Ce trend era la modă în anul în care te-ai născut

La fel cum se schimbă climatul politic și cultural, precum și progresele tehnologice și normele sociale, așa se întâmplă și cu trendurile ce țin de domeniul frumuseții.
Industria beauty are o istorie bogată, plină de tendințe fascinante, lansări de produse iconice și momente pop-culturale, care au definit mai multe decenii de-a lungul timpului.

Unele dintre aceste momente au fost glorioase și încă au un loc în lumea frumuseții de azi – cum ar fi tunsoarea pixie sau sprâncenele groase ale lui Brooke Shields. Alte tendințe, precum părul creț al Christinei Aguilera, de la începutul anilor 2000, sunt mai bine de lăsat în trecut.
1980: Bold Eyeshadow

Anii ’80 au fost un deceniu nemaipomenit, iar unele tendințe din zona de beauty se regăsesc și în moda zilelor noastre, suferind doar mici modificări. Fardul de ochi albastru a fost doar unul dintre ele. Debbie Harry niciodată nu s-a îndepărtat de la un aspect strălucitor, purtând fard roz și tuș albastru aproape tot începutul anilor ’80.

1981: Sprâncene naturale

Moda anilor ’80 ridica la rang de cinste frumusețea naturală a sprâncenelor nepensate. Când Brooke Shields și-a făcut apariția cu sprâncenele groase ea a fost declarată de Time Magazine ca fiind „imaginea anilor ’80”. Spâncenele naturale, stufoase erau în contrast puternic cu sprâncenele subțiri ale anilor 1960 și 1970, iar cele groase și pline au devenit un trend abia după apariția frumoasei Brooke.

1983: Blush strălucitor

Împreună cu fardul de pleoape cu sclipici al anilor ’80, blush-ul strălucitor a fost un trend definitoriu, iar potrivirea outfitului cu machiajul era extrem de popular atunci. Un exemplu bun pentru acest trend este fără dar și poate, Janet Jackson.

1986: „The Original My Lips But Better”

„My Lips But Better” a fost trendul anului 2010, dar rujul nude a apărut prima dată cu 30 de ani înainte, în anul 1980, și nu a fost doar o nuanță nude, ci o culoare care se potrivea perfect cu tonul pielii celei care îl purta, și bineînțeles cu puțină strălucire.

1988: Tușul albastru

Prințesa Diana iubea creionul de ochi albastru, iar aparițiile ei au inspirat o întreagă generație. Deși make-up artistul Dianei detesta acest look și spunea că nu ar trebui să se potrivească culoarea tușului cu cea a ochilor, pe Lady Di nu au oprit-o aceste remarci, iar alegerea s-a dovedit a fi nu una greșită, ci doar destul de îndrăzneață.

1990: No-makeup-look

Înainte de a încerca să facem din no-makeup-look o tendință, acest tip de machiaj a fost experimentat de celebrități precum Kate Moss și Liv Tyler. La vremea respectivă, oamenii nu puteau să creadă că vedetele au îndrăznit să iasă în public fără machiaj. Cu toate acestea, a fost considerat în final că a conferit un look deosebit, iar „machiajul minimal” a devenit trendul deceniului.

1992: Buzele puternic conturate

Vedetele acelor ani foloseau cu precădere un ruj deschis ca nuanță, un creion de buze foarte închis la culoare, clar diferențiate unul de celălalt și un gloss transparent pe deasupra pentru un plus de strălucire. Totuși regula era destul de simplă, creionul de buze trebuia să fie cu cel puțin patru sau cinci nuanțe mai închis ca rujul.

1995: „Rachel”

Coafura stil Rachel (după numele personajului din extrem de popularul serial la acea vreme Prietenii tăi) consta într-o combinație de şuvițe, păr foarte filat și câteva bucle rebele. Acest hair style a transformat-o pe Jennifer Aniston într-un simbol emblematic al deceniului în această privință. Femeile de pretutindeni au îmbrățișat această coafură-simbol datorită actriței. Dar, ghiciți ce, Aniston nu a fost niciodată o fană acestui look!

2000: Părul creponat

Celebritățile au respins trendul buclelor și au început să poarte părul creponat, ceea ce reprezenta o modalitate de a modela părul într-o formă zig-zag. Acest stil creponat a dominat covorul roșu, fiind alegerea mai multor vedetele precum Beyonce sau Jessica Simpson.

2003: Smokey Eyes

Smokey Eyes a fost cel mai spectaculos machiaj din toate timpurile și a furat inimile tuturor femeilor începând cu anul 2003. Paris Hilton nu a ales niciodată un look natural, iar ea a fost printre primele care au adoptat acest look îndrăzneț prin nuanțe puternice la ochi, asociate cu un gloss lucios.

2004: Fard colorat și gene false

În 2004 celebritățile au reinventat machiajul smokey adăugând culori mai luminoase și îndrăznețe. Smokey Eyes era încă în trend, dar de data aceasta în tonuri albastre sau violet, încorporate în ansamblul machiajului. O dată cu acele culori vii au apărut și gene mari și arcuite, iar cele false au câștigat detașat în ochii fanelor.

2007: Buclele disco

Știi cum se spune, fiecare tendință se întoarce. Iar buclele în stilul disco au reapărut în anul 2007, dar sunt pe val și acum, iar acest look este de-a dreptul glam. Tylor Swift la CMT Music Awards a dovedit că acest trend este nemuritor și poate arăta bine indiferent de eveniment.

Text: Iulia Mirică