Le poti manca fara remuscari! Iata 5 sosuri sanatoase cu efecte benefice asupra sanatatii

Ce este bun, se spune ca este, fie putin, fie nesanatos. Ei bine, iata ca exista, totusi, niste sosuri care, pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, sunt preparate din ingrediente hranitoare si detin adevarate proprietati medicinale. Retetele propuse au la baza uleiuri naturale, sare de mare sau de Himalaya si nu contin lactoza, zahar sau gluten.



>>> Trucuri pentru a pastra alimentele proaspete mai mult timp

Maioneza cu ulei de cocos

Maioneza este unul dintre sosurile cele mai raspandite in lume, fiind prezent in fiecare bucatarie, indiferent de cultura. Este utila pentru a completa diferite gustari, sandwich-uri sau chiar deliciosii cartofi prajiti, insa maioneza din comert este de-a dreptul nesanatoasa deoarece contine foarte multi aditivi si conservanti. Maioneza preparata acasa este, intr-adevar mai sanatoasa, insa, in continuare, va propunem o reteta de-a dreptul inedita si delicioasa, cu un gust surprinzator: de nuca de cocos. Se prepara asemenea maionezei clasice, insa, in loc de uleiul de floarea soarelui se pune ulei de cocos si se adauga un catel de usturoi mic. Sosul se poate pastra la frigider maxim 4 zile.

Pesto din rucola si busuioc

Un sos pesto bine facut se asezoneaza de minune cu aproape orice preparat. Poate fi intins pe paine prajita, poate completa pastele sau poate fi consumat alaturi de legume crude sau fierte. Reteta propusa de noi presupune introducerea unor ingrediente noi. Astfel, se amesteca o cana de nuci, o legatura de frunze proaspete de busuioc, un pumn de rucola si un catel de usturoi cu o jumatate de cana de ulei de masline. Pentru ca reteta sa aiba succes se recomanda ca nucile sa fie lasate la inmuiat cu cateva ore inainte de a pregati sosul. Se poate consuma maxim 2 zile dupa preparare.

>>> Iata 7 alimente care nu trebuie preparate sau incalzite la microunde

Sos de otet dulce

Sosul de otet pe care vi-l propunem in continuare este potrivit pentru a spori aroma salatelor, insa, gratie gustului dulce acrisor, usor asemanator sosurilor orientale, devine ideal pentru asezonarea cu rulouri de primavara, friptura si chiar peste. Pentru reteta ai nevoie de jumatate de cana de stafide, jumatate de cana de ulei de masline, o patrime otet de mere si o lingura de miere. Stafidele se lasa la inmuiat peste noapte si a doua zi se bat toate ingredientele pana sa obtine o crema omogena.

Sos de mustar

Sosul de mustar are o savoare puternica, este un sos foarte popular si, in plus, este consumat cu incredere gratie proprietatilor sale digestive. Cu toate ca reteta originala se prepara cu unt sau smantana, pentru a ne mentine in latura sanatoasa a gastronomiei, vom renunta la acest ingredient. Astfel, sosul propus de noi contine jumatate de cana de mustar, o cana de apa si o cana cu fulgi de ovaz. Acestia se pun la inmuiat in apa si se amesteca cu mustarul. In functie de constistenta pe care o dorim, se adauga in sos apa calda sau fulgi de ovaz. Se recomanda a se consuma imediat dupa preparare.

>>> Aceste flori sunt comestibile si aduc beneficii sanatatii

Sos guacamole

Traditionalul sos mexican, denumit si salsa, este extrem de sanatos si benefic digestiei si, cu toate ca exista mai multe retete de preparare, in functie de ingredientele adaugate, avocado ramane baza sosului de guacamole. O varianta gustoasa si usor de preparat implica un fruct de avocado, doi catei de usturoi, chiar si usturoi verde, ulei de masline si zeama de lamaie. Se mixeaza ingredientele pana se obtine o pasta si se adauga bucati de rosii taiete marunt.

Sursa foto: Google Images

Text: Madalina Manole