Tot ce trebuie sa stii despre imunizarea bebelusului

Vedetele sezonului rece, virozele, se pregatesc sa infloreasca. Odata cu venirea toamnei, se fac resimtite si temerile mamicilor legate de imunizarea bebelusilor si protejarea lor de anumite afectiuni. Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru, a stat de vorba cu noi si ne-a oferit toate informatiile legate de intarirea sistemului imunitar la copii! Mamici, fiti pe faza!

 



Ce este imunizarea?

Procesul de imunizare inseamna ca incercam sa fortifiem sistemul imunitar si organismul impotriva unui anumit patogen. Fie ca vorbim despre o bacterie sau un virus. Raspunsul imun sta intotdeauna la baza unui proces de imunizare. Pentru a putea “convinge” organismul sa produca anticorpi impotriva unui anumit patogen, este necesar ca organismul sa si interactioneze cu acel patogen, iar imunizarea reuseste sa faca acest lucru.

 

In ce consta imunizarea bebelusului?

In primul rand, procesul de imunizare presupune fie o imunizare activa, fie o imunizare pasiva. Atunci cand vorbim de o imunizare activa, vorbim efectiv de interactiunea corpului cu un patogen si producerea de anticorpi. Asta se poate obtine fie prin contactul direct al bebelusului cu acel patogen sau prin vaccinare. Imunizarea pasiva presupune administrarea de anticorpi produsi in mod sintetic, artificial si administrati copilului.

 

Care sunt factorii care determina scaderea imunitatii la copii?

Sistemul imunitar actioneaza in baza unei memorii. Pentru a putea avea memorie vizavi de diversi patogeni, trebuie sa interactionam cu ei. Pana nu interactionam pentru prima data cu diversi patogeni, sistemul nostru imunitar nu are memorie. Bebelusul este la inceput de drum, deci el va fi intotdeauna predispus sa reactioneze diferit la fiecare patogen. Principalii factori care determina scaderea imunitatii la copii sunt varsta si interactiunile limitate pe care le au.

 

Sistemul imunitar scazut se poate reface si prin alimentatie?

Cea mai importanta este alimentatia naturala, cu laptele matern. Fie ca este vorba de colostru, fie ca e vorba de laptele matern de continuare, laptele este foarte bogat in imunoglobulina, deci in anticorpi si in multi alti factori foarte importanti care stau la baza sistemului imunitar si care faciliteaza interactiunea anticorpilor cu diversii patogeni. Diversificarea, de asemenea inceputa in perioada corecta si cu alimentele corecte, asigurand o stare de nutritie buna copilului, il ajuta sa functioneze corect si sa poata sa isi dezvolte intreaga activitate, inclusiv toata partea imunologica.

 

Trebuie gasit un echilibru intre protectia copilului si expunerea acestuia la mediul inconjurator

 

Care este cea mai buna metoda prin care iti poti mentine bebelusul sanatos pe tot parcursul sezonului rece?

Depinde foarte mult si de varsta bebelusului. Daca vorbim despre un nou-nascut, interactiunea cu persoane din afara familiei nu trebuie sa fie extraordinar de activa. De asemenea, expunerea unui nou-nascut care are un sistem imunitar scazut la un mediu supraaglomerat nu este o optiune benefica pentru un nou-nascut. Odata cu cresterea in varsta, avand deja o parte din achizitiile imunologice deja realizate, odata cu inceperea schemei de vaccinare nationala, bebelusul este mult mai imunocompetent.

 

Care sunt cele mai frecvente afectiuni virale in sezonul rece?

Daca in sezonul cald predomina patologia gastrointestinala, adica bolile diareice acute, enterocolitele, in sezonul rece patologia se indreapta catre sistemul respirator. Astfel ca vom avea viroze, faringoamigdalite, rinite, sinuzite sau pneumonii.

 

De ce trebuie realizata imunizarea prin vaccinare?

Este un pas esential in dezvoltarea copilului. Este benefic pentru bebelus sa interactioneze cu doze mici dintr-un patogen, intr-un mod controlat, pentru a putea sa dezvolte cantitati adecvate de anticorpi decat sa-i expunem la boala propriu-zisa.

 

Care sunt vaccinurile esentiale pentru bebelusi?

Vaccinurile esentiale sunt cele care fac parte din programul national de imunizare. Se incepe cu 2 vaccinuri in primele sapte zile de viata. In primele 24 de ore de viata se face un vaccin impotriva virusului hepatic de tip B, urmand ca intre doua si sapte zile de viata sa se faca vaccinul antituberculoza, dupa care, incepand cu varsta de doua luni si pana la varsta de 12 luni, urmeaza o serie de vaccinuri care contin o serie de patogeni impotriva afectiunilor de tract respirator.

 

Ce riscuri implica amanarea vaccinarilor?

Amanarea vaccinarilor implica efectiv imbolnavirea copilului cu boala respectiva.

 

Care este legatura dintre alaptare si imunitatea bebelusului?

Pe langa transferul de anticorpi care se realizeaza transplacentar in timpul sarcinii, pe langa factorii socio-psihologici, achiziile imunologice, alaptatul este foarte important pentru ca laptele matern este un aliment complet si perfect pentru copil in primele sase luni de viata.

 

Text: Alexandra Lupu