Cum să speli articolele din mătase acasă, dar ca un profesionist

Nimic nu e ca mătasea. Curge ușor pe corp, este un material moale, ușor și senzual, și este produs din coconul fluturelui de mătase. Ca urmare, nu este atât de ușor de curățat. Evident nu poți să cureți mătasea în mașina de spălat, așa cum ai tinde.

Bineînțeles, curățarea hainelor de mătase la o spălătorie profesională este metoda preferată pentru a îndepărta petele de alimente, băuturi sau chiar deodorant. Dar când spălătoriile nu sunt la îndemână ori Covid se întâmplă, s-ar putea să ai nevoie de câteva sfaturi DIY. Și vine și întrebarea pertinentă: Cum se spală mătasea acasă? Pentru un răspuns corect, am strâns sfaturile designerilor de modă și iubitorilor de mătase Michelle Smith și Lia Kes pentru a oferi ajutor.

„Mă înclin spre mătase, pentru că este senzuală și atât de confortabilă, fără efort”, spune Smith, care și-a fondat brandul omonim de îmbrăcăminte în 2020, după ce a părăsit marca preferată Milly (a contribuit și la fondarea ei) cu un an înainte. Împărtășind același sentiment, Kes, a cărei linie, KES, a primit credit în rândul persoanelor din industrie pentru slipurile și lenjeria de mătase 100%. „Mătasea este o țesătură delicată, derivată din natură”, spune ea. „Ne mândrim cu mătăsurile noastre vopsite organic”.

Lucrând în mod regulat cu mătase, ambii designeri din New York știu clar un lucru sau două despre tratarea petelor de pe cămăși și a murdăriei care se adună pe rochii.



Înainte, sfaturi utile despre cum să speli articolele din mătase, acasă, dar ca un profesionist

 

Divide și cucerește

Sortarea rufelor în funcție de culoare și material, ar trebui practicată întotdeauna, dar este și mai important atunci când este implicată și mătasea. Când aveți de a face cu mătasea, cel mai bine este să spălați hainele manual, pe rând. „Când spălați articolele din mătase pentru prima dată, vopseaua și modelele de pe se pot deteriora ușăr, deci este esențial să le speli separat”, spune Kes.

Apă rece, întotdeauna

Vopselele se vor estompa după prima spălare, indiferent de material. Nu se poate evita acest lucru. „Decolorarea reflectă adevărata frumusețe a vopsirii și a lucrului cu materiale naturale”, spune Kes. Cu toate acestea, pentru a diminua decolorarea, rămâi departe de apa caldă. „Mătasea imprimată se poate decolora în apă fierbinte”, subliniază Smith. „Folosește întotdeauna apă rece.”

Evită detergenții puternici

Mătasea este un material delicat și trebuie tratată cu „mănuși”. „Pentru a crește longevitatea hainelor de mătase, vă recomandăm să le spălați manual cu apă rece cu un sfert de linguriță de detergent organic delicat și balsam, pentru cel mult cinci minute”, spune Kes.

Tratarea petelor

Dacă bluza sau cămașa au un semn distinct (mai ales băutorii de vin roșu), pur și simplu pulverizezi soluție pentru îndepărtarea petelor peste zona cu probleme și frecați-o ușor cu un burete umezit cu apă rece până când pata este îndepărtată.

Uscătorul de haine, Nu!

Punerea mătăsii într-un uscător va schimba fără îndoială forma, dimensiunea și textura îmbrăcămintei, așa că evită mașina cu orice preț. După ce ai terminat cu spălarea manuală, clătește din nou cu apă rece și, așa cum spune Kes, „strânge ușor până îndepărtezi apa în exces și scutur-o pentru a îndepărta eventualele cute și pentru a uniformiza suprafața”. Apoi, așa cum spune Smith, „Așaz-o la uscat”.

Text: Iulia Mirică

Foto: google images