5 alimente pe care să le consumi atunci când ai migrena

Migrena este mai mult decât o durere de cap simplă care nu poate trece după puțină odihnă sau cu medicamente. Cu toții simțim din când în când o durere supărătoare de cap, care nu dispare ușor, ea durând ore sau chiar zile. 

Migrena este o afecțiune neurologică care poate începe din copilărie sau poate să apară la o vârstă adultă timurie. Potrivit unui raport al Migraine Research Foundation, femeile sunt mai predispuse să aibă o migrenă decât bărbații. Cauza exactă a migrenelor este necunoscută încă, dar se crede că sunt rezultatul activităţii cerebrale anormale care afectează temporar semnalele nervoase, substanţele chimice şi vasele sanguine din creier.

Nu se cunoaşte cu exactitate nici ce anume determină aceste modificări în activitatea cerebrală, însă este posibil ca genele să predispună la migrene, ca urmare a unui trigger specific, dar şi ca o consecinţă a unor factori de mediu. Exista studii în derulare privind rolul serotoninei, hormonul fericirii, în dezvoltarea migrenelor.  Istoricul familiei joacă, de asemenea, un rol important în factorii de risc pentru migrenă. De asemenea, alimentaţia, stresul și hormonii pot fi răspunzători în debutul problemei.



Simptomele migrenei

Simptomele unei posibile migrene pot apărea și cu una, două zile înainte de durerea de cap propriu-zisă. Cele mai întâlnite simptome sunt greața sau sensibilitatea la lumină. Unele persoane pot avea senzații de furnicături în diferite părți ale corpului, iar altele pot prezenta simptome de iritabilitate, depresie și pofte alimentare.

Migrenele sunt frecvent subdiagnosticate şi rămân netratate. Pentru a scădea intenesitatea migrenei, specialiştii ne recomandă să acordăm mai multă atenție alimentaţiei şi să ne creăm un stil de viaţă sănătos. Urmând această dietă alimentară şi făcând exerciţii fizice zilnic ne vom face un stil de viață mai sănătos. Următoarele alimente ar trebui consumate mai des, pentru a combate migrenele:

1. Somonul și macroul

Este de preferat să consumăm alimente care conțin acizi grași, Omega 3. Tipurile de pește care ne vor ajuta în lupta cu migrenele sunt macroul (cât mai mic) și somonul. Aceste tipuri sunt cele mai indicate de consumat în cazul unei migrene, și sunt sănătoase chiar și pentru femeile însărcinate. De asemnea, putem încerca și anşoa, hering sau sardine, dacă nu avem somon sau macrou în casă, însă rezultatele s-ar putea să nu fie atât de vizibile.

2. Nucile

Nucile sunt bogate în magneziu, cupru, seleniu și zinc, și pot ajuta la eliminarea migrenei. Ele sunt indicate și pentru creșterea nivelului colesterolul „bun” și pentru scăderea celui „rău”, și reduce riscul de apariție al bolilor de inimă sau de accidente vasculare. De asemenea, semințele de caju, migdale și dovleac sunt și ele recomandate de specialişti.

3. Spanacul

Legumele cu frunze verzi oferă organismului câteva avantaje majore. De exemplu, spanacul este o sursă uimitoare de acid folic, nutrienți, magneziu, conținut de vitamina B, toate acestea fiind proprietăți care ajută la tratarea migrenei. Spanacul ajută și la îmbunătățirea vederii, asigură presiunea sănătoasă a sângelui și întărește sistemul muscular.

4. Ovăzul

O scădere a nivelului de zahăr din sânge poate declanșa crize de migrenă. Consumul de ovăz îți va menține glicemia sub control, ceea ce este important pentru persoanele care suferă de migrenă. De asemenea, ovăzul este bogat în grăsimi nesaturate, proteine și vitamina B, are proprietăți benefice pentru piele și reglează tranzitul intestinal.

5. Apa

Nu degeaba se spune că trebuie să consumăm cel puțin doi litri de apă pe zi. Hidratarea este unul dintre cele mai uşoare şi accesibile moduri de a preveni multe probleme de sănătate. Opt, zece pahare de apă pe zi vor ține migrena la distanţă.

Respectarea acestei diete simple, odihna şi efortul fizic zilnic ne vor ajuta în lupta cu durerile de cap.

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik