8 moduri prin care poţi acoperi cearcănele

Felii de castravete? Nu funcţionează. Opt ore de somn? Nu funcţionează. Aplicarea zilnică a cremei de faţă? Nu funcţionează. Ai încercat absolut toate metodele cunsocute pentru a scăpa de cearcănele întunecate de sub ochi, însă nimic nu a funcţionat.

Deși este adevărat că genetica joacă un rol important în determinarea profunzimii cercurilor inestetice de sub ochi,  obiceiurile nesănătoase din viața de zi cu zi ar putea contribui, de asemenea, la un aspect obosit al ochilor.

De fapt, când vine vorba de ascunderea cearcănelor de sub ochi, există o mulțime de opțiuni care ar putea ajuta – de la formulări inovatoare de piele până la trucuri de machiaj. Iată opt moduri de a îmbunătăţi aspectul cearcănelor!1.     Consumă mai multă vitamina C

Vitamina C rămâne un ingredient esențial pentru atâtea brand-uri de skincare, datorită efectelor sale benefice atunci când este aplicată pe piele.

Există motive pentru care oamenii de știință și dermatologii recomandă vitamina C la nivelul tenului, iar utilizarea acesteia în jurul zonei perioritale este bine justificată. Vitamina C inhibă producția de melanină a pielii, încetinind procesul celular care provoacă decolorarea pielii, stimulând sinteza de colagen. Și, mai bine, are și proprietăți antioxidante puternice, astfel că, pe termen lung, se vor contracara radicalii liberi nocivi care pot contribui la apariţia cearcănelor”, spune Dr. Charlene DeHaven.

După cum avertizează DeHaven, opțiunea cremelor cu cea mai mare concentrare poate să nu fie eficientă. „Ca în cazul tuturor ingredientelor active, cea mai mare concentrație nu este neapărat cea mai eficientă. Amestecul de alte ingrediente în concentrații optime va asigura ca pielea delicată nu se va irita sau exfolia, obținându-se, astfel, cel mai bun rezultat. Căutați o cremă sau un gel care să conțină ingrediente hrănitoare – gândiți-vă la centella asiatică sau vitamina E – pentru îmbunătăţirea efectelor unei doze active de vitamina C,” spune specialistul.

2. Achiziţionează produse cu retinol

„Retinolul (vitamina A) și derivații săi, precum paltinul de retinil, ajută la stimularea colagenului, accelerează funcția metabolică a celulelor vechi ale pielii și ajută în mod natural la ciclul de descuamare”, explică De Haven.

Aşadar, derivații retinolului sunt un aliat puternic pentru reducerea cearcănelor (împreună cu o mulțime de alte afecţiuni ale pielii), dar trebuie folosiţi corect. DeHaven recomandă căutarea unei formulări echilibrate cu alte ingrediente hidratante, antioxidante sau care stimulează circulația. De asemenea, este importantă folosirea unui produs formulat cu retinol, în special pentru zona de sub ochi, deoarece, concentrarea mare de retinol poate fi prea puternică pentru această zonă delicată.

3. Ia în considerare peeling-ul

Potrivit expertului în skincare, Sarah Chapman, cearcănele pot fi legate de pigmenţi şi pot răspunde, în mod special, la o formulă chimică. Tratamentele în salon implică, în general, aplicarea unei concentrații de acid hidroxi alfa pe piele, care dizolvă celulele pigmentate într-un mod controlat și sigur, înainte de a fi neutralizate. În timp, acest tratament face ca pielea să devină mai strălucitoare și cu un aspect mai împrospătat.

4. Încearcă masca pentru conturul ochilor

Pe piață există o mulțime de măști pentru ochi, fiecare concepută pentru a oferi un tratament şoc, concentrat, cu ingrediente care facă pielea strălucitoare și hidratată. “Acestea sunt formulate pentru a se activa pe cearcăne şi pe riduri, dar şi pe o mulțime de alte probleme care pot apărea în jurul zonei oculare“, spune Chapman.

Pentru rezultate rapide, căutați o mască de ochi care conține o cantitate mică de acid hialuronic şi îmbogăţită cu peptide, care pot ajuta la producerea colagenului.

5. Alege concelear-ul potrivit

În timp ce o rutină bună a pielii va pune bazele unor ochi mai strălucitori, machiajul corect oferă satisfacții imediate. Potrivit lui Warren Dowdall, Senior Pro Artist la Bobbi Brown, cea mai mare greșeală pe care o facem atunci când vine vorba de concealer este să selectăm o nuanță prea luminată.

„Luminozitatea este esențială, dar, nefolosită corespunzător, va arăta ciudat, uscat și nu va estompa deloc cearcănele”, spune el. Alegeți un concelear care are doar o nuanță mai deschisă decât tonul natural al pielii dvs. Zona de sub ochi este o zonă natural recesivă, așa că vrem să folosim nuanța mai deschisă pentru a da iluzia de a aduce această zonă înainte pentru un aspect mai luminos și mai frumos.”

6. Fii expertă în make-up

Selectarea nuanței potrivite a concelear-ului pentru zona de sub ochi este doar jumătate din machiaj – aplicația este la fel de esențială. Dowdall pregătește întotdeauna pielea cu o hidratare amplă, pentru a se asigura că orice produs aplicat pe partea de sus rămâne radiant.

„Se aplică o cantitate mică de concelear pe o pensulă specială sau pe bureţel şi se fac mișcări ușoare, de la interior la colțurile exterioare ale ochiului”, spune el. Pentru o finisare cu adevărat perfectă, se aplică prin bătăi uşoare ale produsului cu degetul inelar. „Dacă este nevoie de mai multă acoperire, aplicaţi straturi super-fine de anticearcăn, pentru a evita o finisare grea. Adăugaţi iluminator și sunteți gata de plecare.”

Alege crema pentru conturul ochilor de la Rilastil ca bază pentru machiajul ochilor!

7. Corectarea

„Corectorul este o necesitate pentru persoanele cu cearcăne vizibile sub ochi”, spune Dowdall. „Fie că cearcănele sunt ereditare, sunt provocate de soare sau de nopţile nedormite, aceasta poate fi arma secretă pentru a da luminozitate rapidă ochiului.” Spre deosebire de concelear, corrector-ul funcționează prin neutralizarea oricărei decolorații a pielii, ceea ce înseamnă că orice ai aplica deasupra va fi mai eficient.

„Dacă zona de sub ochi este de culoare albastru-purpuriu, alegeți o nuanță de biscuiți pentru corector și, dacă este maro-verzui, încercați o nuanță de piersică. Dacă este un amestec, încercați un amestec între nuanţa de biscuite şi piersică“, spune Dowdall.

8. Schimbă fardul de ochi

Potrivit lui Dowdall, culoarea fardului de ochi ar putea fi răspunsul pentru estomparea cearcănelor. „Cele purpurii și nuanțele mai întunecate pot avea tendința de a trage întunericul de sub ochi și de a-l face mai vizibil, aşadar, acestea sunt de evitat”, spune el. „Am tendința să ajung la umbre crem, ușor reflectorizante în nuanţe neutre, pentru a oferi ridicare și luminozitate ochilor”, spune Dowdall.

Dacă ai nevoie de inspirație? Încercă tehnica de umbră – „răsărit” a lui Dowdall, despre care susţine că oferă luminozitate ușor. “Aplicați o nuanță de bază ușoară pe toată pleoapa, apoi amestecaţi un ton mediu cu o nuanţă pentru umbra exterioară și aplicaţi cea mai întunecată nuanță rezultată pe zona genelor. Îmbunătățiți efectul prin aplicarea unui eyeliner. Acest lucru dă un aspect modern, fără a adăuga greutate ochilor “, spune el.

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik