Boala Lyme: ce este și cum poate fi prevenită

Simptomele bolii Lyme sunt, de obicei, nespecifice și pot crea confuzie. Nu este ușor de diagnosticat această afecțiune medicală cauzată de mușcătura unei căpușe purtătoare de bacteria numită Borrelia. În plus, simptomele apar lent, în trei faze, și pot fi confundate cu multe alte afecțiuni medicale.



Boala Lyme: faza primară

Primele simptome ale bolii Lyme apar, în general, după câteva ore de la mușcătură. Acestea se aseamănă cu simptomele clasice ale gripei, iar unele persoane nu pot face diferența. De asemenea, pot apărea rigiditate, dureri, febră și/sau furnicături.
În jumătate din cazuri, după câteva zile, apare o leziune la nivelul pielii (eritem cronic migrant). Aceasta poate fi de dimensiuni mai mari sau mai mici. În cele mai multe cazuri, eritemul este minim la nivelul pielii și, din acest motiv, unele persoane nu acordă prea multă atenție. În plus, există multe șanse ca aceasta să dispară rapid, fără a fi pus un diagnostic.

Faza secundară a bolii

În acest stadiu, majoritatea persoanelor remarcă prezența simptomelor bolii Lyme. După câteva săptămâni de la mușcătură, complicațiile mai severe pot afecta diferite părți ale corpului. Iată care sunt simptomele bolii Lyme în această fază:
• Durerile articulare
• Semnele la nivelul pielii care indică prima leziune
• Simptomele cardiace, precum palpitațiile, pierderea cunoștinței sau durerile în piept
• Durerile neurologice: afectarea unui nerv de către bacterie poate determina apariția unor simptome dureroase.

Dacă prezentați unul sau mai multe dintre aceste simptome, nu ezitați să mergeți la medic pentru a beneficia de un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Faza terțiară a bolii Lyme

Dificultatea diagnosticării bolii Lyme constă în faptul că infecția se poate propaga de-a lungul lunilor sau chiar al anilor, după ce ai fost mușcat de o căpușă. Problemele care apar pot fi observate în mod izolat și pot fi confundate cu alte afecțiuni medicale.
În concluzie, simptomele bolii Lyme pot fi confundate cu o artrită acută sau cu afecțiuni gastrice cronice. Problemele ochilor, durerile intercostale sau sinuzitele recurente pot fi factori multipli ce dovedesc că boala se află într-un stadiu avansat.

Prevenirea și monitorizarea simptomelor bolii Lyme

Subdiagnosticată, maladia Lyme trebuie luată în serios, deoarece poate fi invalidantă și poate avea consecințe grave fizice și psihice. Însă, există mai multe metode de prevenire a bolii Lyme, precum:
• Purtarea hainelor lungi
• Utilizarea repelentelor împotriva căpușelor
• Inspectarea corpului după expunerea în locuri în care se pot afla căpușe (parcuri, spații verzi)
• Punerea în aplicare a măsurilor de prevenire și observarea eventualelor simptome apărute
• Evitarea spațiilor verzi neigienizate sau nesigure
• Evitarea contactului cu animalele care trăiesc afară

Este important să cunoști faptul că boala Lyme este greu de diagnosticat, iar simptomele sunt nespecifice. În plus, aceasta poate afecta mai multe părți ale corpului și este necesar să nu neglijezi orice manifestare suspectă și apoi să te adresezi medicului.

De asemenea, este necesar să mergi imediat la medic pentru a primi un diagnostic corect. Identificarea, observarea și tratarea bolii la timp pot preveni complicațiile grave care pot apărea în timp.

Dr. Roxana Mateescu
Medic specialist geriatrie si gerontologie
Medicina estetica si anti-aging
E-mail: [email protected]