Ce sa faci de Dragobete ca sa ai noroc in dragoste? Motivul pentru care barbatii nu trebuie sa supere vreo femeie

Pentru cei care prefera sa sarbatoreasca iubirea in stil romanesc, de Dragobete, pe 24 februarie, si sa redescopere vechi traditii autohtone, iata cateva dintre cele mai interesante obiceiuri si superstitii legate de sarbatoarea dragostei la romani.

Probabil ca nu multi stiu ca Dragobete este pomenit in mitologia romanesca, el fiind considerat zeul tineretii, al veseliei si al iubirii. In timp, a devenit protectorul tinerilor si patron al iubirii. Intamplator sau nu, sarbatoarea Dragobetelui de pe 24 februarie coincide cu o alta sarbatore importanta, si anume Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Legenda spune ca Dragobete ar fi fost fiul babei Dochia, un baiat frumos care seducea toate femeile pe care le intalnea. De asemenea, Dragobetele simmbolizeaza sfarsitul si inceputul unui nou anotimp, renasterea naturii.



„Zapada zanelor‟, pretuita de tinerele necasatorite

In vremuri de demult, la ceasul amiezii, fetele de la tara obisnuiau sa fuga catre sat, in timp ce baietii incercau sa le prinda ca sa le sarute. Bineinteles, fetele care erau deja indragostite de un baiat anume se lasau prinse si sarutate, acest sarut furat simbolizand un fel de logodna. Despre cei care nu sarbatoreau ziua de Dragobete se spunea ca nu vor avea parte de iubire tot anul.

Top 5 cadouri pe care sa nu i le faci unei femei

Dragobetele reprezenta si o sansa pentru tinerele necasatorite de a-si spori sansele sa-si intalneasca ursitul. Acestea mergeau sa stranga putina zapada pe care o mai gaseau in aceasta perioada, numita popular „zapada zanelor”, pentru ca se spunea ca ar fi avut puteri magice daca era folosita in descantece de iubire sau pentru ritualuri de infrumusetare. Mai exact, pentru ca se credea ca „zapada zanelor” se ivea atunci cand o zana zambea, fetele erau convinse ca vor deveni la fel de frumoase ca o zana daca isi vor spala chipul cu aceasta apa.

Ghinion pentru barbatul care se cearta cu o femeie

O alt superstitie spunea ca fetele care nu intalneau de Dragobete macar un barbat, nu vor fi  inconjurate de iubire tot anul. Conform traditiei, in aceasta zi barbatii nu trebuie sa supere nicio femeie, altfel risca sa aiba ghinion si necazuri restul anului. Nu in ultimul rand, indragostitii trebuie musai sa se sarute in ziua de Dragobete pentru ca iubirea sa ramana vie in cuplu tot anul, iar in anumite zone ale tarii tinerele obisnuiesc sa-si puna busuioc sub perna, la fel ca in noaptea de Boboteaza, ca sa-si viseze ursitul.

Text: Oana Baltoc

Sursa foto: Google Images