6 sfaturi utile la început de sarcină

Ai primele simptome că ești însărcinată? Tocmai ți-ai făcut testul și a ieșit pozitiv? Felicitări, ești însărcinată, astfel că e bine să începi să ai grijă de tine și de bebe încă din primele zile ale sarcinii! Iată câteva sfaturi foarte utile la început de sarcină, mai ales dacă vei fi mămică pentru prima dată:



  1. Ai grijă ce mănânci!

Acum, că ești însărcinată, trebuie să fii foarte atentă ce mănânci, pentru că da, acum mănânci pentru doi, și nu mă refer aici la cantitate, ci la faptul că îl hrănești și pe bebe din burtică. Dacă majoritatea alimentelor ție nu îți fac niciun rău, acestea ar putea fi dăunătoare fătului, astfel că trebuie să știi de ce anume să te ferești. Iată o listă scurtă de urmat:

  • NU mânca ou crud – maioneza clasică, făcută în casă, cu ou crud este de evitat complet! – și nu consuma carne crudă, neprocesată! Carnea și oul trebuie gătite corespunzător și de preferat fierte, gril, grătar și nu prăjite.
  • NU cumpăra alimente din surse nesigure! Trebuie să te asiguri că proveniența lor este din surse sigure, atestate, care pot oricând furniza un certificat de conformitate.
  • Proteina nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic! De preferat, proteina animală, cum ar fi: carne, ou, lapte, brânză.
  • NU mânca gras! Nu alege carnea cea mai grasă pentru friptură, dar nici nu mânca în fiecare zi cașcaval, unt, smântână. Mănâncă variat și încearcă să alegi varianta mai slabă a produselor consumate.
  • Mănâncă multe fructe și legume! La acest capitol nu ai nicio restricție, așa că îți poți face plinul după pofta inimii. Ai grijă doar să speli foarte, foarte bine fructele și legumele!
  1. Bea foarte multe lichide!

Sângele gravidei este mai gros decât de obicei, astfel că este indicat să bei foarte multe lichide pentru a fluidiza sângele. De preferat ar fi să bei cel puțin 2 litri de apă, ceai și /sau lapte. Evită să bei 2 l de suc acidulat, că nu se contorizează că ai băut 2 l de lichide sănătoase. Cafea poți să bei în continuare, dar nu exagera.

  1. Ia-ți vitaminele!

Încă înainte să ajungi la doctor poți să iei cu încredere Acid Folic, câte o pastiluță pe zi, de 5 mg. Acidul folic este indicat încă dinainte de a pregăti conceperea bebelușului, astfel că nu îți poate face niciun rău, nici ție, nici fătului, ba, dimpotrivă, este esențial și crucial în primele 3 luni de sarcină!

Acidul folic este o vitamină B (B9) care ajută la formarea și regenerarea celulelor din organism. O femeie însărcinată are nevoie de acid folic în perioada sarcinii pentru a produce globulele roșii solicitate de fluxul sanguin în creștere necesar dezvoltării bebelușului. El susține și creșterea rapidă a placentei și a fătului, contribuind la formarea continuă de ADN (material genetic) pe măsura multiplicării numărului de celule. Fără acid folic, diviziunea celulară poate fi defectuoasă, ceea ce rezultă în creșterea înceată a fătului sau a placentei.

O altă vitamină pe care o poți lua cu încredere este celebra vitamină C, care stimulează sistemul imunitar, de care ai nevoie să fie la cote înalte, acum că ești însărcinată. Poți opta pentru varianta vitamina C efervescentă, pentru un plus de savoare. Vitamina C este cu atât mai indicată în sezonul rece!

Gravidele pot opta pentru o mulțime de alte vitamine, iar piața farmaceutică este plină de oferte atractive, însă cel mai bine discuți acest aspect cu medicul tău! Este bine să fii pregătită, dar nu exagera cu vitaminele! Dacă mănânci variat și diversificat, dacă îți asiguri zilnic un meniu bogat și sănătos, atunci acest lucru ar trebui să fie suficient și să îți furnizeze toate vitaminele necesare.

  1. Planifică urgent vizita la medicul ginecolog!

Poate te întrebi de ce am lăsat abia pe locul 4 vizita la doctor? Și nu pentru că nu ar fi de o importanță crucială, ci pentru simplul motiv că toate celelalte 3 puncte le poți face imediat cum ai prima bănuială că ai fi însărcinată și cu toatele știm că, uneori, programarea la medicul nostru curent poate dura și 2 – 3 săptămâni. Dar chiar și așa, indiferent de cât de repede te poate primi medicul ginecolog, fă o prioritate și programează-te pentru o consultație! Este important să te vadă un specialist, cu care să discuți care sunt pașii pe care îi ai de făcut în sarcină, care să te îndrume, să îți dea primele sfaturi punctuale și care îți va confirma și ce vitamine să iei. Și cu care vei discuta, evident, particularitățile sarcinii tale, fie că este vorba despre medicație, regim de mâncare sau de mișcare.

  1. Odihnește-te cât mai mult!

Femeia însărcinată experimentează încă din primele clipe oboseală și stare de somnolență. Așa că, odihnește-te cât mai bine și cât mai mult! Cum ar spune mamele noastre: “Acum, cât mai poți, că apoi, după ce vine bebe, mai greu cu somnul!” Așa că, profită și încarcă-ți bateriile! Ai nevoie de mult somn, deoarece acum susții 2 vieți!

  1. Sport cu măsură!

Dacă înainte să rămâi însărcinată erai o fire sportivă și mergeai regulat la sală sau alergai în parc, poți să-ți continui rutina, însă indicat ar fi să-ți reduci la jumătate timpul de lucru, precum și intensitatea!

Dacă înainte de sarcină nu aveai vreun program sportiv anume, acum este clar că nu este momentul să te apuci de sport, chiar dacă ar putea să te sperie kilogramele pe care le vei acumula. Ce poți să faci și este chiar indicat pentru femeile însărcinate, este să te plimbi! Să te plimbi cel puțin jumătate de oră pe zi, într-un ritm ușor susținut, dar cât să nu îți pricinuiască niciun fel de durere! Plimbările îți pun sângele în mișcare, constituie o formă de sport, în plus, plimbările în aer liber, eventual alături de partener, contribuie la un tonus bun și la o stare de spirit pozitivă. Pentru o părere și mai avizată, și acest aspect al sportului trebuie discutat cu medicul tău ginecolog care îți urmărește sarcina.

Mă voi opri aici cu lista de câteva sfaturi utile pentru orice început de sarcină, cu precizarea, încă o dată, că pentru orice particularitate, trebuie să vă adresați mai întâi medicului, înainte de a lua orice decizie.

Text: Cristina Niculescu