Cum invatam copilul sa manance mai multe legume si greselile facute de parinti in formarea unei alimentatii sanatoase

Un studiu realizat in Romania, la care au participat mai multe familii cu copii, a scos la iveala ca cei mici devin interesati de legume si le face placere sa consume alimente sanatoase daca parintii le formeaza anumite obisnuinte.

Copiii sunt mult mai dispusi sa consume legume si incep sa fie mult mai interesati de ele daca parintii ii implica direct in diferite activitati, precum realizarea meniului zilnic, a listei de cumparaturi si alegerea legumelor cand sunt achizitionate, pregatirea mesei si daca iau masa alaturi de parinti, conform rezultatelor unui studiu realizat de Maggi.



4 din 10 copii din mediul urban nu consuma legume zilnic

Prima parte a studiului a presupus completarea unui chestionar online. Respondentii studiului cantitativ au fost parinti cu varsta intre 25 si 55 de ani, care au copii cu varste intre 3 si 12 ani, rezidenti in mediul urban, cu educatie medie si superioara, utilizatori de internet. In cadrul studiului experiment s-a evidentiat faptul ca aproximativ 4 din 10 copii cu varsta intre 3 si 12 ani, din mediul urban, nu consuma legume zilnic (adica cel putin o data pe zi). Mai mult, 45% din parinti intampina diferite probleme atunci cand le ofera copiilor legume la masa. Printre problemele enumerate de parinti se numara dificultatea de a-i convinge pe cei mici sa manance legume, acestia fiind nevoiti de multe ori sa recurga la ascunderea lor in mancare astfel incat copilul sa nu stie de ele. In plus, un sfert din copiii cu varsta intre 3 si 12 ani, din mediul urban, nu au mancat niciodata broccoli (27%), conopida (21%), in timp ce 20% din respondenti au mentionat spanacul, urzicile, stevia, salata, loboda si sfecla.

foto-2-psihologIn cea de-a doua etapa a studiului, au participat 10 familii care intampinau problemele identificate in prima parte a cercetarii. Cele 10 familii (fiecare familie formata din mama, tatal si 1 copil cu varsta intre 3 si 12 ani) au gatit impreuna un meniu care a avut la baza legumele cel mai des refuzate de copii. Dupa activitatea de gatit, fiecare familie a tinut un jurnal de dieta timp de o saptamana, iar la finalul acesteia au participat la un interviu detaliat cu psihologul Carmen Anghelescu. In timpul interviului, au discutat pe baza jurnalului, iar parintii au primit recomandari de activitati in care ii pot implica pe cei mici pentru a-i determina sa consume mai des legume.

Mihaela Bilic: „Nu trebuie sa confundam alimentatia sanatoasa cu cea dietetica”

In timpul studiului, copiii au lucrat impreuna cu parintii, efectuand activitati diferite: au curatat legume si verdeturi, au taiat legume, au pregatit chiftele. Rezultatul a fost ca toti copiii participanti au fost incantati sa gateasca alaturi de parinti, au fost atenti si s-au implicat activ. Insa cel mai important este faptul ca cei mici au fost mai dornici sa manance preparatele la care si-au adus contributia.

Un alt aspect care s-a evidentiat cu ocazia studiului: dintre cei 10 copii care au participat la activitatea de gatit, patru nu vazusera niciodata cum arata un broccoli si alti doi nu stiau cum arata sfecla rosie, aceasta fiind una dintre greselile majore facute de parinti, care adesea nu le ofera copiilor suficienta informatie referitoare la alimentele sanatoase.

Studiul a confirmat si faptul ca discutiile cu cei mici si informatiile despre o alimentatie echilibrata au un rol important, mai ales daca au loc in cadrul unor activitati culinare in familie.

foto-3-legumeCa urmare a acestei initiative, Maggi continua proiectul demarat anul trecut si lanseaza Ghidul Scoala Legumelor, un instrument online care vine in sprijinul parintilor cu trucuri si sfaturi care sa ii ajute in lupta de a-i imprieteni pe copii cu legumele.

Stilul de viata echilibrat se formeaza in copilarie

„Obiceiurile alimentare sunt formate acasa, in familie. Una dintre formele de invatare este imitatia, iar acest lucru a fost confirmat si de parintii care au luat parte la studiul experiment. Practic, adultii transmit celor mici obiceiurile lor. Daca parintii consuma legume, copiii vor prelua acest obicei si isi vor forma gustul pentru alimentele pe care le vad cel mai des in farfuriile acestora. Ghidul Scoala Legumelor ii incurajeaza pe parinti sa-i lase pe copii sa-si puna in aplicare imaginatia. Gatitul alaturi de cei mici este o metoda foarte buna de invatare si acestia vor fi mai dornici sa guste si sa manance preparatele la care au contribuit si ei”, a declarat Dr. Carmen Anghelescu, psiholog.

De ce este importanta joaca in bucatarie

Joaca este pentru copii o bucurie, iar implicarea directa a acestora in pregatirea mesei devine nu doar o joaca, ci si o metoda prin pot invata lucruri noi: de la denumirea legumelor si importanta acestora, pana la dezvoltarea de caracteristici psihice care implica dezvoltarea increderii in sine, modalitati de a colabora cu alte persoane sau satisfactia de a termina o activitate realizata de ei.

Ghidul Scoala Legumelor este disponibil gratuit si se poate descarca de aici: http://bit.ly/2eEJq73. Scoala Legumelor detaliaza activitati pe care parintii le pot realiza impreuna cu cei mici, astfel incat copiii sa fie mai interesati sa guste si sa manance legume in fiecare zi. De asemenea, ghidul incurajeaza parintii sa implice copiii cat mai mult in pregatirea meselor, in realizarea listei de cumparaturi si achizitionarea legumelor. Ghidul vine si cu o sectiune interactiva dedicata copiilor, cu pagini de colorat, intrebari si raspunsuri. O parte din parintii care au participat la activitatea de gatit povestesc pe scurt despre experienta lor aici: http://bit.ly/2eC9DTx.

Orice parinte isi doreste un copil sanatos si fericit. Pentru ca trebuie sa faci intotdeauna cele mai bune alegeri pentru el, descopera aici lucrurile de care ai nevoie.

Text: Oana Baltoc