Un job care nu iti place te poate imbolnavi

33068Cred ca nici macar jumatate dintre persoanele pe care le cunosc nu sunt fericite cu jobul pe care il au. Este greu sa faci ceva care iti place si sa si castigi suficient de bine de pe urma acestei activitati. Asa ca multi dintre noi gasim solutii de compromis si preferam sa ne gasim un loc de munca care, desi nu ne place, macar ne ofera venituri suficiente pentru a ne asigura traiul de zi cu zi.

Te simti epuizat? Poate fi din cauza ca nu-ti place jobul pe care il ai…

Dar atunci cand iti urasti jobul si ti-l pastrezi totusi pentru o perioada mai lunga de timp, acest lucru nu iti afecteaza doar fericirea. Cercetari recente arata ca angajatii care au un job care nu le place, dar sunt constransi din diferite motive sa-l pastreze, sunt predispusi la diverse probleme de sanatate, printre care oboseala, stres si epuizare. Atunci cand jobul reprezinta doar o obligatie si nu iti ofera niciun fel de placere, poate avea efecte negative nu doar asupra starii tale interioare, ci si asupra sanatatii. “In absenta unei legaturi emotionale cu organizatia, angajamentul bazat pe obligatie este simtit ca un fel de constrangere, de pedeapsa – o pierdere a autonomiei care ne scufunda emotional in timp”, spune coautoarea studiului, Alexandra Panaccio, profesoara la Universitatea Concordia din Montreal.

Un job pe care nu-l facem din placere, intr-o organizatie care ne displace, chiar ne poate aduce mai multe probleme decat ne imaginam. Cercetarea, publicata in revista Human Relations, a descoperit faptul ca angajatii care stau in anumite companii din obligatie sau pentru ca nu au alte oportunitati de angajare sunt mai predispusi decat ceilalti angajati sa aiba probleme de sanatate fizica si mentala.

Nu ramane ancorat in solutii de compromis

Studiul realizat pe 260 de angajati din mai multe industrii a revelat si faptul ca persoanele care au o stima de sine mai puternica sunt afectate si mai tare de lipsa optiunilor de angajare. “Atunci cand angajatii stau in companie pentru ca nu au alta optiune, sunt mai predispusi la extenuare emotionala”, crede Pannacio. Iar in aceasta perioada de criza, tot mai multi oameni experimenteaza probabil aceasta dependenta de locul de munca, provenita din faptul ca nu au alte posibilitati sa se angajeze.

Nu trebuie insa sa consideram acest lucru ca un fapt dat, ca ceva inevitabil si care nu poate fi schimbat. Decat sa ne trezim la varsta a doua, epuizati psihic, stresati si bolnavi, mergand in fiecare dimineata la un job pe care il uram, mai bine luam masuri din timp. Trebuie sa minimizam cat putem aceasta lipsa de alternativa de a ne angaja in alta parte. Cum putem face acest lucru? Dezvoltandu-ne si perfectionandu-ne competentele, extinzandu-ne sau schimbandu-ne domeniul de activitate.  Acest lucru ne potenteaza sentimentul de mobilitate si de libertate, lucru care uneori ne poate ajuta chiar sa ramanem in organizatie, fara insa sa avem frustrarile aferente, pentru ca stim ca putem pleca oricand. Pana la urma insa, trebuie sa fim constienti ca a avea un loc de munca unde nu ne simtim bine, intr-o companie care nu ne place, in al carei stil de lucru nu ne regasim, ne poate aduce nu doar nefericire, ci si alte probleme. Pe termen lung, un job pe care il uram nu mai poate fi considerat nici macar o solutie de compromis, ci este ceva care ne afecteaza starea de bine fizica si mentala. Intotdeauna exista si o alta varianta, trebuie doar sa ne ajutam pe noi insine sa o gasim.

Text: Bianca Badescu