Mai bine de șapte decenii de eleganță regală

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a stins din viață joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Cu câteva ore înainte de anunțul oficial al decesului, medicii săi deveniseră îngrijorați de starea ei de sănătate, după o evaluare amănunțită, și recomandaseră ca ea să rămână sub supraveghere medicală permanentă la castelul Balmoral din Scoția. Imediat, membrii familiei regale au început să se îndrepte de urgență către castelul Balmoral. După ce fiii Reginei și prințul William, nepotul său, au sosit la castel, Palatul Buckingham a făcut anunțul oficial: Regina Elisabeta a II-a a murit. Noul suveran al Marii Britanii devine fiul ei cel mare, Charles.

Regina Elisabeta a II-a a servit din 1952 până în 2022 ca monarh domnitor al Regatului Unit (Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord) și a numeroase alte teritorii, precum și șef al Commonwealth-ului, grupul de 53 de națiuni suverane care include multe foste teritorii britanice. Extrem de populară pentru aproape toată domnia ei lungă, regina a fost cunoscută pentru că și-a exprimat un interes serios pentru afacerile guvernamentale și politice, în afară de îndatoririle ei ceremoniale, și a fost creditată cu modernizarea multor aspecte ale monarhiei.

În septembrie 2015, Regina Elisabeta a II-a a depășit recordul de 63 de ani și 216 zile pe tronul stabilit de Regina Victoria (stră-străbunica ei) pentru a deveni cel mai longeviv monarh britanic din istorie. În februarie 2022, regina și-a sărbătorit jubileul de platină, marcând șapte decenii în serviciul pentru Commonwealth.

Farmaciștii Catena recomandă crema cu aloe vera de la Cyclaxo crema fină cu efect calmant și regenerant, care poate fi utilizată atât pe fațăcât și pe corp. 



Copilăria și educația unei prințese

Când Elizabeth Alexandra Mary, fiica mai mare a Prințului Albert, Duce de York, și a soției sale, Lady Elizabeth Bowes-Lyon, s-a născut la 21 aprilie 1926, se pare că ea avea puține șanse să preia tronul, deoarece tatăl ei era fiul mai mic al regelui George a V-lea .

Dar la sfârșitul anului 1936, unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat pentru a se căsători cu americana Wallis Simpson. Drept urmare, tatăl ei a devenit regele George al VI-lea, iar „Lilibet” în vârstă de 10 ani (cum era cunoscută în familie) a devenit moștenitorul prezumtiv la tron.

Deși și-a petrecut o mare parte din copilărie cu bone, Prințesa Elisabeta a fost foarte influențată de mama ei, care i-a insuflat o credință creștină devotată, precum și o înțelegere ascuțită a cerințelor vieții regale. Bunica ei, regina Maria, consoarta regelui George al V-lea, le-a instruit, de asemenea, pe Elisabeta și pe sora ei mai mică, Margaret, în aspectele mai fine ale etichetei regale.

Educată de profesori privați, cu accent pe istoria și dreptul britanicilor, prințesa a studiat și muzica și a învățat să vorbească fluent franceza.

Prințul Filip și Regina Elisabeta

Elisabeta și Margaret au petrecut o mare parte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial departe de părințiilor, locuind la Castelul Windsor, o fortăreață medievală de lângă Londra. În 1942, regele a decorat-o pe Elisabeta cu titlul de colonel de onoare în 500 de Gărzi de Grenadier, un regiment al Armatei Regale.

Doi ani mai târziu, el a numit-o ca membru al Consiliului Privat și al Consiliului de Stat, permițându-i să acționeze în numele său atunci când acesta era plecat din țară.

În 1947, la scurt timp după ce familia regală s-a întors dintr-o vizită oficială în Africa de Sud și Rhodesia, au anunțat logodna Elisabetei cu Prințul Filip al Greciei, vărul ei al treilea (ambii erau stră-strănepoți ai Reginei Victoria și ai Prințului Albert) și locotenent în Marina Regală. Ea îl plăcea de pe vremea de când avea doar 13 ani, iar relația lor s-a dezvoltat prin vizite și corespondență în timpul războiului.

Deși mulți din cercul regal îl vedeau pe Filip ca pe o potrivire neînțeleaptă din cauza lipsei de bani și a sângelui străin (german), Elisabeta era hotărâtă și foarte îndrăgostită. Ea și Philip s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey.

Regina Elisabeta a II-a a avut 4 copii cu prințul Philip

Cuplul a avut patru copii: prințul Charles (născut în 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și prințul Edward (1964).

Încoronarea Reginei Elisabeta

Odată cu alterarea sănătății tatălui ei în 1951, Elisabeta i-a luat în locul la diferite funcții de stat. După ce au petrecut Crăciunul din acel an cu familia regală, Elisabeta și Philip au plecat într-un tur prin Australia și Noua Zeelandă, făcând o escală în Kenya pe drum.

Ei se aflau în Kenya la 6 februarie 1952, când regele George al VI-lea a decedat de cancer pulmonar la vârsta de 56 de ani, iar fiica sa de 25 de ani a devenit a șasea femeie din istorie care urca pe tronul Marii Britanii. Încoronarea ei oficială ca Regina Elisabeta a II-a a avut loc pe 2 iunie 1953, în Westminster Abbey. Ceremonia de încoronare a acesteia a fost prima de acest fel din istorie, transmisă la TV.

Regina este cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii

Pe 9 septembrie 2015 regina Elisabeta a II-a a depășit-o pe stră-stră bunica sa, Victoria I, devenind cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii și a Imperiului Britanic.

Un singur monarh din istorie a avut o domnie mai lungă decât a ei, regele „Soare” Ludovic al XIV-lea (1643-1715).

Elisabeta a II-a rămâne regina a 15 state, printre care Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Bahamas, Papua Noua Guinee și Jamaica.

Mai bine de șapte decenii de eleganță regală

De-a lungul celor mai bine de 70 de ani de domnie, Regina a adoptat o garderobă de adevărat lider mondial, realizată cu ajutorul couturier-ilor Norman Hartnell şi Hardy Amies.

Încă din copilăria sa regală și apoi anii de după încoronare, urmați de perioada ca mamă tânără, Regina Elisabeta a II-a a dat dovadă de perseverență în felul în care s-a prezentat în fața poporului ei. De fapt, oriunde în lume a afișat același stil devenit reprezentativ pentru regalitatea sa.

Inițial, Elisabeta a fost apostrofată de mama sa în legătura cu lungimea rochiilor ei, însă, noua Regină a Marii Britanii a continuat să apară în public fără să schimbe ceva la garderoba ei. De fapt, și-a păstrat lungimea rochiilor la fel ca înainte de-a urca pe tron, timp de decenii întregi.

Regina a păstrat, în ținutele sale, elemente tradiționale din țările vizitate, dar și elemente la modă în fiecare perioadă. Rochiile cloș erau la mare căutare în anii ’50, dar și bulinele, materialele vaporoase, poșetele de dimensiune redusă, cu mâner scurt le-a preferat în primii ani de domnie, dar și-n zilele noastre, făcând parte din look-ul ei iconic.

Iulia Mirică

Sursă: https://www.history.com/topics/british-history/queen-elizabeth

foto: hepta, google images