Cunoaste-ti ridurile ca sa stii cum sa lupti impotriva lor!

Ridurile nu sunt de un singur fel. In functie de zona in care se formeaza si de cauzele care au dus la aparitia lor, exista riduri statice, riduri de expresie si riduri elastice. Sa aflam mai multe despre fiecare!

In societatea in care traim, este din ce in ce mai greu sa acceptam ca imbatranim. Ducem o lupta constanta pentru a ne mentine cat mai tinere si pentru a „pacali” anii care ni se vad pe chip. De aceea, s-au inventat nenumarate proceduri pentru combaterea ridurilor, unele non-invazive, altele ceva mai complicate. Ridurile sunt insa un lucru natural si n-ar trebui sa ne sperie atat de tare aparitia lor. Este suficient sa le tinem sub control si sa nu le lasam sa sape santuri in pielea noastra, dar nu este nevoie sa ne supunem unor proceduri chinuitoare in incercarea disperata de a avea un ten fara urma de rid. Si ridurile pot avea farmecul lor, in timp ce un ten perfect intins chirurgical poate arata ca o masca. Prin urmare, ai grija sa previi din timp si sa combati la momentul potrivit liniile fine aparute pe frunte, sub ochi sau in jurul gurii.



Ridurile statice

Aceste riduri apar din cauza fortei gravitationale, care duce la lasarea tesuturilor musculare. Actiunea fortei gravitationale, impreuna cu pierderea colagenului si a elasticitatii pielii, din cauza inaintarii in varsta, creeaza aceste riduri, cum ar fi cele de la baza nasului sau cele din jurul gurii. Ridurile de acest tip, provocate de lasarea si dezumflarea tesuturilor, se trateaza cu fillere sau prin umplerea cu grasime proprie, interventii realizate prin injectarea de catre medicul estetician. Bineinteles, ai grija sa folosesti zilnic cremele potrivite tenului tau pentru a amana cat mai mult aparitia ridurilor.

Ridurile de compresie

Probabil ai observat ca uneori, dupa somn, din cauza faptului ca dormi cu fata presata de perna, te trezesti cu niste cute pe fata. Acestea sunt ridurile de compresie. La fel si cele care apar deasupra genunchiului pe masura ce imbatranim. Pe cele care apar in urma somnului le putem preveni simplu, dormind mai des pe spate. Pe cele din jurul genunchiului insa, le putem trata printr-o procedura cu laser care implica liposuctia.

Ridurile de expresie

Poate cel mai cunoscut tip de riduri, cele de expresie, se formeza prin repetarea acelorasi expresii faciale. Ridurile de pe frunte care apar in urma incruntarii, cele dintre sprancene sau cele de la coltul ochilor. Pe acestea nu le putem evita decat daca reusim sa ne cenzuram reactiile pe parcursul vietii, dar cine poate face asa ceva din moment ce sunt semnele emotiilor pe care le-am simtit. Le putem ameliora insa prin folosirea unor seruri si creme cu ingrediente antirid. Noi iti recomandam produse pe baza de ulei de trandafiri si ulei de argan, care cresc densitatea si elasticitatea pielii, hidrateaza si elimina liniile fine si ridurile vizibile.

Ridurile elastice

Asa cum ne putem da seama si din denumirea lor, acestea apar din cauza pierderii  elasticitatii pielii si se observa cel mai des pe buza superioara, obraji si la baza gatului. Pe langa imbatranire, o alta cauza importanta a formarii acestor riduri este expunerea prelungita la soare. Acestea pot fi prevenite prin utilizarea constanta a unei creme cu SPF si prin evitarea fumatului. Alege o crema sau un lapte solar cu vitamina E, care sa se absoarba rapid in piele, pentru a fi usor de utilizat zilnic. Acesta previne uscarea si deshidratarea pielii si o protejeaza de efectele nocive ale expunerii la soare.

Text: Bianca Badescu