Piele uscata? Atentie la dermatita atopica!

Piele uscata? Atentie la dermatita atopica!Dermatita atopica reprezinta inflamatia tesutului cutanat si, in majoritatea cazurilor, apare inca din primele luni de viata, evoluand catre adolescenta si devenind o afectiune cronica si recurenta. Dermatita atopica poate fi definita si ca un handicap al tesutului cutanat de a retine apa si apare cu precadere la persoanele expuse poluarii.

 



Cauzele dermatitei atopice

Desi nu sunt stabilite cu exactitate cauzele care declanseaza aparitia dermatitei atopice, exista totusi cativa factori determinanti. Dintre acestia amintim factorii alimentari: consumul mare de oua, lapte de vaca, fructe de mare, peste, arahide, alune sau soia si factorii alergogeni, de exemplu, polenul sau praful din aer. Este studiat faptul ca dermatita atopica are si o predispozitie ereditara si ca poate fi negativ influentata de anumite anomalii metabolice si imunologice. Imbracamintea stramta si din materiale sintetice, produsele cosmetice neadecvate, stresul si temperaturile extreme pot fi, de asemenea, cauze ale acestei afectiuni.

 

Nu orice piele uscata este o piele atopica!

Dermatita atopica este o afectiune necontagioasa si apare cu precadere la femei. Pielea atopica se manifesta prin uscaciune exgerata, descuamare, prurit si aparitia unor papule cu lichid care, in timp, se transforma in leziuni hiperpigmentate. Trebuie sa tinem cont ca nu orice piele uscata sau iritata este definita ca fiind o piele atopica, insa roseata si deshidratarea excesiva pot cauza aparitia atopiei. Leziunile atopice apar la nivelul scalpului, fetei, mainilor si picioarelor, in special la nivelul palmelor. In cazul acestei afectiuni, diagnosticul final va fi pus de doctor in urma unui control dermatologic.

 

Pielea atopica impune un stil de viata sanatos

Avand si o componenta genetica, tratamentul dermatitei atopice devine dificil de realizat si se bazeaza mai mult pe atenuarea mancarimii si a inflamatiilor si pe refacerea barierei cutanate. Pe langa medicatia prescrisa de medic, dermatita atopica impune un anume stil de viata, alimentatia jucand un rol decisiv in tratarea sa. Se recomanda evitarea alimentelor acide si cresterea consumului de alimente alcaline, cum ar fi spanacul, morcovii, broccoli, ardeii, varza, usturoiul, ceapa sau avocado. Tutunul si alcoolul sunt strict interzise in perioada tratamentului. Pe de alta parte, probioticele, vitamina E si apa, fac minuni in tratarea pielii atopice.

 

Ingrijirea pielii se face doar cu produse dermatocosmetice speciale

Trebuie sa fim cu luare aminte atunci cand alegem produsele dermatocosmetice cu care sa ingrijim pielea atopica. Acestea trebuie sa aiba capacitatea de a reface bariera lipidica a pielii si de a ii reface structura afectata de eczema. De asemenea, trebuie sa asigure pielii o buna hidratare si sa previna senzatia de mancarime. Pielea atopica trebuie curatata cu produse care sa nu contina substante iritante sau pe baza de alcool. Trebuie evitate sapunurile, gelurile de dus si cremele clasice, in caz contrar existand riscul de a irita si de a usca suplimentar pielea. Spalarea pielii atopice trebuie facuta cu apa calda, niciodata fierbinte, timp de 5 – 10 minute, si uscarea trebuie facuta prin tamponare, niciodata prin frecare. Este recomandat ca aplicarea cremelor emoliente sa se faca in primele minute dupa baie, atunci cand porii sunt inca deschisi si pot absorbi cu usurinta substantele hranitoare din produs. Leacurile babesti aplicate fara aprobarea unui medic pot provoca reactii alergice pielii. Astfel de persoane nu au voie sa se expuna excesiv razelor solare si nici frigului, motiv pentru care iarna si vara tenul trebuie sa primeasca o atentie deosebita.

Trebuie avut in vedere ca netratata sau tratata necorespunzator, dermatita atopica poate afecta sistemul respirator, evoluand catre astm bronsic sau catre rinite alergice.

Beauty adviserii Catena recomanda produsele Avene. Daca iti doresti sa-i oferi pielii tale o ingrijire adecvata si o curatare pe masura, atunci cu siguranta vei fi incantata de uleiul de curatare XeraCalm de la Avene! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Madalina Manole