Ten uscat sau acneic? Afla remediile naturiste comune!

ten-uscat-sau-acneicPersoanele care se confrunta cu ten acneic, din dorinta de a-l vindeca, tind sa aplice diferite masti naturiste care au ca efect final doar uscarea pielii, nicidecum disparitia acneei. De cealalta parte a baricadei se afla persoanele cu ten uscat care recurg la tot soiul de tratamente cosmetice care, in loc sa echilibreze secretia de sebum, nu fac altceva decat sa intensifice starea tenului si sa-l irite. Am ales sa discutam despre cele doua extreme, prin comparatie, pentru a nu mai gresi vreodata in alegerea ingredientelor cu care sa ne prepararam propriile masti acasa.



Ten uscat vs ten acneic

Tenul uscat este usor de recunoscut fiind caracterizat de o piele subtire, aspra, iritata, fara elasticitate si cu tendinta de descuamare continua. Aceste persoane trebuie sa evite apa calda, in special pe cea de la robinet, deoarece aceasta are o concentratie mare de calcar si, de asemenea, trebuie sa evite sapunul si produsele cosmetice astringente. Tenul uscat imbatraneste prematur, fiind cel mai predispus aparitiei ridurilor, din cauza faptului ca nu are capacitatea de a retine apa in tesut. La polul opus avem tenul acneic care este, de fapt, un ten gras, seboreic, fond pe care se instaleaza mult mai usor acneea. Caracteristica de baza a acestui tip de ten este inflamatia dermului sub forma de cosuri, papule sau pustule si chiar aparitia inesteticelor puncte negre. De retinut este faptul ca acneea netratata sau tratata necorespunzator lasa semne si cicatrici pe piele.

Soarele, prieten sau dusman?

Soarele usuca si imbatraneste pielea, deci, din start, este interzis ca remediu persoanelor cu ten uscat. Insa prin popor circula un mit care sustine ca soarele vindeca acneea. Nu, din pacate, soarele nu are aceasta putere, cel putin nu pe termen lung. Sunt, intr-adevar, persoane care scapa de cosuri in urma expunerii la soare, insa, in timp, acestea reapar. Expunerea indelungata la soare poate, din contra, accentueaza acneea. Concluzia este clara: fie ca aveti ten uscat sau ten acneic, nu va expuneti razelor solare mai mult de doua ore pe zi, si aceste ore alegeti-le doar dimineata sau doar seara. De asemenea, vara sau iarna, nu iesiti din casa fara sa aplicati pe fata o crema care sa contina factor de protectie solara.

Oul, ingredientul minune din masti

Oul aduce beneficii atat tenului uscat, cat si tenului acneic, singura conditie este sa se aleaga partea corespunzatoare a acestuia. Astfel, pentru tenul uscat se va folosi doar galbenusul oului, iar pentru tenul acneic se va folosi doar albusul acestuia. Albusul este bogat in proteine si are capacitatea de a micsora porii, de a curata pielea si de a reface dermul. Galbenusul este, in schimb, bogat in grasimi, colesterol si retinol, fapt ce ajuta la hidratarea si hranirea pielii. Pentru un ten uscat se va combina galbenusul unui ou cu ulei de masline sau cu miere, in timp ce pentru un ten acneic se va combina albusul cu zeama de la o lamaie.

Mierea, aliatul unui ten frumos

Datorita proprietatilor sale, mierea este folosita de secole in diferite tratamente de infrumusetare, fiind benefica atat tenului uscat, cat si tenului acneic. Mierea contine numeroase vitamine, minerale, enzime si antioxidanti, fapt ce o face aliat de nadejde in mastile de fata pentru tenul uscat. In combinatie cu lapte, ulei de masline, avocado sau galbenus de ou, aceasta lupta impotriva ridurilor, hidrateaza si catifeleaza pielea. De asemenea, mierea are proprietati antiseptice si antibacteriene, reusind sa imbunatateasca vizibil aspectul pielii deteriorate de acnee. In combinatie cu zeama de lamaie, bicarbonat de sodiu sau albus de ou, anihileaza infectiile, reduce roseata, curata in profunzime pielea si reface tesutul dermic, fiind un bun remediu pentru a combate acneea pe cale naturala.

Masti cu banane pentru ten uscat sau acneic

Bananele contin potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, fier si vitaminele A, C, B, PP, au proprietati de refacere a dermului, de hidratare, antibacteriene si nutritive, fapt ce le face un aliat miraculos al tuturor tipurilor de ten. Pentru tenul acneic se vor combina bananele cu bicarbonat de sodiu, acesta din urma avand capacitatea de a echilibra pH-ul pielii, cu iaurt, cu miere, cu lamaie sau cu albus de ou, iar pentru tenul uscat se vor amesteca bananele cu miere, lapte sau ulei de masline.

Text: Madalina Manole