Vrei o mărire de salariu? Află ce trebuie să porţi la birou!

Să primeşti o mărire sau o promovare la job este o sarcină destul de grea. De multe ori nici munca multă şi peste program pe care o faci nu te poate ajuta să ajungi unde-ţi propui.

Bineînţeles, există mai mulţi factori care influenţează promovarea, însă noi venim cu câteva sfaturi vestimentare care pot ajuta avansarea ta la job. Cercetătorii englezi spun că există o interacţiune între cromatica pe care o folosim la ţinutele office şi psihologia umană. Mai mult, ei au constatat că există o nuanţă specială care îţi poate creşte randamentul, dar şi profesionalismul în ochii colegilor.

Potrivit expertului în culori, Jules Standish, roşul ajută în relaţiile profesionale şi nu îmbrăcămintea alb-negru cum am fi presupus. “Roşul arată că eşti pasionată de slujbă şi suficient de motivată pentru a duce la bun sfârşit task-urile de la birou. De asemenea, roşul puternic combinat cu albastru inspiră încredere, iar cel combinat cu negru, autoritate şi control, într-o poziţie superioară”, spune specialistul.

Aşadar, urmând aceste sfaturi, îţi propunem câteva ţinute office.



Verde

Nuanţele de verde au diferite conotații, așa că fii atentă când îți alegi rochia, fusta sau cămașa în tonuri de verde. Poartă verde crud dacă vrei să ai un aer fresh, verde stins atunci când vrei să pari relaxată şi verde închis dacă vrei să impresionezi. Este o culoare care reprezintă siguranţa.

Albastru

Nuanţele diferite de albastru te caracterizeză în anumite feluri. Bleul arată că ești o persoană calmă, în timp ce bleumarinul demonstrează că ești o persoană de încredere. Albastru, culoarea lui 2020, indică prietenie și loialitate. Dacă ai un interviu de angajare sau o întâlnire importantă, poți miza pe piese albastre.

Ce culori să nu porţi la birou

Culorile pe care le porţi îţi pot afecta dispoziţia, dar şi modul în care ceilalţi oameni te percep. Mai mult, culorile pot chiar să-ţi schimbe rata bătăilor inimii, presiunea sanguină şi respiraţia. Ţinând cont de asta, iată care sunt culorile pe care nu ar trebui să le porţi niciodată la muncă.

Portocaliu

Un studiu recent, realizat pe un eşantion de peste 2000 de manageri angajatori, arată că portocaliul este cea mai greşită culoare în cadrul unui interviu de angajare. El este asociat adesea cu lipsa de profesionalism. Însă, dacă este nuanţa piersicii, oranjul este o culoare stimulantă care generează entuziasm, aşa că se poate purta la muncă, dar după ce ai trecut de interviu.

Galben

Galbenul este culoarea care inspiră fericire și care se potrivește perfect în ținutele de plimbare. Se spune că dacă porți galben nu te temi să riști. Însă purtat prea des, galbenul pentru mulţi reprezintă un indicativ al imaturității. Aşadar, galbenul este considerat o culoare instabilă, astfel că poate fi prea energic pentru birou şi te poate face să pari slabă din punct de vedere profesional.

Gri

Deşi multe femei au în garderobă cel puţin un costum office gri, aceasta este una dintre cele mai nepotrivite culori pentru muncă. Griul sugerează pasivitate, neimplicare şi lipsă de energie. Totuşi, dacă îţi place să porţi gri, combină-l cu o culoare mai deschisă, mai veselă, precum albastru sau roşu, pentru a-i mai tempera efectul negativ.

Alb

Albul este asociat cu perfecţiunea şi curăţenia, mai ales dacă eşti un cadru medical. Însă cămaşa albă purtată prea des la birou denotă timiditate şi pasivitate.

Culorile ne afectează dispoziţia şi felul în care suntem percepuţi de către ceilalţi, însă nu reprezintă singurul lucru important în ţinuta de muncă. Oricum, dacă ai de ales între un deux-piece galben şi unul albastru, alege-l întotdeauna pe cel albastru.

Alte metode de avansare la job

  1. Comunică-ţi cu atenţie dorinţele privind cariera ta
  2. Aşteptă. Nu cere un avans în carieră mai devreme decât trebuie
  3. Fii un membru activ al echipei şi ajută-ţi colegii
  4. Fă-ţi o bază de date cu persoane importante în domeniul în care activezi (competitor, posibili parteneri de business, furnizori etc.)
  5. Găseşte-ţi un mentor pentru carieră, într-unul dintre lideri
  6. Fă o listă cu ce nevoi sunt în departament şi dezvoltă-ţi abilităţile adiţionale pentru a le realiza
  7. Caută şi alte motivaţii în afara banilor şi munceşte pentru ele
  8. Nu uita să ceri feedback şefului tău, după fiecare proiect în care ai fost manager
  9. Zâmbeşte, salută şi fii drăguţă chiar şi cu femeia de la curăţenie
  10. Dacă ocupi funcţii de management, susţine-ţi echipele, angajează oameni noi, dar nu-I da afară pe cei vechi
  11. Fii răbdătoare, învaţă-i şi sfătuieşte-i pe nou-veniţii în companie

Vezi cum să ai grija de sănătatea ta când eşti la birou!

Text: Bettina Cristea

Photo: Google Images, Cosmopolitan