sau de trecerea in stadiul tertiar.

Diagnosticul pozitiv in sifilis se face:
– pe baza manifestarilor clinice;
– reactii serologice pozitive (Wasserman, V.D.R.L sau similare);
– evidentierea prezentei Treponema pallidum in leziuni.

Este posibila reinfectia?
Reinfectia este o noua infestare a unei persoane care a avut sifilis de care s-a vindecat complet prin tratament. Acest al doilea sifilis se comporta ca si  primul,  reinfectarea  repetata fiind posibila  pentru ca boala nu confera imunitate de durata.
Cat sunt de contagioase leziunile?    Foarte contagioase sunt sifilomul primar si leziunile secundare erodate. Contagios de asemenea este si laptele matern in faza secundara, sangele in faza secundara, lichidul spermatic. Medicamentul de electie este Penicilina administrata parenteral. Exista scheme de tratament obligatorii, stabilite de forurile medicale superioare.

Text: Dr. Aura Vladuti
Medic specialist dermato-venerolog