Ingredientul care poate salva o relatie de cuplu ajunsa pe muchie de cutit

foto-deschidere-terapie-shutterstock_301290950_resultIn orice relatie apar uneori momente dificile – certuri, neintelegeri, diferente de opinie. De multe ori, ele se rezolva de la sine si pot fi chiar constructive. Totusi, atunci când certurile devin prea dese si diferentele de opinie prea mari, relatia risca sa se destrame. In aceste cazuri, terapia de cuplu poate fi ingredientul care sa salveze relatia.



Terapia de cuplu in situatii de criza

Multe cupluri ajung sa mearga la terapie dupa ce au incercat orice alta metoda. Dar când solutiile clasice nu functioneaza, terapia de cuplu este o alternativa foarte buna, care ii poate ajuta pe cei doi sa ajunga la o intelegere.

Relatia de cuplu dupa aparitia primului copil

Unii oameni cred ca, daca un cuplu ajunge la terapie, inseamna ca este pe punctul de a se destrama si nu are nicio sansa. In realitate, un cuplu ajunge la terapie tocmai pentru ca doreste sa investeasca in relatie si sa o mentina. Terapia presupune o puternica implicare emotionala si, daca doi parteneri au cazut de acord sa participe la sedinte, inseamna ca sunt motivati sa ramâna impreuna.

Cum functioneaza terapia de cuplu

In terapia de cuplu, la fel ca si in cea individuala, sunt incurajate autocunoasterea si comunicarea. Cei doi parteneri au ocazia, cu ajutorul terapeutului, sa descopere lucruri noi unul despre celalalt. De asemenea, ei pot afla ce comportamente sunt benefice si care sunt distructive, care este modul lor tipic de relationare, cum ii influenteaza si ce poate face fiecare pentru ca ambii sa se simta mai bine. In plus, terapeutul ii poate ajuta sa exprime si acele lucruri dificile, pe care uneori evita sa le spuna, cum ar fi propriile temeri sau dorinte ascunse, fapt ce duce la consolidarea cuplului si la cresterea intimitatii si apropierii.

Terapia de cuplu si deciziile importante

La fel ca in cazul terapiei individuale, si terapia de cuplu este privita de unii oameni ca o varianta doar pentru cazurile foarte grave, in care nimic altceva nu mai merge. In realitate, cuplurile pot solicita ajutorul unui psihoterapeut atunci când au de luat o decizie care ii priveste pe amândoi.

Comunicarea in cuplu. Cat de importanta este?

Este momentul sa se mute in alt oras sau tara? Sunt pregatiti sa aiba un copil? Cum pot face sa aiba timp si pentru cariera, si pentru relatia lor? Astfel de intrebari pot sa apara la un moment dat in orice cuplu. Un terapeut ii poate ajuta sa inteleaga problema in ansamblu si sa identifice cea mai buna decizie pentru amândoi, dar si pasii pe care ii au de urmat in continuare.

Terapia de cuplu si apropierea intre parteneri

Un numar din ce in ce mai mare de cupluri incep procese de terapie in absenta unei crize sau a unui moment de cotitura. Deoarece in timpul sedintelor cei doi se cunosc si se inteleg mai bine, este stimulata apropierea si colaborarea, unele cupluri apeleaza la un psiholog pentru a intari legaturile intre ei si a imbunatati relatia. Una din sursele des intâlnite ale certurilor in cuplu se refera la asteptarile nerealiste si impresia ca celalalt trebuie sa stie exact ce gândeste sau isi doreste partenerul, fara ca acesta sa spuna. Din pacate, acest lucru nu se intâmpla si atunci se asimileaza frustrari si cei doi se simt neintelesi. In terapie, ei pot exprima aceste asteptari si lamuri ce anume au nevoie.

Text: Ioana Bors, Psihoterapeut