Ne radem părul acasă, dar să o facem corect!

După ce am încercat tot felul de reţete de banana bread şi dalgona coffee, sau am dansat în videouri pe TikTok, în izolare, a venit vremea şi tunsului. Anul ăsta, designeri precum Vivienne Westwood sau Demna Gvasalia au propus pe catwalk-uri, înainte de pandemie, tunsori şic, dar în acelaşi timp, inspirate parcă din filmele apocaliptice.

Tunsorile băieţeşti, cât mai scurte sau cu elemente trashy sunt noile senzaţii de pe internet. Iată cum se face corect un astfel de look.

https://www.instagram.com/p/B9p-CrVDhQV/

Un hairstylist newyorkez a recomandat rasul părului în această perioadă, pentru regenerarea firului şi a oferit câteva sfaturi în acest sens.

  1. Dacă facem asta pentru prima dată, ideal ar fi să nu fim singuri şi să rugăm pe cineva să ne ajute. Chiar dacă avem oglinzi, o perspectivă de 360 de grade ne va ajuta să obţinem un rezultat mai bun.
  2. Pentru realizarea unei freze reuşite este nevoie de foarfece şi un aparat de ras cu mai multe capete, astfel încât să taiem uşor, treptat, până ajungem la lungimea dorită. Capetele ne vor ajuta şi la finisajele de la ceafă, frunte sau după urechi.
  3. Pentru un tuns uşor, mai ales dacă nu deţinem o maşină de tuns performantă, trebuie să avem părul curat şi uscat, fără produse de tipul gelurilor sau uleiurilor de păr care ar putea scade randamentul maşinii.
  4. Poziţia pe scaunul de tuns este foarte importantă. Este posibil ca cel care ne ajută să ne tundem să obosească şi să nu mai poată ţină braţele ridicate. Scaunul trebuie să fie dat la nivelul mâinilor, astfel încât cel care tunde să se simtă confortabil, să aibă umerii lăsaţi, să nu rupă firele de păr.
  5. Există persoane care se irită de la firele mici de păr care cad pe umeri, gât, faţă… Pentru a ne proteja, este indicată folosirea unei cârpe uzate sau a unui prosop pe care să-l înfăşurăm în jurul gâtului şi să-l lăsăm pe umeri. Apoi putem folosi şerveţele umede demachiante pentru a îndepărta firele de păr de pe faţă şi gât, pentru a scăpa de mâncărimi.
  6. Spaţiul de tuns trebuie să fie amenajat ergonomic. Scaunul se aşază lângă o priză, pentru ca firul maşinii de tuns să nu iasă din prinză în timpul lucrului. Împrejurul scaunului ar trebui să existe o măsuţă fără colţuri ascuţite, pentru ca cel care tunde să nu se lovească şi să fie mai înaltă pentru ca acesta să nu se aplece des după ustensile. Nu trebuie să existe covor, ci doar gresie sau o podea uşor de curăţat.


Tunsoarea

  1. Pentru a începe procesul de tundere a părului, se foloseşte o foarfece, dacă părul este lung, sau capătul mai mare al maşinii de tuns, dacă părul este scurt. Treptat se schimbă capetele către cele mai mici. Pentru un ras complet, este nevoie de două, trei treceri uniforme ale aparatului de ras cu cel mai mic capăt dorit, pe întregul cap. Procesul de tuns se începe de la ceafă, din mijlocul gâtului şi se merge către osul occipital. Apoi, maşina de tuns trebuie deplasată în parte inferioară a părului din spatele urechii, trăgând linii drepte de jos înspre centrul capului, precum tunsul peluzei. Se continuă procesul de câteva ori până se ajunge la uniformizare.
  2. Partea din faţă se începe de la mijlocul frunţii şi se trasează linii înapoi către osul occipital, urmând uşor trasee paralele spre centrul capului.
  3. În spatele urechii tunsul se face cu ajutorul mâinii libere. Cu degetul mare al mâinii libere se ţine pavilionul urechii, iar linia de tuns dreaptă şi fină din spatele urechii, care duce până la ceafă, se face cu aparatul, fără capete. Linia trebuie să delimiteze perfect parte de gât, ceafă, iar părul nu trebui să rămână lung în spatele urechii, şi nici cu perciuni proeminenţi.
  4. După ce am delimitat clar liniile noii freze, putem lua din lungimea părului oricât dorim. hairstylistul newyorkez recomandă rasul cât mai mult, până când părul ajunge moale asemănătoar unei mingi de tenis. Noi numim rasul în cap în acest fel – “tuns cu 1”, de la numărul capătului maşinii.
  5. Un alt sfat pe care ni-l oferă hairstylistul, este să folosim o lamă de ras pentru a delimita partea din spatele urechii, ceafa şi fruntea. Putem face asta cu mişcări mici, din jumătate în jumătate de centimetru, pentru că va încetini procesul de creştere a părului în aceste zone.
  6. Iar în final, dacă nu avem pe nimeni care să ne ajute cu tunsoarea de tip 360, putem stabili un video call cu haistylistul nostru, de preferat înainte de a începe să ne tundem, pentru a ne sfătui ce e cel mai bine să facem.

Text: Bettina Cristea

Photo: Google Images