Infectiile urinare, predominante la femei

Reprezinta o problema de sanatate care afecteaza predominant femeile, datorita particularitatii anatomice. Cu toate acestea, nici barbatii nu sunt ocoliti de aceasta problema.

Infectiile urinare sunt afectiuni ale aparatului urinar de cauza inflamatorie datorate microorganismelor (in cea mai mare parte bacterii) care ajunse la nivelul tractului urinar (uretra, vezica) reusesc sa depaseasca potentialul de aparare local si sa determine o suita de modificari locale care netratate se pot extinde



Cauzele aparitiei infectiilor urinare


Faptul ca uretra la femei este scurta si se afla in vecinatatea vaginului si a orificiului anal este deja o cauza favorizanta. De asemenea, situatiile de colita, constipatie cronica, afectiuni biliare favorizeaza aparitia infectiilor urinare.

Alte situatii care favorizeaza aparitia frecventa a infectiilor urinare sint malformatiile tractului urinar, litiaza renala (calculii), tulburari in evacuarea urinei: staza urinara – intalnita si in sarcina, obstacole pe traiectul cailor urinare (compresiile tumorale, adenomul de prostata la barbati) si infectii genitale cu diferite etiologii.
Femeile pot face in mod frecvent infectii urinare si fara a avea malformatii sau alte probleme renale.

Manifestarile infectiilor urinare

Infectiile urinare se intalnesc la nivelul aparatului urinar inferior: uretra a carei infectie se numeste uretrita sau vezica urinara a carei infectie se numeste cistita.
Acestea sunt cele mai intalnite forme de infectie urinara care apar la femei, tocmai datorita unei uretre mai scurte decat la barbati.

Un aspect foarte important este acela ca inceperea vietii sexuale determina, practic, o crestere a incidentei infectiilor urinare joase la unele femei. In cazul acestora se intalnesc asa numitele “cistite recurente” dependente de raportul sexual, foarte neplacute datorita simptomelor principale: usturime la urinare, durere in zona pubiana, nevoia de a urina foarte des in ciuda cantitatii mici de urina eliminate. Alte manifestari ale cistitei pot fi urina tulbure si prezen?a sangelui in urina.

In caz de infectie urinara, evitati automedicatia!

Pentru orice tip de infectie urinara, fie chiar si banala, automedicatia nu este recomandata. Tratamentul infectiilor urinare feminine dureaza intre 3 si 14 zile, intotdeauna mai lung la barbat decat la femeie. Infectia urinara trebuie considerata o urgenta deoarece poate duce la complicatii grave cum ar fi nefrita cronica si insuficienta renala cronica.

Tratamentul se face exclusiv cu recomandarea medicului, dar nu se desfasoara neaparat in spital, dupa efectuarea antibiogramei pentru verificarea sensibilitatii germenului respectiv. De foarte multe ori ne putem afla in situatia in care, din cauza administr?rii incorecte si incomplete de antibiotice poate aparea rezistenta la acestea.

Infectia urinara este o urgenta, deoarece poate duce in timp la complicatii grave, cum ar fi nefrita cronica si insuficienta renala cronica. Tratamentul se face exclusiv cu recomandarea medicului!

Complicatiile infectiilor urinare

Infectiile urinare pot evolua rapid catre insuficienta renala. Tratamentul acestora presupune internarea in spital cu urmarirea atenta din partea medicului si cu administrarea de antibiotice intravenos sau intramuscular pe o durata de 14 – 21 de zile, uneori si mai mult. Simptomele principale sunt febra foarte mare (39 – 40 C), greata, varsaturile, durerile la nivel lombar.

Farmacistii Catena recomanda UroSuport Forte, un produs natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu infectiile urinare si alte probleme ale tractului urinar sa fie castigata mult mai usor. Este un supliment alimentar ce contine extracte de Afin-american/Mersior-canadian si de Hibiscus in combinatie cu albastru de metilen si D-manoza. Mai multe detalii AICI!

Text: Dr. Razvan Constantinescu