Regimul alimentar in gastrita

Regimul alimentar in gastrita. 1_resultGastrita este o afectiune care se caracterizeaza prin iritarea si inflamarea mucoasei gastrice, ceea ce poate conduce la aparitia unor leziuni cu evolutie variabila. Acestea se pot cicatriza, sub influenta unui tratament corespunzator sau, netratate, pot degenera in hemoragii si perforatii ale stomacului. Este o boala foarte comuna in acest secol, fiind agravata si de stilul de viata dezordonat, cu episoade recurente, in special primavara si toamna, al carei tratament are la baza intr-o proportie extraordinar de mare dieta.



Cauzele gastritei

Gastrita are la baza, inainte de toate, un stil alimentar nesanatos care presupune sarirea meselor principale, in special a micului dejun, si hranirea necorespunzatoare. Cu alte cuvinte, ingerarea alimentelor foarte fierbinti sau foarte condimentate, masticatia incompleta, consumul in exces de bauturi acide, de alcool sau de cafea, dar si fumatul, in special pe stomacul gol, pot fi factori favorizanti in declansarea si recurenta gastritei. De asemenea, afectiunea poate fi cauzata de consumul prelungit si necontrolat de medicamente din grupa antiinflamatoarelor nesteroidiene si a celor ce au la baza ibuprofen si aspirina. Infectiile bacteriene si virale pot fi si ele vinovate de aparitia gastritei caci, asemenea celorlalte cauze, interfereaza cu acidul gastric, conducand la cresterea sa, si cu mucusul gastric produs de stomac pentru aparare, conducand la scaderea sa. Infectia cu Helyobacter Pylori poate fi vinovata de reaparitia episoadelor gastrice. Pe de alta parte, o cauza comuna, intalnita la majoritea pacientilor diagnosticati cu gastrita, este stresul, cu atat mai mult cu cat stomacul are propriul sistem nervos.

Simptomele gastriteiRegimul alimentar in gastrita. 2 simptome_result

Simptomele gastritei sunt arsurile stomacale si durerile, manifestate in special in capul pieptului, dar si in zona abdominala, crampele, balonarea, indigestia, dar si greata si voma. In cazurile mai grave pot aparea melena, eliminarea de scaun negru cauzat de sangerarile interne, sau hematemeza, hemoragie eliminata pe gura.

Tratamentul gastritei

Daca va confruntati cu aceste simptome, este recomandat sa nu asteptati sa treaca de la sine pentru ca este foarte probabil sa se agraveze iremediabil. Mergeti la doctor iar acesta, in urma unei endoscopii si a unei anamneze, va decide intocmai tratamentul necesar. Cu siguranta, acesta va va recomanda medicamente antiacide si protectoare gastrice, alaturi de regim alimentar. Tineti cont ca fara o dieta adecvata gastrita nu se va vindeca, posibil nici macar sa nu se amelioreze.

Alimente strict interzise in gastrita

Inainte de a vorbi despre dieta, este important de specificat ca exista anumite alimente care trebuie obligatoriu evitate, cu atat mai mult in perioadele de recurenta a gastritei. Din aceasta categorie fac parte alimentele picante si condimentate, ca piperul, ardeiul iute, usturoiul, ceapa cruda, muraturile si otetul, sosurile, dar si mirodeniile ca scortisoara si cuisoarele. De asemenea, eliminati din alimentatie prajelile, mezelurile, afumaturile, produsele semipreparate si de tip fast-food sau patiserie, carnea tocata, fructele acide sau necoapte, rosiile, varza leguminoasele. Daca stomacul va permite si nu aveti dureri la inghitire, alegeti sa mancati fructe si legume alcaline. Sunt de evitat cafeaua, cu atat mai mult daca este bauta pe stomacul gol si in cantitati mari, bauturile carbogazoase si energizante, sucurile din fructe si alcoolul. Nu consumati dulciuri si reduceti consumul de somon si carne de vita, deoarece acestea din urma ingreuneaza digestia.

Regimul alimentar in gastrita. 3 dieta pt gastrita_resultDieta pentru gastrita

Persoanele care sufera de gastrita trebuie sa aiba o dieta bazata pe alimente gatite la abur, la cuptor sau fierte. Supele sunt cea mai buna optiune pentru perioadele de criza. Mesele trebuie sa fie dese si portiile mici, punandu-se accent pe hidratare. Sunt recomandate alimentele bogate in fibre, mai exact fibrele continute de alimentele ce au la baza cerealele integrale, insa portiile trebuie sa fie mici. De asemenea, se recomanda consumul de proteine, insa nu in exces si cu conditia ca acestea sa provina din oua, lactate, avocado, fructe de mare sau carne slaba. Pe de alta parte, hidratarea corespunzatoare a organismului este un factor ajutator in tratarea gastritei, lichidele fiind responsabile de reglarea tranzitului intestinal si de imbunatatirea digestiei. Medicii recomanda a se bea zilnic aproximativ 8-10 pahare de apa plata si, in completare, ceaiuri gastrice. Laptele degresat si sucurile de fructe diluate cu apa, atata timp cat nu provoaca disconfort, sunt acceptate.

Recomandari de meniuri in crizele de gastrita

Cu toate ca pare un regim alimentar strict, dieta de gastrita este destul de permisiva, important fiind sa se combine alimentele astfel incat sa nu apara rutina alimentara. In momentul crizei gastrice se pot asocia cartofi fierti cu branza dulce si nesarata, piure de cartofi cu piept de pui fiert, sfecla rosie si/sau morcovi fierti cu gratar din piept de pui sau de curcan, ciorbe dulci din legume cu sau fara carne slaba, supe-crema de legume, oua fierte moi si iaurt slab.

Remedii naturiste pentru gastrita

Pe langa dieta si medicatie exista o serie de remedii naturiste cu rezultate pozitive in ameliorarea simptomelor de gastrita. Din aceasta categorie fac parte ceaiurile de musetel, galbenele, coada calului, coada soricelului, menta si papadie. De asemenea, o lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvata in apa reduce aciditatea gastrica daca se bea inainte de masa. Pe de alta parte, cura cu argila si carbunele vegetal aduc o contributie exceptionala in tratarea gastritei. Tineti cont ca somnul si perioadele de relaxare sunt benefice in tratarea afectiunilor gastrice.

 

Text: Madalina Manole