Ridurile de expresie: emoțiile scrise pe chip

Atunci când râdem, când ne încruntăm sau când ne mirăm, de exemplu, mușchii faciali creează riduri. Acestea sunt ridurile de expresie, care sunt cele mai adânci și cel mai greu de combătut.

Farmaciştii Catena recomandă linia Hydrotenseur de la Rilastil, specializată în prevenirea și corectarea semnelor de îmbătrânire ale tenului.



Trecerea timpului și ridurile

Timpul se scurge și lasă semne pe față noastră, care se produc încet, încet, aproape inobservabil, dar a căror apariție o recunoaștem cu ușurință când ne uităm la fotografii cu noi din trecut.

În timp, față noastră suferă anumite schimbări structurale. Atunci când suntem tineri, stratul adipos de sub pielea fetei este distribuit uniform. Pe frunte, obraji, tâmple și în jurul ochilor și gurii, există niște pachetele de grăsime care dau volum acelor zone. Pe măsură ce timpul trece, această grăsime se lasă, astfel că trăsăturile își pierd rotunjimea. În același timp, grăsimea se acumulează în alte părți ale fetei, în special în jumătatea de jos. Tocmai de aceea apare bărbia dublă iar zona maxilarelor pare mai lată.

Ridurile de expresie – cum se formează?

Pe lângă aceste schimbări, mai intervine și problema ridurilor. Cele de pe frunte și cele dintre sprâncene se numesc riduri de expresie. Acestea sunt rezultatul acțiunii mușchilor faciali, care trag de piele atunci când se mișcă, ducând în final la încrețirea acesteia. Unele cute pot deveni mai adânci din cauza grăsimii care se diminuează și coboară. Ridurile mai fine sunt rezultatul expunerii la soare, fumatului, dar și urmarea procesului natural de degradare a pielii, care își pierde elasticitatea și suplețea. Pielea unei femei tinde să îmbătrânească mai repede decât cea a unui bărbat, din cauza modului în care este dispusă grăsimea. De asemenea, persoane le cu pielea deschisă fac riduri mai repede decât cele cu pielea închisă.

Ridurile pe care le avem pot spune multe despre stilul nostru de viață. Somnul insuficient grăbește apariția ridurilor, la fel și fumatul. De asemenea, dacă ne-am expus la soare prea mult și nu am folosit protecție solară, acest lucru se va vedea în ridurile de expresie de pe față noastră, care vor fi mai adânci și vor apărea mai repede decât în mod normal.

Cum scăpăm de ridurile de expresie?

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru pielea noastră este să o curățăm cum trebuie, să nu dormim cu praf sau urme de machiaj pe față, să o hidratăm corespunzător și să o protejăm de razele solare. Astfel putem preveni apariția ridurilor… sau mai bine spus, o putem încetini. Pentru că orice om face riduri de expresie, doar că la unii acestea apar mai devreme, iar la alții mai târziu.

Atunci când au apărut însă, le putem diminua cu ajutorul cremelor antirid. Cât despre dispariția lor… este ceva ce poate fi realizat doar cu ajutorul botoxului. Injecțiile cu botox se pot face pentru a umple ridurile de pe frunte și pe cele dintre sprâncene. Doar că botoxul are și tot felul de efecte secundare, așa că ar fi bine să ne gândim de două ori înainte să apelăm la o astfel de procedura. Până la urmă și ridurile de expresie fac parte din farmecul nostru, nu-i așa?