Tanorexia: de la ce pleaca dependenta de bronz?

res-Tanorexia - principalaProbabil ati vazut sau cunoasteti persoane care se bronzeaza excesiv, fie vara, fie iarna, si care pur si simplu nu se pot opri din a merge la solar. Oricat de bronzata ar fi pielea lor, acestea o vad tot alba si ajung sa isi puna viata in pericol in incercarile lor repetate de a se bronza. De la ce pleaca aceasta dependenta cu efecte daunatoare vom afla in continuare.

Asa cum putem deveni dependenti de alcool sau de tutun, tot asa putem deveni dependenti si de bronzat. Tanorexia sau mania bronzatului nu este o problema ce apare doar vara, ci care se manifesta pe tot parcursul anului. Ca si dependentele despre care scriam inainte, tanorexia prezinta un pericol real, deoarece creste considerabil riscul de a dezvolta cancer de piele. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca ne imbatraneste pielea, ducand la uscarea si ridarea ei prematura.



Cum recunoastem persoanele care sufera de tanorexie?

In general, aceasta dependenta se manifesta la persoanele tinere, in special la femei. Aceste persoane merg de cel putin doua ori pe saptamana la solar tot timpul anului si profita de orice ocazie pentru a obtine o piele ciocolatie. Nu se opresc nici chiar atunci cand pielea li se inchide foarte tare la culoare sau cand incepe sa se inroseasca si nu sunt niciodata multumite de culoarea pielii lor. Private de posibilitatea de a se bronza, persoanele tanorexice au simptome similare dependentilor de droguri: ameteala, agitatie, tremurat si stari depresive.

Cum apare dependenta?res-Tanorexia - cum apare dependenta

Mecanismul dependentei a fost explicat printr-un experiment pe soareci, care au fost expusi cate o jumatate de ora pe zi, in fiecare zi, timp de 6 saptamani, radiatiilor UV. Aceasta cura de soare a declansat producerea de endorfine la animale, acei hormoni care ne dau o stare de bine, de euforie, au aratat cercetatorii de la Harvard. Astfel, soarele poate deveni un drog. Si, cu toate acestea, nu toata lumea este dependenta de bronzat, ati putea spune.

Pentru ca, la baza, tanorexia are alta cauza. Aceasta este, de fapt, o forma de dismorfie (afectiune care implica o perceptie distorsionata asupra propriului corp), asa cum se intampla, de exemplu, si in cazul anorexicilor. Persoanele in cauza nu sunt niciodata satisfacute de culoarea pielii lor si, oricat de bronzate ar fi, se vad ca fiind palide. Persoanele predispuse sa dezvolte aceasta dependenta sunt cele cu stima de sine scazuta, care cauta continuu aprobarea celor din jur. Bineinteles, o contributie la dezvoltarea acestei obsesii pentru bronzat o au si mass-media sau brandurile de beauty si fashion care promoveaza imagini editate cu femei impecabil bronzate, ce par sa aiba o piele perfecta.

Aparitia saloanelor de bronzat a incurajat, la randul sau, excesul in ceea ce priveste bronzatul, desi exista o multime de avertizari referitoare la folosirea acestora. Persoanele care se bronzeaza la salon inainte de varsta de 35 de ani isi cresc cu 70% riscul de a dezvolta cancer de piele, conform Skin Cancer Foundation. Mai mult, un studiu realizat de JAMA Dermatology a aratat ca numarul cazurilor de cancer de piele provocate de bronzat este chiar mai mare decat numarul cazurilor de cancer de plamani declansate de fumat.

res-Tanorexia - efecteleEfectele tanorexiei

Chiar daca efectele daunatoare ale bronzatului excesiv nu se vad imediat, pe termen lung, ele apar inevitabil. Pielea isi va „aminti” 20 de ani mai tarziu de excesul de radiatii, astfel ca persoanele care s-au bronzat excesiv au risc crescut de a face cancer de piele, chiar daca ulterior evita soarele sau solarul. De aceea, tanorexia este o dependenta care trebuie tratata, iar vindecarea ei se poate obtine prin terapie psihologica. In unele cazuri, daca persoana nu reuseste sa renunte la aceasta obsesie, bronzatul la solar poate fi inlocuit cu spray-urile autobronzante sau cu bronzarea organica, care nu au efecte daunatoare. De altfel, aceasta este si metoda pe care a adoptat-o designerul Michael Kors, un cunoscut dependent de bronz, dupa ce a descoperit ca a dezvoltat un carcinom (tumora maligna a pielii) in urma expunerii excesive la radiatii UV.

Beauty adviserii Catena recomanda produsele Genera. Daca iti doresti sa obtii un bronz frumos si sanatos, atunci cu siguranta vei fi incantata de Laptele solar cu SPF 20 de la Genera! Mai multe detalii despre produse gasiti aici.

Text: Bianca Badescu