Yoga – tratamentul împotriva stresului provocat de izolare

Studiile arată că situaţia creată de pandemie creşte stresul în rândul oamenilor, iar izolarea creşte anxietatea. Pentru a scădea nivelul de stres, premierul Narendra Modi oferă cetăţenilor Indiei ponturi despre yoga şi înregistrări video în care exersează diferite exerciţii.

El are propriul canal de Youtube pe care a încărcat 14 videouri în diferite limbi, cu denumirea “Yodi with Modi”.  

Uite câteva posturi pe care le poţi face şi tu acasă, pentru a te destresa:



Respiră puternic

Pentru început, respiră adânc stând jos cu picioarele încrucişate, iar dacă lucrezi de acasă, de trei ori, de fiecare dată când te aşezi la birou. Acest lucru te va relaxa, făcându-te să te simţi mai liniştit şi mai răbdător. În câteva zile va deveni un obicei. Încearcă să creşti treptat minutele petrecute cu acest exerciţiu până să ajungi la practicarea lui câte 30 de minute în fiecare zi.

Cercetătorii de la Harvard Massachusetts General Hospital au confirmat faptul că această metodă are un impact pozitiv asupra corpului uman, ajutând împotriva stresului.

Vezi care sunt beneficiile practicării yoga!

Meditează

Nume mari precum Steve Jobs, Oprah Winfrey, Marc Benioff şi Russell Simmons practică meditaţia în mod regulat. Meditează câte un minut pe zi. Meditaţia constă într-o „scanare a corpului” prin concentrarea minţii şi a energiei pe fiecare parte a corpului, din cap până în picioare. Dacă lucrezi remote, meditează jumătate de oră la birou, în timp ce-ţi efectuezi şi exerciţiul de respiraţie.

Conform cercetătorilor de la Harvard, câteva minute de meditaţie pe zi, timp de 8 săptămâni, pot creşte materia cenuşie din creier, responsabilă pentru învăţare şi pentru reglarea emoţiilor. Cu alte cuvinte, meditând îţi sporeşti puterea creierului şi să ţii mult mai uşor sub control emoţiile.

Fă câteva mişcări de yoga

Exerciţiile dinamice, salutul soarelui şi posturile de yoga sunt foarte importante pentru echilibrarea energiei din meridianele energetice. Relaxarea prin practica de posturi se poate face şi prin stretchingul extins şi susţinut.

Poziţia pisicii

Poziţia pisicii presupune întinderi de spate, gât şi umeri, tensionând aceste zone pe care le tonifică şi deschizând cutia toracică. Stai sprijinită pe mâini şi genunchi, acestea trebuie să fie în linie cu umerii şi şoldurile, permiţându-i spatelui să adopte poziţia sa naturală.

Picioarele sunt strânse, iar capul în prelungirea coloanei vertebrale. Stomacul trebuie să stea contractat. Inspiră lent, îndoind spatele. împinge înainte cutia toracică şi îndreaptă-ţi capul, astfel încât bărbia să fie ridicată, privirea fiind spre cer. Apoi, expiră încet rotunjindu-ţi spatele şi coborând capul, bărbia să fie în piept şi privirea în jos.
Încearcă să faci 5-10 respiraţii complete.

Poziţia arborelui

Această poziţie ajută la ameliorarea echilibrului şi puterii de concentrare. Ea întăreşte gambele şi călcâiele, dar şi interiorul coapselor.

Stai în picioare, cu picioarele apropiate, pune-l pe cel drept în interiorul coapsei stângi, dacă este prea greu pe genunchi sau gleznă. Alătură-ţi mâinile în faţă, la nivelul sternului, ca şi cum te-ai închina, lăsând umerii uşori, fără tensiune, astfel încât aceştia să nu stea nici prea sus, nici prea jos. Priveşte înainte.

Menţine-ţi postura preţ de trei respiraţii complete şi măreşte durata în timpul antrenamentului. Dacă nu poţi să-ţi ţii echilibrul, sprijină-ţi cotul de un zid. După ce stăpâneşti bine poziţia, stai în arbore cu ochii închişi.

Poziţia cobrei

În această poziţie trebuie să te sprijini pe palme şi genunchi, să inspiri şi să rotunjeşti coloana, iar spatele să aibă formă concavă.

Poziţia podului

Această poziţie întinde abdominalii, şoldurile şi spatele. Totodată întăreşte şi muşchii.

Stai pe podea cu faţa în sus, cu picioarele uşor depărtate şi cu palmele în jos. Inspirând, apasă în talpă şi ridicaţi corpul până devine aliniat cu capul. Acest exerciţiu se repetă de 6 ori.

Ce este stresul?

Stresul este boala secolului al XXI-lea. Fără să fie găsit în vreun loc anume din corp, este cel care afectează în egală măsură şi barbaţii şi femeile din întreaga lume. Acesta se manifestă ca imposibilitatea de a face faţă situaţiei exterioare, fie ea la muncă, acasă sau în legatură cu persoane specifice.

Stresul poate fi susţinut şi din exterior, în momentul în care lucram într-un mediu nevaforabil, cu colegi cu care nu suntem pe aceeasi lungime de undă, cu un şef care se aşteaptă constant să lucrăm peste program şi în weekend. În cele mai multe cazuri, el poate fi cauzat de relaţiile interpersonale care nu ne împlinesc, de imposibilitatea de a ne exprima coerent dorinţele şi obiectivele şi de frica de a fi singuri.

Yoga poate reduce depresia la femeile însărcinate!

Text: Bettina Cristea

Photo: Google Images