SOS, piele hipersensibilă!

piele hipersensibilă

Simți că pielea te înțeapă, se înroșește sau se irită ușor? Este posibil să ai piele hipersensibilă. Conform unui chestionar la care au răspuns bărbați și femei în egală măsură, 58% dintre femei și 32% dintre bărbații chestionați declară că au pielea sensibilă la nivelul feței. Deci mai mult de o femeie din două și un bărbat din trei fac referire la o piele hipersensibilă.

Iată toate sfaturile pentru un tratament eficace.



Sfaturi practice

Această hipersensibilitate nu rezultă din procesele alergice sau imunologice, conform Dr.Laurent Misery, medic dermatolog și cercetător.

Se presupune că această stare se dezvoltă că urmare a agresiunilor repetate: factori climatici (soare, frig, vânt, variații bruște de temperatură), fizici, chimici (cosmetice, detergenți), alimentari, nervos (stres), psihologici. S-ar putea chiar vorbi de “astm iritativ” al pielii.  Înainte de a trata pielea sensibilă este deci important să determinăm ceea ce o face “sensibilă”.

– Pielea poate să se fi sensibilizat din cauza factorilor exteriori exacți sau repetați (soare, frig, poluare). În acest caz, o vom proteja cu produse adaptate (protecție solară, de exemplu) și dacă este posibil, prin evitarea factorilor agresivi.

– Poate fi vorba de o sensibilitate declarată în urmă aplicării repetate a produselor cosmetice. În această situație se vor elimina produsele de “proastă calitate” pentru a nu păstra decât unul sau două.

– Perioadele de stres sau oboseală întrețin sau exacerbează reactivitatea cutanată.

–  De asemenea, în caz de piele hipersensibilă, la originea acesteia poate sta și un șoc emoțional. Dacă hipersensibilitatea evoluează spre forme acute, poate fi luat în considerație un ajutor psihoterapeutic, în plus față de tratamentele topice locale.

3 TREPTE DE SENSIBILITATE

 
 
  1. Tenul reactiv

Dacă te înțeapă sau se înroșește după aplicarea cremei de zi obișnuite, înseamnă că pielea a devenit permeabilă la agenții exteriori. Pentru a evita să nu devină și mai sensibilă, faceți-vă curățenie la produsele de igienă și îngrijire. Alegeți pe cele adaptate tipului de piele (grasă, mixtă, uscată) și pe cele ce conțin cel mai puțin posibil compuși sensibili (conservanți, parfumuri). Înainte de a cumpăra un produs de igienă sau de îngrijire, cereți un eșantion. Dimineața, curățați-va fața fără săpun sau, dacă nu suportați apa, cu un produs de curățat fără clătire: lapte demachiant pentru piele sensibilă, sau apă isotonică. Terminați eventual cu o loțiune fără alcool, bazată pe ingrediente calmante, poate chiar naturale (verbină, gălbenele, nalbă). Aplicați apoi o cremă de zi emolientă calmantă, cu o textură mai degrabă ușoară. În caz de uscăciune cutanată preferați o crema grasă hrănitoare (crema “cold cream”), îngrijire reechilibranta protectoare pentru piele uscată și foarte uscată.

Evitați: prea multe produse cosmetice diferite! Riscați să vă transformați pielea sensibilă în piele intoleranță. În ceea ce privește cremele de gomaj și masca hidratantă, nu sunt contra–indicate cu condiția să fie folosite cu moderație (o dată la 15 zile) și să renunțați la orice aplicare  în caz de disconfort repetat.

  1. Tenul cu roşeaţă și vase de sânge vizibile

Sistemul venos funcționează prost, producând o vasodilatație “întârziată” sub influența emoției sau a factorilor climatici (cald, frig), micile vene rămân dilatate, provocând înroşiri trecătoare (pete, eritroze) sau cornice (că trandafirul), cu o senzație de căldură. După o demachiere blandă, de preferință fără clătire, aplicați o cremă hidratantă și ușoară continând anti-inflamatorii eficace și decongestionanti. Pentru inrosirile mai importante și pentru vasele de sânge vizibile, aplicați o textură acoperitoare cu ajutorul unui stick corector verde sau o crema ușor colorantă.

La soare, protejați-vă pielea cu o cremă de protecție. La frig, folosiți o crema pentru piele foarte uscată.

Evitați: expunerile prelungite la soare, frig, vânt, tutun, alcool, mâncăruri (calde sau picante). Cosmeticele exfoliante sau anti-îmbătrânire, bazate pe acid din fructe, vitamina A sau retinol, dermabraziunile, laserbraziunile.

  1. Tenul este foarte iritabil

Pielea este iritată sau lezată de factori mecanici (epilat), chimici (detergenți, cosmetice) sau medicamente (anti-acneice). Pielea rănită prezintă înrosiri, scuame, uscăciune, o asprime localizată, câteodată dureri sau edeme. Factorii iritanți sunt în general cunoscuți și iritatiile sunt temporare. Când este imposibil să le eliminaţi, compensați efectul lor prin îngrijiri emoliente, calmante și reparatorii. În timpul fazelor acute, faceți-vă toaleta cu ser fiziologic sau apă termală. Uscați-vă delicat pielea cu un șervețel curat. Pulverizați în mod regulat pe părțile lezate apă termală, calmantă și reparatorie. Pentru a calma senzațiile intense de căldură, aplicați pe față o masca – compresă cu apă termală, timp de 10-15 minute, de trei ori pe zi.

Aplicați o cremă specială pentru a calma în mod rapid înroşirile sau o îngrijire emolientă reparatorie.

Cristina Dudău

Foto Shutterstock