Maslinele

MASLINEContin o substanta numita oleuropeina, extraordinara din punct de vedere terapeutic, dar incredibil de amara la gust. Datorita faptului ca la noi in tara nu cresc maslini, de obicei cumparam maslinele gata preparate, sarate sau nu, verzi sau negre. Cele mai sanatoase insa sunt maslinele de culoare maro-roscat si un gust sarat-amar. Recomandat de medici este, insa, uleiul de masline, iar cel mai indicat fiind uleiul virgin sau extravirgin.


Proprietatile nutritionale ale uleiului de masline sunt in mod cert extraordinare. Pornind de la ideea ca este un aliment, uleiul extravirgin se poate consuma „crud” in doze proportionale cu necesitatile fiecarei persoane. Prin folosirea uleiului de masline asiguram organismului aportul necesar de vitamine, antioxidanti, acizi grasi mononesaturati, deci inlocuirea grasimilor animale poate determina un semnificativ avantaj nutritional. Cercetatorii precizeaza ca uleiul de masline are proprietate antiinflamatorie si putere de actiune similara ibuprofenului (utilizat in aria medicala datorita puternicului efect analgezic).


Prin consumul maslinelor si al uleiului de masline se pot preveni cancerul la san, cancerul de colon, astmul bronsic, gastrita, ulcerul gastric, litiaza biliara, accidentele vascular-cerebrale, ateroscleroza, arterita obliteranta.

Ca tratament intern, uleiul de masline se foloseste in lupta impotriva colesterolului, infarctului, hipertensiunii, bufeurilor, microlitiazei biliare, tromboflebitei, constipatiei, reumatismului, cancerului la prostata.

Ca tratament extern, uleiul de masline este recomandat in cazul arsurilor usoare, uscarii pielii, keratozei, eczemelor produse de contactul pielii cu detergentii. Este bine de stiut ca, atunci cand sunt de buna calitate, maslinele si uleiul de masline nu au niciun fel de contraindicatii.

Vezi si alte plante cu M