Tratamente naturiste pentru scaderea colesterolului

scaderea-colesteroluiDezbaterile pe tema colesterolului sunt tot mai dese si de actualitate, iar cercetarile in domeniu fac sa vuiasca lumea medicala. Desi parte importanta a metabolismului, colesterolul in exces dauneaza grav sanatatii, in primul rand prin afectarea sistemului cardiovascular, acesta fiind si una dintre cauzele care duc la aparitia infarctului. Echilibrarea colesterolului in sange se face atat prin medicamente, la persoanele grav afectate, cat si prin tratamente naturiste, dieta si sport.



Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat prin metabolizarea anumitor nutrienti si a produselor de origine animala si este responsabil de formarea anumitor hormoni, dar si a membranelor celulare. Colesterolul este de doua feluri: bun, notat HDL in termeni medicali, si rau, notat LDL. HDL-ul are rolul de a transporta colesterolul bun catre ficat si de a impiedica LDL-ul sa se depuna pe vasele de sange si astfel sa le ingusteze.

Cum prevenim cresterea colesterolului?

Primele afectate de un colesterol marit sunt persoanele supraponderale, insa printre cauzele de baza care duc la aceasta dereglare se numara si stresul, oboseala cronica, mostenirea genetica si stilul de viata dezechilibrat. O analiza de rutina a sangelui poate determina gradul de risc a unei persoane catre aceasta afectiune. Astfel, pentru a preveni cresterea colesterolului, se recomanda practicarea sportului si a exercitiilor fizice si urmarea unei diete alimentare sanatoase. Acest fapt presupune renuntarea la grasimile de origine animala, la alcool, fumat si cafea. Persoanele cu risc crescut trebuie sa acorde o deosebita importanta odihnei si sa elimine complet factorii de stres din viata lor. Totodata, remediile din natura sunt cei mai buni aliati in reducerea colesterolului.

Usturoiul scade colesterolul

Desi are un miros neplacut, usturoiul se dovedeste a fi un bun combatant in cazul multor afectiuni. Pentru reducerea colesterolului se recomanda consumarea zilnica a cel putin unui catel de usturoi. Prin actiunea alicinei, substanta activa a acestuia, usturoiul scade colesterolul si impiedica depunerea acestuia pe vasele de sange.

Fibrele echilibreaza colesterolul

Fibrele au capacitatea de a stimula secretia bilei si de a reduce productia de colesterol a ficatului. Acestea se gasesc in cerealele integrale, in sfecla rosie, in spanac, in telina, in varza, dar si in portocale.

Fructele de goji si semintele de in

Fructele de goji uscate consumate zilnic aduc beneficii numeroase sanatatii per total si regleaza nivelul colesterolului in sange, datorita aminoacizilor esentiali si vitaminelor A, B2, B6 si E pe care le contin. De asemenea, desi putin neplacute la gust, semintele de in sunt o sursa importanta de fibre solubile si acizi grasi Omega-3, cu rol in scaderea colesterolului.

Boabele de mustar, uleiul de masline si lamaile

Aceste trei ingrediente care se gasesc in majoritatea bucatariilor au rol important in scaderea colesterolului. Astfel, timp de o luna, inainte de fiecare masa, dar nu mai mult de 3 ori pe zi, se consuma cate o lingurita de boabe de mustar, care se inghit nemestecate. Pentru a anihila eficient grasimea din organism, se recomanda consumul zilnic de zeama de la o lamaie dizolvata in apa. Alta reteta anticolesterol presupune consumarea zilnica, timp de o saptamana, a doua linguri de ulei de masline. Totodata, se cere inlocuirea definitiva a uleiului de floarea soarelui cu acesta. Si frunzele de maslin consumate sub forma de infuzie au capacitatea de a scadea colesterolul din sange, daca se urmeaza o cura de minimum 30 de zile.

Ceaiuri anticolesterol

Ceaiurile sunt una dintre cele mai simple metode de a combate excesul de colesterol, pentru ca se prepara usor si sunt la indemana oricui. Desi cu un gust amar si greu de baut, ceaiul de anghinare se clasifica pe locul I in topul tratamentelor naturiste pentru scaderea colesterolului, urmat de ceaiul de rostopasca. De asemenea, ceaiul verde si cel negru, datorita flavonoidelor din compozitie, protejeaza sistemul cardiovascular si impiedica depozitarea colesterolului pe artere.

Text: Madalina Manole