Igiena intima in timpul sarcinii

Este bine de stiut ca sarcina reprezinta o stare fiziologica, iar consultul medical prenatal constituie un moment cheie in evolutia sarcinii, deoarece in acel moment se stabilesc regulile minime de igiena intima, se indica cu exactitate perioada consulturilor ginecologice si in acest mod se stabileste clar punctul de plecare al fiziologiei sarcinii si post-sarcinii.

Conceptul de igiena intima, in timpul sarcinii si dupa sarcina, constituie totalitatea procedurilor si actiunilor care au drept sop pastrarea conditiilor optime ce implica evolutia sarcinii, cu influenta directa si indirecta asupra produsului de conceptie.



Sanatatea intima a cuplului: probleme care diminueaza dorinta sexuala

In timpul sarcinii, infectiile de tract urinar si de tract genital sunt mult mai frecvente. Motivele sunt legate de schimbarea pH-ului in corp, cat si la nivelul mucoasei vaginale, alaturi de cresterea nivelurilor de estrogen si progesteron, care favorizeaza aparitia infectiilor de tract urinar. Constipatia se face si ea vinovata de aparitia acestor tipuri de infectii.

Reguli de ingrijire pentru gravida

Ca prim pas, este bine ca pacienta sa comunice noul statut de gravida la locul de munca si familiei, astfel incat activitatea profesionala sau activitatea de zi cu zi sa aiba implicatii cat mai putine asupra igienei intime (accesul rapid la o baie, evitarea expunerii directe sau indirecte la noxe, vibratii, variatii de temperatura, umezeala, pozitii incomode etc.).

  • Efectuati toaletarea zilnica a partilor intime. Nu depasiti mai mult de doua spalari pe zi, chiar daca abundenta secretiilor intime din sarcina va creeaza disconfort.
  •  Utilizati lenjerie intima din bumbac. Fibrele naturale, precum bumbacul, lasa pielea sa respire si o mentin uscata. Mediul umed favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.
  •  Alegeti un produs potrivit pentru igiena intima, destinat mentinerii unui pH corespunzator.
  •  Folositi tehnica corecta, din fata in spate, pentru a sterge partile intime dupa utilizarea toaletei sau dupa dus. Astfel, preveniti raspandirea bacteriilor din regiunea perianala catre vagin si uretra.
  •  Alegeti fibre naturale si atunci cand vine vorba despre prosopul cu care va stergeti.
  •  Consumati cantitati suficiente de apa si fibre, pentru a preveni constipatia.
  •  Nu va abtineti din a urina. Intarzierea unei mictiuni si stagnarea urinii in vezica antreneaza aparitia infectiilor urinare.
  •  Incercati sa mictionati dupa fiecare contact sexual. In timpul contactelor sexuale uretra feminina sufera mici microtraumatisme repetate, care favorizeaza aderarea bacteriana.
  •  Daca utilizati produse precum protej-slip sau absorbante zilnice, evitati-le pe cele parfumate, colorate sau care contin alte substante ce pot produce iritatii.
  •  Aveti grija la alegerea serviciilor sau produselor de cosmetica la care apelati in sarcina. Se recomanda ca epilatul sa se realizeze cu produse de unica folosinta, intr-un mediu sigur si curat.

Recomandari dupa nastere

Dupa nastere, igiena este deosebit de importanta in vindecarea si preventia infectiilor. Pana la 4-6 saptamani post-partum este posibila prezenta lohiilor, secretii serosanghinolente (amestec de sange si serozitate), cu mucozitati ce provin din uter.

Intrebari si raspunsuri despre igiena intima

Mentinerea unui aspect normal al lohiilor este un indicator ca nu sunt prezente semne de infectie.

  • Mentineti cat se poate de curata zona perineala, pielea cuprinsa intre vagin si rect.
  • In cazul unei nasteri prin operatie cezariana, spalati suplimentar cicatricea, cu apa si sapun, in fiecare zi.
  • Schimbati de cel putin 4 ori pe zi absorbantul, fara sa uitati sa va spalati pe maini inainte si dupa aceasta manevra.
  • Utilizarea de tampoane intravaginale pentru absorbtia lohiilor este interzisa, deoarece creste riscul unor infectii.

Farmacistii Catena recomanda produse special adaptate pentru ingrijirea zonei intime. Gelul intim de la Genera BIO are rolul de a curata delicat zona intima, respectand in acelasi timp fiziologia naturala. Produsul este testat dermatologic si poate fi folosit atat de femei, cat si de barbati. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Dr. Alexandra Barzan