Probleme de sanatate la 30 de ani: nu ignora semnalele transmise de organism!

La 30 de ani esti in floarea varstei, iar viata iti ofera unele dintre cele mai frumoase si mai complexe experiente atat pe plan personal, cat si profesional. Insa odata cu bogatia de trairi si cu proiectele din ce in ce mai ambitioase, in jurul acestei varste se aduna si responsabilitatile, oboseala si stresul.

Grija pentru sanatate trebuie sa devina o prioritate dupa varsta de 30 de ani, mai mult ca oricand, daca vrei sa te bucuri de viata la fel de intens. Nutritia echilibrata, miscarea inclusa in programul zilnic si vizitele periodice si preventive la medic sunt cele trei aspecte esentiale de care sa tii cont pentru a avea un stil de viata plin de vitalitate. Iata care sunt cele mai frecvente probleme de sanatate ce pot aparea la femeile de 30 de ani.



Acumularea kilogramelor in plus

Pe masura ce inaintam in varsta, metabolismul incetineste, crescand astfel riscul acumularii pe nesimtite a kilogramelor. In plus, ritmul de viata alert ne impiedica adesea sa mancam sanatos, de trei ori pe zi, ori sa facem miscare asa cum ne cere organismul. Din pacate, exista anumite lucruri pe care nimeni in afara de noi nu le poate face pentru noi, asa ca trebuie sa faci un mic efort. Pe masura ce va interveni puterea obisnuintei, iar rezultatele vor aparea, vei constata ca iti va fi mult mai usor sa respecti un program zilnic in care sa incluzi atat miscare, cat si o alimentatie echilibrata.

Cu recomandarea medicului, pot fi incluse in dieta zilnica diverse suplimente alimentare precum vitamina D, acid folic, niacina, calciu, magneziu si seleniu. Potrivit recomandarilor specialistilor, dupa 30 de ani, femeile ar trebui sa consume intre 1.900 si 2.100 kcal pe zi, cu accent pe fructe oleaginoase precum nuci, fistic, migdale, caju, fructe proaspete si legume cu frunze verzi. O dieta cu antioxidanti valorosi este o modalitate optima de prevenire a cancerului si de pastrare a sanatatii pielii.

Oboseala cronica

Printre proiecte la serviciu, ingrijirea copiilor si weekenduri aglomerate, somnul ajunge sa fie, la 30 de ani, mai sfant ca niciodata pentru evitarea instalarii oboselii cronice. Intre sase si 8 ore de somn, pe timpul noptii, ar trebui sa fie suficiente.

Anemia

Tot prin intermediul analizelor de sange periodice, poti depista un aport insuficient de fier in organism. Anemia afecteaza cu precadere femeile insarcinate sau pe cele care se confrunta cu sangerari menstruale severe si se manifesta prin stari de oboseala si de ameteala frecvente. Alimentele si suplimentele cu fier si vitamina C te vor ajuta cu siguranta.

Imbatranirea pielii

Pielea este primul organ care tradeaza inaintarea in varsta, dar vestea buna este ca exista o multime de solutii de ingrijire. De la procedurile uzuale de exfoliere, hidratare, protejare de radiatiile solare, cosmetice moderne cu vitamine si minerale – coenzima Q10, vitaminele A, C si E – si pana la masti pe baza de ingrediente naturale, un mix adaptat tipului tau de ten, asociat si cu o alimentatie bogata in antioxidanti si vitamine, va face minuni.

Depresie si anxietate

Studiile arata ca depresia poate sa afecteze de doua ori mai multe femei decat barbati si poate fi transmisa si pe cale ereditara. Sedintele de psihoterapie, miscarea usoara, in mod constant si organizat, exercitiile de yoga sau diverse workshopuri de dezvoltare personala te pot ajuta sa invingi oboseala si melancolia si sa-ti recapeti pofta de viata.

Analize si controale medicale obligatorii

Dupa 30 de ani, investigatiile medicale trebuie facute anual, iar unele chiar la sase luni, in functie de istoricul medical al fiecarei femei. Verificarea tensiunii arteriale, a colesterolului, a nivelului glicemiei, palparea sanilor si testul Papanicolau sunt obligatorii in fiecare an pentru a evita instalarea unor eventuale probleme de sanatate grave, precum diabetul, cancerul de san sau cancerul de col uterin.

La fel de necesare sunt testele pentru infectia cu HPV, cele pentru depistarea altor tipuri de cancere, inclusiv cancerul de piele, testele de fertilitate, cele pentru activitatea glandei tiroide si testele pentru sanatatea ochilor.

Farmacistii Catena recomanda coenzima Q10 Dual femeilor si barbatilor de peste 35 de ani, care se confrunta cu probleme la nivelul aparatului cardiovascular, si cu o concentratie scazuta de coenzima Q10 in organism. Mai multe informatii despre produs gasesti AICI!

Text: Arabela Boboc