Alergiile de iarna. Cum le facem fata?

alergiile-de-iarna-1_resultCu toate ca suntem obisnuiti sa auzim de alergii cu precadere primavara si toamna, si iarna este un sezon prielnic. Simptomele acestora pot fi usor confundate cu cele ale racelii, insa devin foarte sacaitoare pentru ca se manifesta pe o durata mult mai mare de timp. Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar nu recunoaste anumite substante, inofensive in mod normal, si le trateaza ca pe niste compusi periculosi, astfel dezvoltandu-si mecanisme de aparare pentru a le elimina.

Studii recente in domeniu au evidentiat ca, in viitorul apropiat, unul din doi copii se va confrunta cu manifestari alergice, reliefand, totodata, puternica legatura aparuta intre mostenirea genetica si aparitia acestora. Cu alte cuvinte, daca unul dintre parinti este alergic, copilul se va naste cu 30% probabilitate de dezvoltare a unei alergii. Pe de alta parte, persoanele care se confrunta cu alergii in sezonul cald prezinta un grad ridicat de risc si in sezonul rece.



Efectele incredibile ale poluarii asupra organismului uman

Cauzele alergiilor de iarnaalergiile-de-iarna-cauze_result

Cel mai frecvent factor care determina si agraveaza aparitia alergiilor de iarna este frigul. Totodata, prielnice declansarii sunt si umiditatea si caldura din incaperi, dar si faptul ca aerisirea nu este facuta suficient de des. Astfel, factorii de baza, acarienii din praf si sporii de mucegai, isi gasesc acum conditiile prielnice pentru a se dezvolta. Pe de alta parte, faptul ca animalele de companie petrec mult timp in casa determina o mai mare expunere la parul acestora si, pe fondul unei mucoase nazale deja afectate, alergia se instaleaza mai usor. O alta cauza, specifica in mod special iernii, este alergia la brad. Cu toate ca mirosul este placut, este si deosebit de puternic si poate afecta cu precadere persoanele care au dezvoltat deja o anumita sensibilitate a cailor respiratorii.

Alergii si intolerante alimentare. Cu ce boli le confundam?

alergiile-de-iarna-simptome_resultSimptomele alergiilor de iarna

Simptomele alergiilor de iarna, cuprinse in denumirea rinita afrigorica, sunt stranutul, tusea, lacrimarea, senzatia continua de mancarime la nivelul ochilor si gatului, dar si secretiile nazale apoase si foarte clare. Totodata, cearcanele sunt mai pronuntate in perioada de manifestare a alergiilor. Specifica temperaturilor foarte scazute din timpul iernii este urticaria, o eruptie pe piele care apare ca urmare a expunerii indelungate la ger si se manifesta prin mancarime. Afectiunea se remite atunci cand temperatura mediului ambiant devine placuta.

Alergiile oculare: cauze si remedii

Se pot preveni alergiile de iarna?alergiile-de-iarna-prevenire_result

Da, cu siguranta, alergiile pot fi prevenite, atat timp cat sunt inlaturati factorii declansatori si agravanti. Prin urmare, indiferent ca afara sunt temperaturi cu minus, incercati sa aerisiti cat mai des casa si scuturati insistent materialele care orneaza locuinta, indiferent ca vorbim despre paturi, draperii sau covoare. In plus, spalati hainele la temperaturi cat mai ridicate. Folositi un dezumidificator si un filtru de aer care sa curete incaperea de praf. Daca aveti animale de companie de care nu va puteti dezlipi, este recomandat ca acestea sa nu doarma cu voi in camera si sa le faceti baie mai des. Spalatul mainilor este obligatoriu si, totodata, curatarea cailor nazale cu solutii saline este indicata in acest sezon mai mult ca niciodata. Pe de alta parte, daca va stiti alergici, inlocuiti bradul natural de Craciun cu unul artificial si curatati cu atentie ornamentele, in cazul in care le veti folosi pe cele din anii anteriori. De asemenea, lemnul umed gazduieste alergeni, prin urmare este recomandat, daca aveti soba sau semineu, sa nu-l tineti prea mult timp in incapere.

Totul despre alergiile de primavara

alergiile-de-iarna-tratament_resultTratamentul alergiilor de iarna

Tratamentul alergiilor trebuie prescris de catre un medic alergo-imunolog si consta in medicamente antihistaminice, decongestionante si spray-uri nazale cu corticosteroizi. Toate acestea, administrate cu regularitate, reduc simptomele si inflamatiile si au efect calmant. Daca aceste tratamente nu sunt suficiente, puteti apela la imunoterapie. Aceasta consta in injectarea unei cantitati de alergeni, marind constant doza, pana in momentul in care organismul devine tolerant.

Si totusi, daca privim partea buna, se pare ca alergiile ne feresc de cancer. Afla detalii! Click aici!

Farmacistii Catena recomanda produsul Allerdep sirop. Daca iti doresti sa combati eficient tusea si afectiunile respiratorii, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Allerdep sirop de la Dr. Phyto! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Madalina Manole