Turism de lux in spatiu

Peste 1.000.000 $ un sejur complet pentru cazare

Transportul = 60.000.000 $

In sfarsit se intampla. NASA vrea sa permita accesul turistilor cu bani pe Statia Spatiala Internationala. Practic, persoanele dornice de aventura si cu milioane de euro sau dolari in cont pot alege din 2020 un sejur complet in spatiu.

Fiecare turist spatial trebuie sa plateasca sejurul integral, care inseamna 30 de zile de cazare in spatiu, hrana, spatiu de dormit, acces la utilitati. Internetul se plateste separat si costa peste 50 de dolari sesiunea, iar zborul dus-intors mai costa cateva zeci de milioane de dolari.



Turism spatial de lux

Asta inseamna ca NASA va permite gazduirea a maxim 12 persoane pe an, cate una pe fiecare luna. Dar niciun turist spatial NU va avea voie sa paraseasca statia si sa iasa in vid. In schimb vor putea sa fie de orice nationalitate.  Inainte de calatorie turistii spatiali vor efectua teste medicale sofisticate pentru a nu transmite in spatiu germeni si boli. In prezent exista doua companii partenere NASA care vor oferi separat si serviciile de transport.

Una dintre ele este SpaceX care vine cu modelul de capsula Crew Dragon, iar cealalta este compania Boeing care vine cu modelul de capsula Starlinger. Aceste societati se vor ocupa de transportul dus-intors care va costa cel putin 60 de milioane de dolari de persoana.

Turistii vor plati catre NASA pentru sejurul pe orbita – hrana speciala, apa, accesul la utilitati si accesul la intreg sistem de sustinere a vietii la bord.  Costul facturat: 35.000 de dolari pe noapte de astronaut privat.

Context

Statia a fost construita impreuna cu Rusia, iar din 1998 și alte tari participa si trimit austronauţi.  Insa Statele Unite au finanţat şi controlează majoritatea modulelor.   Dar turistii spatiali din 2020 nu sunt primii. Omul de afaceri american Dennis Tito a fost primul turist spatial care a platit Rusiei in 2001 peste 20 de milioane de dolari.

Din 2011, rachetele Soiuz au fost primele ”taxi”-uri spatiale umane catre Statia Spatiala Internationala. Rusia preconizeaza, de altfel, sa reia aceste zboruri cu turisti la sfarsitul lui 2021.

Text: Bogdan Daradan

Imagini: NASA.gov

Sursa: bbc.com