Hipertensiunea arteriala: iata factorii care determina aparitia timpurie a afectiunii

Daca pana acum hipertensiunea arteriala era asociata varstei inaintate, conform ultimelor statistici s-a concluzionat ca varsta de debut a scazut dramatic, la nivel mondial, un numar impresionant de tineri fiind diagnosticati cu aceasta afectiune.

Hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta, numita si HTA, este o afectiune in care sangele este pompat intr-un ritm alert exercitand o presiune mare in peretii arterelor. Principala consecinta care decurge de aici este aparitia bolilor coronariene. O persoana este astfel diagnosticata daca valoarea tensiunii masurate depaseste 140/90 mm HG.



>>> Tensiune mare? Controleaz-o prin alimentatie!

Factorii de risc

In majoritatea cazurilor de hipertensiune arteriala nu exista o cauza anume care sa o declanseze, aparitia acesteia fiind pusa pe seama mai multor factori de risc: consumul excesiv de alcool si sare, fumatul, sedentarismul, colesterolul marit, stresul, anxietatea, factorii ereditari si vasculari, febra, carenta de potasiu si anumite medicamente. De asemenea, femeile insarcinate si persoanele cu afectiuni renale sau endocrine prezinta un risc mult mai mare de dezvoltare a hipertensiunii arteriale, insa, aceste cazuri reprezinta doar 10% din totalul pacientilor astfel diagnosticati.

>>> Protejeaza-ti inima cu aceste tonice naturale!

Unde gresim?

Cresterea numarului de cazuri de hipertensiune arteriala in randul tinerilor cu varsta peste 20 de ani continua sa uimeasca medicii, acestia concluzionand, in urma cercetarilor, ca stilul nesanatos de viata este principala cauza a declansarii timpurii. Cu alte cuvinte, un job stresant si solicitant, o alimentatie dezechilibrata, bazata pe consumul produselor de tip fast-food, semipreparate si prajeli, lipsa timpului liber pentru a se relaxa si a face miscare, creeaza profilul tanarului hipertensiv. In plus, aceste actiuni gresite, de la acumularea kilogramelor in plus, pana la obezitate, constituie un factor de risc major al tensiunii arteriale crescute.

Atentie!

Hipertensiunea arteriala este principala cauza a aparitiei bolilor cardiovasculare si a accidentelor cerebrale vasculare si sta la baza declansarii insuficientei renale si a aterosclerozei.

>>> Iata 6 probleme de sanatate fara simptome imediate

Simptome care nu trebuie ignorate

Hipertensiunea arteriala este o afectiune asimptomatica in faza de debut, fiind foarte greu de depistat inainte de a afecta vasele de sange si celelalte organe. Semnele tarzii, desi nu sunt specifice si pot fi usor ignorate, care ar trebui sa ne trimita de urgenta la medic sunt durerile dese si neobisnuite de cap, ameteala, confuzia, tahicardia, sangerarea nazala, vajaitul in urechi, modificarea calitatii vederii, mai exact aparitia petelor de culoare in campul vizual, si senzatia de slabiciune.

>>> Cauzele psihice ale bolilor comune

Recomandari si metode de preventie

  • Persoanele care au un istoric familiar de hipertensiune arteriala ar trebui, incepand cu varsta de 18-20 de ani, sa mearga la un control preventiv si sa-si masoare cu regularitate tensiunea. De asemenea, se impune adoptarea unui stil de viata sanatos, gandit in asa fel incat sa nu devina o povara, ci o placere, si care sa fie sustinut pe perioada nedeterminata.
  • In cazul tinerilor, preventia este extrem de importanta si nu neaparat pentru ca ar fi supusi unui risc major in perioada imediat urmatoare, asa cum este in cazul persoanelor in varsta, ci pentru ca, pe termen lung, o persoana cu risc scazut de HTA se poate transforma oricand intr-un pacient hipertensiv. Studiile arata ca barbatii tineri sunt mult mai predispusi dezvoltarii afectiunii fata de femei si, de asemenea, persoanele care se confrunta cu obezitate au un risc crescut. Prin urmare, regimul alimentar corect, sportul, renuntarea la fumat si alcool, dar si reducerea consumului de sare si grasimi sunt primii pasi in preventia acestei boli.
  • Se recomanda minim 30 de minute pe zi de activitate fizica, indiferent ca este vorba de inot, jogging, fitness sau pur si simplu o plimbare in aer liber. Totodata, este ideala introducerea in meniu a unor alimente care au capacitatea de a controla tensiunea arteriala. Din aceasta categorie fac parte bananele, pestele, ceapa, piperul Cayenne, ardeiul iute, semintele de in, dar si telina.

Text: Madalina Manole